Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 10.03.2022
10.03.2022

Întrunit în ședința publică din data de 10.03.2022, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și autosesizării Consiliului, pentru modul în care a fost reflectat în cadrul unor emisiuni de știri și dezbateri subiectul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Rapoartele analizate s-au referit la emisiuni difuzate în perioada 24 – 01.03.2022 de posturi centrale de televiziune (Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24), precum și de postul de radio Gold FM.
Având în vedere nerespectarea dispoziÈ›iilor legislaÈ›iei audiovizualului referitoare la asigurarea informării corecte, membrii Consiliului au decis să sancÈ›ioneze postul Gold FM cu amendă de 50.000 de lei. Consiliul a constat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 precum È™i dispoziÈ›iile art. 64 alin. 1 lit. a), b) È™i ale art. 66 din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual la difuzarea emisiunilor : „Pastila lui Cristoiu” din 24 È™i 25.02.2022, „Ce-i în Gușă È™i-n căpușă !” din 24.02 È™i 01.03.2022 È™i „Scamatoriile Iosefinei” din 24.02.2022. ÃŽn cadrul acestor emisiuni, au fost făcute mai multe afirmaÈ›ii precum : „Dar iată că acele batalioane nenorocite se ascund după femei È™i copii” ; „Este o reaÈ™ezare militară în urma unor amenințări reciproce în Rusia È™i Ucraina, da” ; (...) È™i acum sunt convins că există o înÈ›elegere subterană între Rusia È™i Statele Unite pe care părÈ›ile o respectă sau nu o respectă” ; „RuÈ™ii au È›intit strict obiectivele militare (...)” ; „În rest ce s-a întâmplat la Kiev È™i în alte localități acela este spectacol de sunet È™i lumină”.
Biroul Informare și Relații Publice
Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :
Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002
Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Decizia Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii deservicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.