Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 08.10.2020
08.10.2020

ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 08.10.2020, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate È™i a decis sancÈ›ionarea postului NaÈ™ul TV cu amendă de 5.000 de lei pentru ediÈ›ia din 25.08.2020 a emisiunii „NaÈ™ul Special”, difuzată cu încălcarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. a) ÅŸi b) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual.
De asemenea, CNA a hotărât să emită decizii de intrare în legalitate pentru spoturile TV aferente campaniilor de promovare pentru produsele :
- Evrika, difuzat fără a se respecta dispozițiile art. 101 din Codul audiovizualului (perioada monitorizată : 24 - 30.08.2020) ;
- Acneminum, transmis fără a se ține cont de prevederile art. 120 alin. (1) din Codul audiovizualului (perioada monitorizată : 04 - 13.09.2020).
Ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control pentru emisiuni destinate campaniei electorale transmise de posturile din teritoriu, constatând încălcări ale prevederilor Deciziei CNA nr. 475 din 18 august 2020 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2020, Consiliul a decis să aplice câte o somație publică posturilor :
- Radio Voces Campi (Călărași) pentru nerespectarea prevederilor art. 13 lit. b) și c) ;
- Radio Orion (Câmpulung/Argeș) pentru încălcarea dispozițiilor art. 10 alin. (1) ;
- TV Galați, deoarece nu a ținut cont de prevederile art. 13 lit. c).
Totodată, postul Litoral TV din Năvodari a fost sancÈ›ionat cu somaÈ›ie publică pentru încălcarea prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului, potrivit cărora „publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepÅ£ia perioadelor de campanie electorală”.
Biroul Informare și Relații Publice
Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :
Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 101 - Este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile.
Art. 120 - (1) Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile produselor şi suplimentelor alimentare şi apelor minerale naturale, informaţiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi.
Decizia CNA nr. 475 din 18 august 2020 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2020
Art. 10 (1) Radiodifuzorii privați pot difuza spoturi publicitare electorale numai în cadrul emisiunilor electorale și de dezbateri electorale, cu respectarea dispozițiilor art. 67 alin. (5) și (6) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, precum și a cerințelor referitoare la publicitate prevăzute în Legea nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, și în Decizia Consiliului Național al Audiovizualului nr. 220/2011, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 13 Începând cu 48 de ore înainte de începerea votării și până la încheierea votării sunt interzise : (…) b) difuzarea de spoturi de publicitate electorală ; c) invitarea sau prezentarea candidaților și/sau a reprezentanților competitorilor electorali în emisiunile și programele posturilor de radio și de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 76 alin. (4) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare.