Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 27.05.2021

27.05.2021


envoyer l'article par mail title=


ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 27.05.2021, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite È™i, constatând încălcări ale Codului de reglementare a conÈ›inutului audiovizual, a decis să aplice postului Antena 1 următoarele sancÈ›iuni, pentru ediÈ›ii ale emisiunii „Acces direct” :

- amendă de 10.000 de lei, deoarece, în ediÈ›ia din 19.02.2021, nu s-a È›inut cont de prevederile art. 47 alin. (4) È™i nici de cele ale art. 64 alin. (1) lit. a) È™i b), în prezentarea cazului unei femei care susÈ›ine că ar fi fost bătută de „viceprimarul arab” ;

- somaÈ›ie publică pentru ediÈ›ia din 05.03.2021, în cadrul căreia moderatoarea a făcut afirmaÈ›ii în legătură cu tăierile de păduri din comuna Snagov, fără a avea în vedere respectarea prevederilor art. 40 alin. (2) ;

- somație publică, deoarece în ediția din 10.03.2021 au fost încălcate dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. a) și b).

De asemenea, postul Antena 3 a fost sancÈ›ionat cu o somaÈ›ie publică pentru nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (2) È™i ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului, la difuzarea emisiunii „Punctul de întâlnire” ediÈ›ia din 31.01.2021.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Decizia Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 40 (2) ÃŽn cazul în care acuzaÅ£iile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiÅ£ii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaÅŸi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaÅ£iile. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

Art. 47 (4) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.

Art. 64 (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincÅ£ii clare între fapte ÅŸi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă.