Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 27.10.2021

27.10.2021


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în ședința publică din data de 27.10.2021, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice postului România TV următoarele sancțiuni :

- amendă de 25.000 de lei pentru mai multe emisiuni de știri și dezbateri difuzate în perioada 3 iulie – 20 septembrie 2021, în cadrul cărora s-au făcut referiri la primarul sectorului 1, doamna Clotilde Armand, fără a se respecta dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504 / 2002, precum și prevederile art. 40 alin. (5) și ale art 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual ;
- amendă de 20.000 de lei pentru acuzații aduse domnului Raed Arafat. Radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului și pe cele ale art. 40 alin. (1), (2) și (4) din Codulul audiovizualului. Raportul analizat cuprinde emisiunile „Punctul culminant” (ediția din 23.08.2021) și „Newsline” (din 24.08.2021) ;
- somație publică pentru emisiunea „România de Poveste” din 04.07.2021, în care s-au făcut referiri la domnul Mălin Bot, fără a se ține cont de dispozițiile art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002

Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 40 – (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (…) (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea. (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.