Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 21.09.2021

21.09.2021


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în ședința publică din data de 21.09.2021, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să aplice sancțiuni următoarelor posturi de televiziune :
- Antena 1amendă de 20.000 de lei pentru nerespectarea dispozițiilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 și ale art. 46 alin. (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, la difuzarea ediției din 13.04.2021 a emisiunii „Acces direct”.

- Antena 3

- amendă de 10.000 de lei pentru emisiunea „Sinteza zilei”, edițiile din 12.05, 01 și 02.06.2021, în cadrul cărora s-au făcut referiri la presupusa fraudare a alegerilor pentru Primăria Sectorului 1, fără a avea în vedere prevederile art. 40 alin. (1), (2) și ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual ;

- amendă de 5.000 de lei pentru emisiunea „Punctul de întâlnire” din data de 07.07.2021, difuzată fără a se ține cont de dispozițiile art. 40 alin. (1), (2), (4) și nici de cele ale art. 64 alin. (1) lit a) și b) din Codul audiovizualului. Printre titlurile afișate : „O imagine cutremurătoare : Ateneul Român, sufocat de gunoaie” ; „România se face de rușine în fața turiștilor, cu gunoaiele din sectorul 1” ; „Gunoaie pe stradă, la 32 de grade” ;

- somație publică pentru emisiunea „Sinteza zilei”, edițiile difuzate în zilele de 05 și 06.07.2021, având ca temă proiectul de construire a unui spital pentru copiii cu sindrom Down. Consiliul a constatat că la difuzarea acestor ediții, postul nu a respectat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului și nici pe cele ale art. 40 alin. (1), (2) și (4) din Codul audiovizualului.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare :

Art. 3 - (1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea şi educarea, inclusiv sub aspect ştiinţific, şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului. (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 40 – (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (…) (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea ; _Art. 46 - (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta demnitatea şi anonimatul persoanelor cu tulburări psihice ;
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.