Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 13.10.2021

13.10.2021


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni : amenzi de 5.000 de lei – Antena 3, Kanal D ; somație publică – Nașul TV

Întrunit în ședința publică din data de 13.10.2021, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate și a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 5.000 de lei postului Antena 3 pentru încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual în cadrul emisiunii „Subiectiv”, ediția din 08.08.2021 [„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”]. Printre titlurile afișate pe ecran s-au regasit : „Clotilde Armand se interesa de cum se vota” ; „Clotilde Armand spune că nu a intrat în camera cu voturi ! Imaginile o contrazic” ;
- amendă de 5.000 de lei postului Kanal D. În cadrul emisiunii „Știrile Kanal D” din data de 21 și 22.09.2021, radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) și nici pe cele ale art. 32 alin. (2) din Codul audiovizualului la difuzarea unei știri despre o femeie din Ploiești, care a decedat în Sinaia ca urmare a unei agresiuni (titlu afișat - „Dezvăluiri uluitoare : avea chip diabolic”) ;
- somație publică postului Nașul TV, deoarece nu a ținut cont de dispozițiile art. 40 alin. (4) și ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului la difuzarea edițiilor din 23 și 30.07.2021 ale emisiunii „Să vorbim despre tine”.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederi ale legislației la care facem referire :

Decizia nr. 220/ 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

art. 32 (2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la demnitate, la propria imagine şi la respectarea vieţii private, aşa cum acestea sunt recunoscute şi ocrotite de Codul civil ; simpla invocare a acordului prealabil al persoanei nu poate justifica încălcarea drepturilor şi libertăţilor altor persoane, ordinea publică sau bunele moravuri şi nici nu poate înlătura răspunderea furnizorului de servicii media audiovizuale pentru conţinutul programului, prevăzută la art. 3 al Legii audiovizualului.

Art. 40 (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.