Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 13.10.2022
13.10.2022

Sancțiuni
Amenzi de : 10.000 de lei, 5.000 de lei, 5.000 de lei – România TV
Somație publică : Digi 24
Întrunit în ședința publică din data de 13.10.2022, Consiliul Național al Audiovizualului a decis, ca urmare a analizării rapoartelor de monitorizare întocmite de direcția de specialitate pentru emisiuni difuzate de postul Romania TV în luna iulie 2022, să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 10.000 de lei pentru emisiuni de știri și dezbateri din data de 09.07.2022 (interval orar 11.00 – 00.30), în cadrul cărora au fost prezentate informații despre marșul LGBT și despre marșul organizat de Partidul Noua Dreaptă, fără a se respecta prevederile art. 66 și art. 70 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual (titluri afișate : „Agresori periculoși, prinși de poliție înainte de paradă” ; „Femei bătute cu bestialitate și violate de agresori”, „Mii de oameni pe străzi în ziua marșului resetării sexuale” ; „Jandarmii mobilizați la parada neomarxiștilor” ; „Ce se pregătește acum în stradă contra impunerii resetării” ; „Tensiune în centrul capitalei, neomrxiștii se adună pe străzi” ; „Mii de oameni pe străzi în ziua marșului resetării sexuale” ; „Revolta față de impunerea resetării sexuale în România” ; „Jandarmeria mobilizată, confruntări între taberele rivale” ; „Cine sunt cei care vor să impună resetarea în România” ; „Imaginile neomarxismului, cum vor să transforme lumea”) ;
- amendă de 5.000 de lei pentru emisiunea „Breaking news”, difuzată în data de 03.07.2022 cu încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit a), b) și ale art. 66 din Codul audiovizualului. Printre titlurile afișate : „Oameni disperați de neomarxiști, le cer să omoare animalele” ; „Spaima fermierilor, de ce sunt puși să-și omoare animalele” ; „Revolta țăranilor României, batjocură cumplită” ; „Înlocuirea cărnii cu gândaci și viermi, revoltă pe stradă” ;
- amendă de 5.000 de lei pentru ediția din 02.07.2022 a emisiunii „România de poveste”, în cadrul căreia nu s-a ținut cont de prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) și nici de cele ale art. 40 alin. (1) și (5) din Codul audiovizualului (titluri afișate : „Miron Cozma face dezvăluiri cutermurătoare” ; „Cutremurător ce a făcut pușcăriașul Cîțu cu aurul țării”).
De asemenea, Consiliul a sancționat cu somație publică postul Digi 24 deoarece, în emisiunea „Studio politic” din data de 01.09.2022, nu au fost respectate de dispozițiile art. 40 alin. (4) din Codul audiovizualului, conform cărora „moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea”.
În aceeași ședință, în urma analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control, Consiliul a decis aplicarea următoarelor sancțiuni :
- amendă de 50.000 de lei societății Top Telecom SRL / Top Tel / Buhuși / Bacău pentru că a încălcat dispozițiile art. 50 alin. (1), art. 58 alin. (1) și ale art. 74 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504 / 2002 ;
- somație publică postului Campus TV (Buzău). La difuzarea emisiunii „Față în față cu sine”, radiodifuzorul nu a avut în vedere dispozițiile art. 73 din Codul audiovizualului, potrivit cărora „Este interzisă difuzarea de producţii audiovizuale în care sunt promovate cazuri de vindecare a unor boli grave cu ajutorul tratamentelor convenţionale sau neconvenţionale, dacă diagnosticul şi actele medicale care îl atestă nu au fost certificate de Colegiul Medicilor din România ori de instituţii similare din străinătate”. Conform raportului, ediția din 24.08.2022 a fost intitulată „Știința plasmei – De la materie la Suflet”, iar invitatul emisiunii, conform afirmațiilor moderatoarei, a fost „domnul Constantin Barbu, care spune despre el că este președintele Asociației Științifice Plasma România, este cercetător plasmatic, căpitan de nave spațiale, producător al Keshe Communications Fundation, artist plastic, ambasador al rasei umane în comunitatea universală” ;
- somație publică postului RTT Brașov, pentru că în cadrul emisiunii informative „Jurnal RTT” din data de 22.09.2022 au fost aduse acuzații la adresa primarului Municipiului Brașov. Deoarece nu s-a precizat pe post că a fost contactat și că a refuzat să își exprime un punct de vedere, radiodifuzorul a încălcat dispozițiile art. 40 alin. (1) ultima teză din Codul audiovizualului ;
- somație publică postului Radio Campus (Slobozia / Ialomița) pentru emisiunea „Revista vorbei”, edițiile din 12.08, 25.08 și 15.09.2022, difuzate fără a se ține cont de prevederile art. 67 și art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului.
Biroul Informare și Relații Publice
Prevederile legislației audiovizuale la care facem referire :
Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002
Art. 50 - (1) Furnizarea unui serviciu de programe în sistem analogic de un radiodifuzor aflat în jurisdicţia României se poate face numai în baza licenţei audiovizuale analogice şi, după caz, a licenţei de emisie.
Art. 58 - (1) Difuzarea serviciului de programe poate începe după obţinerea deciziei de autorizare audiovizuală.
Art. 74 - (1) Retransmisia de servicii de programe de către distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu.
DECIZIE Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt (...) (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nufoloseascăşi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.
Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.
Art. 70 - (1) În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.