Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 24.08.2021
24.08.2021

ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 24.08.2021, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a sesizărilor È™i autosesizării Consiliului È™i a decis să sancÈ›ioneze cu somaÈ›ie publică postul Metropola TV, pentru că, la difuzarea ediÈ›iilor din 22, 24.02 È™i 02.03.2021 ale emisiunii „Mădălin Ionescu Show”, radiodifuzorul a încălcat dispoziÈ›iile art. 64 alin. (1) lit. a), b) È™i ale art. 67 din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual.
De asemenea, după analizarea rapoartelor întocmite de DirecÈ›ia Control pentru posturile din teritoriu, CNA a decis aplicarea unei somaÈ›ii publice postului InformaÈ›ia TV din Satu-Mare pentru nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (4) È™i (5) din Codul audiovizualului, în cadrul emisiunii „AudienÈ›e în direct”, ediÈ›iile din 09.02 È™i 07.04.2021.
ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, ca urmare a analizării solicitărilor de modificări ale licenÈ›elor audiovizuale, membrii Consiliului au hotărât sancÈ›ionarea cu somaÈ›ie publică a societății COLOR EXPRES SRL (Radio Color Orăștie) pentru încălcarea dispoziÈ›iilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele ÅŸi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) ÅŸi e)”.
Biroul Informare și Relații Publice
Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :
Decizia Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 40 (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea. (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
Art. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.