Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 22.06.2022

22.06.2022


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni

  • somații publice : Gold FM, România TV, Realitatea Plus

Întrunit în ședința publică din 22.06.2022, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice somații publice posturilor :
- Gold FM pentru emisiunea „Life time coaching” din 03.01.2022, în cadrul căreia a fost invitată în studio o doamnă psihoterapeut, care a răspuns întrebărilor ascultătorilor. În această ediție a fost prezentat cazul unei ascultătoare, care după ce a fost lovită de viitorul soț, a dorit să afle dacă ar putea ajunge, ulterior, o victimă a violenței domestice. Cităm din răspunsul psihoterapeutului : „(...) Dacă până acum iubitul tău nu a avut niciun fel de reacție violentă, dacă până acum nu ți-a trezit nicio suspiciune, hai să continuăm să îl analizăm, hai să vedem puțin în spatele acelui eveniment nefericit (...). Nu da cu piciorul unei relații de nu știu câți ani, dar oricum o relație suficient de puternică să ducă la o căsătorie. Doar pentru că a făcut un gest necugetat (...) Dar în principiu, tind să mai dau o a doua șansă, pentru că așa cum îți spuneam, viața nu este doar alb și negru, iar tensiunile prin care trecem, uneori ne fac să ne depășim anumite limite.” Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 42^2 și ale art. 42^3 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora „42^2 - În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon « Telverde destinat victimelor violenţei domestice » ; 42^3 - Informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon « Telverde destinat victimelor violenţei domestice », în cazul radiodifuzorilor, se realizează prin citirea textului « În caz de urgenţă, apelaţi numărul Telverde destinat victimelor violenţei domestice » însoţit de o menţiune cu numărul de telefon Telverde”. La finalul dezbaterilor, CNA a decis să transmită această speță Colegiului Psihologilor din România.
- Gold FM pentru emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” din 25.01.2022, difuzată fără a se ține cont de dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”] ;
- România TV pentru nerespectarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Codul audiovizualului, la difuzarea emisiunii „România exclusiv” din 01.01.2022 ;
- Realitatea Plus, pentru că în cadrul emisiunii „100%” din 26.01.2022 radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 40 alin. (5) din Codul audiovizualului, conform cărora „Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”.

Biroul Informare și Relații Publice