Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 25.05.2021
25.05.2021

ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 25.05.2021, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate, ca urmare a autosesizării È™i a sesizărilor primite, privind modul în care a fost reflectată la posturile de televiziune conferinÈ›a de presă susÈ›inută de membrii Comisiei de vaccinare anti-COVID din data de 19.01.2021. Au fost monitorizate 9 posturi centrale de televiziune (Antena 1, Aleph News, B1 TV, Digi 24, Kanal D, NaÈ›ional TV, Prima TV, PRO TV, TVR 1), urmărindu-se asigurarea dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficienÅ£e auditive. Constatând că, la posturile Antena 1, Aleph News, B1 TV, PRO TV È™i TVR 1, fereastra de interpretare în limbajul mimico-gestual a fost acoperită de burtiere, Consiliul a decis să aplice acestor radiodifuzori câte o somaÈ›ie publică pentru nerespectarea art. 42 alin. (2) lit. b) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările È™i completările ulterioare, conform cărora „În vederea asigurării dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficienÅ£e auditive, serviciile de programe de televiziune cu acoperire naÅ£ională : (...) b) vor interpreta în limbajul mimico-gestual ÅŸi prin titrare sincron programele de importanţă majoră în întregime ori rezumatele acestora”.
În aceeași ședință, membrii Consiliului au hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate în privința spoturilor TV aferente campaniei de promovare a produsului MagneVie, difuzate fără a fi respectate dispozițiile art. 93 alin. (1) și nici cele ale art. 117 lit. c) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual (Raportul a cuprins spoturile MagneVie Stress Resist, Buton – 30 sec. și MagneVie Stress Resist, Proiect – 20 sec, perioada monitorizată 11-17.01.2021) [Art. 93 - (1) Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare. Art. 117 - Publicitatea la produsele alimentare trebuie să respecte următoarele condiţii : (...) c) să respecte dispoziţiile Regulamentului (CE) nr. 1.924/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind menţiunile nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare, precum şi dispoziţiile legislaţiei naţionale în vigoare referitoare la aceste produse.]
Ca urmare a analizării solicitărilor de modificare a licenÈ›elor audiovizuale, membrii Consiliului au decis sancÈ›ionarea cu somaÈ›ie publică a societății DIGITAL INFOCHANNEL S.R.L. BucureÈ™ti (TV City din BucureÈ™ti), pentru că nu a È›inut cont de prevederile art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului conform cărora „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele ÅŸi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) ÅŸi e)”.
Biroul Informare și Relații Publice