Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 13.07.2021
13.07.2021

Întrunit în ședința publică din data de 13.07.2021, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a numeroaselor reclamații primite la CNA pentru mai multe ediții ale emisiunii „Acces direct” difuzate de postul de televiziune Antena 1. Consiliul a analizat modul în care radiodifuzorul a prezentat neînțelegerile din viața a două cupluri în care femeile erau victime ale violenței domestice, respectiv ediția din 22.12.2020 (pentru care s-au primit 17 reclamații), precum și edițiile din 08.01 și 17.05.2021 (112 reclamații).
Printre titlurile afișate pe ecran s-au regăsit „Fugă secretă ? Soția și copiii au plecat de acasă ?”, „Copiii, în pericol lângă mamă ? Îi scoate din țară ?” ; „Ramona și Irinel, dragoste cu năbădăi !”, „Ramona, ameninţată cu moartea de Irinel ?”, „Criminalul din Argeş a fost lăsat liber să ucidă !”, „Crimă şoc ! Poliţiştii au stat cu mâinile în sân ?”.
Constatând încălcări ale legislației audiovizualului, Consiliul a decis sancționarea postului Antena 1 cu amendă de 150.000 de lei, deoarece, la difuzarea edițiilor mai sus-menționate ale emisiunii „Acces direct”, radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2), art. 39 alin. (2) și ale art. 42^4 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum și dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. a) și ale art. 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
În aceeași ședință, ca urmare a analizării solicitărilor privind modificări ale avizelor de retransmisie, CNA a decis sancționarea cu somație publică a societății Lidas Prod S.R.L. pentru 13 localități (Gostinu, Chiriacu, Stanesti din județul Giurgiu ; Dodesti, Gara Banca, Pogonesti, Poienesti, Viișoara, Banca, Botesti, Codaești, Costești, Vaslui din județul Vaslui), deoarece a încălcat dispozițiile art. 82 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare (termenul de intrare în 13 octombrie 2021).
Biroul Informare și Relații Publice
Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :
Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002, cu modificările și completările ulterioare
Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Art. 39 (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
Art. 42^4) - Informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon « Telverde destinat victimelor violenţei domestice », în cazul serviciilor de televiziune, se realizează prin afişarea textului « În caz de urgenţă, apelaţi numărul Telverde destinat victimelor violenţei domestice » însoţit de o menţiune cu numărul de telefon Telverde, afişată static şi lizibil pe toată durata programului.
Art. 82 (2) Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există ; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei.
Decizia Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii.
Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.