Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 15.03.2022
15.03.2022

Întrunit în ședința publică din data de 15.03.2022, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și autosesizării Consiliului, pentru modul în care a fost reflectat în spațiul audiovizual subiectul majorării prețurilor la benzină și motorină.
Rapoartele analizate s-au referit la emisiuni de știri și dezbateri difuzate în data de 09.03.2022 de 13 posturi centrale de televiziune (Aleph News, Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Metropola TV, News România, Prima TV, Pro TV, Realitatea Plus, România TV și TVR 1).
Constatând nerespectarea dispozițiilor art. 65 lit. c) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [„În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : (…) c) titlul afişat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment”], CNA a decis să sancționeze cu câte o somație publică posturile :
- Digi 24 (dintre titlurile afișate pe ecran, menționăm : „Prețuri-record la motorină și benzină” ; „Prețul carburanților a depășit 11 lei pe litru”) ;
- România TV (ex. titluri : „Dezastru la pompe : 11 lei litrul de benzină” ; „Efectul războiului în România : prețuri istorice la combustibili”).
Precizăm că pentru postul Antena 3 au existat trei propuneri de sancționare, dar niciuna nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a putea fi adoptată. Potrivit art. 15 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 „În îndeplinirea funcţiilor şi a atribuţiilor ce îi revin potrivit prezentei legi, Consiliul emite decizii, instrucţiuni şi recomandări, în prezenţa a cel puţin 8 membri şi cu votul a cel puţin 6 membri”. Conform prevederilor Regulamentului de Organizare și Funcționare al CNA, votul va fi reluat în următoarea ședință publică în care vor fi analizate rapoarte ale Direcției Monitorizare.
Biroul Informare și Relații Publice