Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 23.06.2020

23.06.2020


envoyer l'article par mail title=

ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 23.06.2020, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite È™i a decis să aplice următoarele sancÈ›iuni :

- amendă de 5.000 de lei postului România TV pentru nerespectarea dispoziÈ›iilor art. 64 alin. (1) lit. a) È™i b) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual, în cadrul emisiunii informative „Știrile România TV, ora 13:00” din 07.05.2020, printre titlurile afiÈ™ate pe ecran : Anchetă gravă : MorÅ£i de covid « cumpăraÅ£i » de spitale ; Rudele morÅ£ilor au semnat în alb că pacienÅ£ii aveau COVID. Conform art. 64 alin. (1) „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincÅ£ii clare între fapte ÅŸi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă” ;

- somaÈ›ie publică postului NaÈ™ul TV, deoarece la difuzarea emisiunii „EdiÈ›ie Specială NaÈ™ul TV Canada”, din 07.05.2020, nu s-a È›inut cont de prevederile art. 64 alin. (1) lit. a) È™i b) È™i nici de cele ale art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului [art. 40 (2) ÃŽn cazul în care acuzaÅ£iile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiÅ£ii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaÅŸi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaÅ£iile. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt].

De asemenea, Consiliul a aprobat solicitarea de licență audiovizuală prin rețele de comunicații electronice a societății HOLDER IDEEA SRL din Galați pentru difuzarea regională (jud. Galați și Brăila) a serviciului de programe Reperul TV din Galați.

Biroul Informare și Relații Publice