Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 09.11.2021

09.11.2021


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în ședința publică din data de 09.11.2021, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice câte o somație publică posturilor :

- Antena 3 pentru modul în care a abordat subiectul referitor la „raportul Matic” în cadrul emisiunii „Ediție Specială” din 18.07.2021. Membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual (titlul afișat pe ecran : „Breaking News ; Noi emoji-uri pe telefon : femei cu barbă și bărbați însărcinați”) ;
- PRO TV, deoarece la difuzarea în data de 05.07.2021 a filmului de lung metraj „Câine de luptă / Savage Dog”, postul a încălcat prevederile art. 24 raportate la cele ale art. 19 alin. (2) lit. b), c), k), l) din Codul audiovizualului.

În aceeași ședință, membrii Consiliului au aprobat solicitarea de licență audiovizuală prin rețele de comunicații electronice a Universității Politehnice din București pentru Euronews România.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 19 - (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii : (…) b) utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor ; c) modalitatea de tratare prin imagini a scenelor de violenţă, tipul de plan utilizat, realismul reprezentării, rolul coloanei sonore în a genera frică ori angoasă ; (…) k) calitatea şi tipologia limbajului ; l) genul sau tema programului.

Art. 24 - (1) Programele 15 se difuzează numai în intervalul orar 23,00 - 6,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă ; fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22,00 - 6,00. (2) Dimensiunea semnului de avertizare va fi de minimum 30 de puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 60 în format HD, înaltă definiţie ;

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.