Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 14.10.2020

14.10.2020


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în ședința publică din data de 14.10.2020, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării și a reclamațiilor primite și a decis să aplice câte o somație publică posturilor :
- PRO TV pentru că nu a ținut cont de prevederile art. 13 lit. c) din Decizia CNA nr. 475 din 18 august 2020 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2020 [„Începând cu 48 de ore înainte de începerea votării și până la încheierea votării sunt interzise : (…) c) invitarea sau prezentarea candidaților și/sau a reprezentanților competitorilor electorali în emisiunile și programele posturilor de radio și de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 76 alin. (4) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare”]. În cadrul emisiunii „Ce se întâmplă, doctore ?”, difuzată în premieră la data de 21.04.2019, a fost prezentat un reportaj privind implicarea Elenei Lasconi în campania „Salvați copiii României”. La data difuzării în reluare a emisiunii (26.09.2020), Elena Lasconi avea calitatea de candidat pentru funcția de primar al municipiului Câmpulung Muscel ;
- Antena 3, deoarece în cadrul emisiunii „Previziuni” din data de 29.07.2020, la difuzarea știrilor având ca titluri „Piață închisă din cauza unor nereguli grave” (ora 9.00) și „Situație extrem de gravă în Piața Reșița” (ora 10.00), radiodifuzorul a încălcat dispozițiile art. 40 alin. (3) și (4) din Codul audiovizualului, potrivit cărora „(3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea”.

Ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control pentru posturile din teritoriu, Consiliul a aplicat o somație publică postului TELE EUROPA NOVA TM (Timișoara) pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit cărora „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”. Rapoartele de monitorizare au cuprins emisiunile „Cer variabil” din 30.09 și 07.10.2020 și „Ancorat în realitate” din 03.10.2020.

În aceeași ședință, membrii Consiliului au sancționat cu somație publică societatea Unda Media SRL (Radio Accent din Novaci), pentru nerespectarea dispozițiilor art. 12 alin. (2) lit. a) din Decizia CNA nr. 277/2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori („Titularul licenţei audiovizuale are obligaţia să solicite CNA eliberarea/modificarea deciziei de autorizare, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1, în următoarele condiţii : a) în termen de maximum 60 de zile de la obţinerea autorizaţiei tehnice de funcţionare acordate de ANCOM, în cazul difuzării pe cale radioelectrică terestră”).

Biroul Informare și Relații Publice