Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 13.01.2022

13.01.2022


envoyer l'article par mail title=


Întrunit în ședința publică din data de 13.01.2022, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite. Constatând încălcări ale prevederilor Codului de reglementare a conținutului audiovizual, Consiliul a decis să sancționeze postul România TV cu câte o amendă de 5.000 de lei pentru următoarele emisiuni :

- „Punctul Culminant”, ediția din 25.10.2021, în cadrul căreia s-a difuzat un material audiovizual privind achiziția, în decembrie 2020, de concentratoare de oxigen. În emisiune au fost aduse acuzații domnului dr. Raed Arafat, Secretar de Stat, și societății Deltamed S.R.L. fără a ține cont de dispozițiile art. 40 alin. (1), (2), (3) și de cele ale art. 64 alin. (1) lit. b) ;
- „ Breaking News, ora 23:00” din 03.11.2021, în cadrul căreia a fost difuzată o știre despre statutul profesional al doamnei Alina Gorghiu, dar și despre inițiativele legislative avute de dânsa în Parlament. La difuzarea știrii, postul nu a avut în vedere respectarea prevederilor art. 40 alin. (1), (2) și nici pe cele ale art. 64 alin. (1) lit. b) (titlurile știrii : „Dezvăluiri despre combinatoarea « echipei câștigătoare », „Femeia partajului de miliarde care preia marile dosare”, „Cum forțează accesul la marile dosare din justiție”) ;
- „Știrile România TV”, „România te vede”, „România de poveste” și „România la raport”, edițiile din 19 și 20.12.2021, în cadrul cărora a fost prezentată o informație despre faptul că domnul Octavian Oprea, preşedinte (la acea dată) al Autorității pentru Digitalizarea României, şi-ar fi angajat iubita, actualmente make-up artist, în instituţie pe funcţia de director de cabinet. Radiodifuzorul a încălcat art. 30 și art. 64 alin. (1) lit. a) și b). Dintre titlurile prezentate pe ecran : „Scandal Sexy în Guvernul României”, „Iubita sexy a șefului a primit un post călduț în Guvern”.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Decizia Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 30 - Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.