Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 25.05.2021

25.05.2021


envoyer l'article par mail title=


ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 25.05.2021, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate, ca urmare a autosesizării È™i a sesizărilor primite, privind modul în care a fost reflectată la posturile de televiziune conferinÈ›a de presă susÈ›inută de membrii Comisiei de vaccinare anti-COVID din data de 19.01.2021. Au fost monitorizate 9 posturi centrale de televiziune (Antena 1, Aleph News, B1 TV, Digi 24, Kanal D, NaÈ›ional TV, Prima TV, PRO TV, TVR 1), urmărindu-se asigurarea dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficienÅ£e auditive. Constatând că, la posturile Antena 1, Aleph News, B1 TV, PRO TV È™i TVR 1, fereastra de interpretare în limbajul mimico-gestual a fost acoperită de burtiere, Consiliul a decis să aplice acestor radiodifuzori câte o somaÈ›ie publică pentru nerespectarea art. 42 alin. (2) lit. b) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările È™i completările ulterioare, conform cărora „În vederea asigurării dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficienÅ£e auditive, serviciile de programe de televiziune cu acoperire naÅ£ională : (...) b) vor interpreta în limbajul mimico-gestual ÅŸi prin titrare sincron programele de importanţă majoră în întregime ori rezumatele acestora”.

ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, membrii Consiliului au hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate în privinÈ›a spoturilor TV aferente campaniei de promovare a produsului MagneVie, difuzate fără a fi respectate dispoziÈ›iile art. 93 alin. (1) È™i nici cele ale art. 117 lit. c) din Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual (Raportul a cuprins spoturile MagneVie Stress Resist, Buton – 30 sec. È™i MagneVie Stress Resist, Proiect – 20 sec, perioada monitorizată 11-17.01.2021) [Art. 93 - (1) Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă ÅŸi de durată, principiile de protecÅ£ie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenÅ£e loiale ÅŸi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înÅŸelătoare sau agresive, aÅŸa cum ele sunt definite de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianÅ£ilor în relaÅ£ia cu consumatorii ÅŸi armonizarea reglementărilor cu legislaÅ£ia europeană privind protecÅ£ia consumatorilor, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. Art. 117 - Publicitatea la produsele alimentare trebuie să respecte următoarele condiÅ£ii : (...) c) să respecte dispoziÅ£iile Regulamentului (CE) nr. 1.924/2006 al Parlamentului European ÅŸi al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind menÅ£iunile nutriÅ£ionale ÅŸi de sănătate înscrise pe produsele alimentare, precum ÅŸi dispoziÅ£iile legislaÅ£iei naÅ£ionale în vigoare referitoare la aceste produse.]

Ca urmare a analizării solicitărilor de modificare a licenÈ›elor audiovizuale, membrii Consiliului au decis sancÈ›ionarea cu somaÈ›ie publică a societății DIGITAL INFOCHANNEL S.R.L. BucureÈ™ti (TV City din BucureÈ™ti), pentru că nu a È›inut cont de prevederile art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului conform cărora „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele ÅŸi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) ÅŸi e)”.

Biroul Informare și Relații Publice