Revista Presei CNA, 7 martie 2008

07.03.2008


envoyer l'article par mail title=

Colaborare CNA si AJR
Mediafax
Ziarul Financiar

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) si Asociatia Jurnalistilor din Romania (AJR) au semnat ieri un protocol de colaborare prin care cele doua institutii vor realiza un schimb de informatii in vederea respectarii codului deontologic al jurnalistilor si a legislatiei audiovizuale.

"Acest protocol isi propune sa aduca in audiovizual normele deontologice. CNA poate lua masuri impotriva jurnalistilor atunci cand se incalca Legea audiovizualului, iar AJR poate sa aiba un punct de vedere in ceea ce priveste direct realizatorul, moderatorul unei emisiuni. citeşte tot articolul

CNA şi AJR, colaborare pentru implementarea normelor deontologice în audiovizual
Jurnalul Naţional

Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Asociaţia Jurnaliştilor din România au semnat, joi, un protocol de colaborare prin care cele două instituţii vor realiza un schimb reciproc de informaţii în vederea respectării codului deontologic al jurnaliştilor şi a legislaţiei audiovizuale.

(...) „Este un început. Acest protocol îşi propune să aducă în audiovizual normele deontologice. |n acest fel, vom putea vorbi pe două voci. CNA poate lua măsuri împotriva persoanei juridice (radiodifuzor) atunci când se încalcă Legea audiovizualului, însă AJR poate să aibă un punct de vedere în ceea ce priveşte direct realizatorul, moderatorul unei emisiuni. Astfel se realizaează un material cumulat, astfel încât, în momentul în care doi îţi spun că greşeşti, e bine să începi să reflectezi", a precizat Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

(...)"Este rezultatul unui proces care s-a întins pe durata unui an, încă de pe vremea în care AJR făcea parte din Clubul Român de Presă. |n momentul de faţă, AJR este o structură de sine stătătoare, formată din jurnalişti, persoane fizice, şi nu juridice. Protocolul se raportează la zona de intersecţie dintre sfera de competenţa profesională a Asociaţiei Jurnaliştilor din România şi sfera de competenţă instituţională a CNA”, a declarat Cezar Ion, preşedintele AJR.

Deocamdată, AJR nu poate sancţiona propriu-zis redactorul sau realizatorul care greşeşte. citeşte tot articolul

CNA si AJR colaboreaza pentru sanctionarea jurnalistilor
Ziare.com

Consiliul National al Audiovizualului si Asociatia Jurnalistilor din Romania au semnat azi un protocol de colaborare, prin care cele doua institutii se angajeaza sa faca un schimb reciproc de informatii in vederea respectarii codului deontologic al jurnalistilor si a legislatiei audiovizuale in vigoare, informeaza Evenimentul Zilei. (...)

« Acest protocol deschide o cale de discutie pe subiecte pe care ne putem pronunta. Noi nu putem sa dam sanctiuni, ci o judecata a breslei. AJR poate, in cel mai bun caz, sa excluda membrii din AJR, » a explicat, la randul sau, Ciprian Stoianovici, membru in colegiul director al AJR.

Cristian Tudor Popescu a precizat ca acest protocol prevede ca, in cazul in care exista incalcari ale codului deontologic din partea unui radiodifuzor, care face parte din Clubul Roman de Presa, acesta este obligat sa aloce un spatiu editorial sesizarii AJR.

Totodata, CNA si AJR vor putea elabora si difuza comunicate comune de presa pentru prezentarea publica a concluziilor lor. citeşte tot articolul

Realizatorii tv, sub lupa CNA
www.tvr.ro

Nu doar posturile de televiziune sau de radio vor fi de acum înainte trase la răspundere pentru derapajele de la deontologia profesională.

Şi realizatorii vor fi personal mustraţi chiar de colegii lor de breaslă. Asociaţia Jurnaliştilor din România şi Consiliul Naţional al Audioviziualului au semnat un acord. citeşte tot articolul

Alianţă pentru sancţionarea derapajelor jurnaliştilor
Floriana Scânteie
Evenimentul Zilei

Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Asociaţia Jurnaliştilor din România vor colabora pentru ca normele deontologice să fie respectate în audiovizual.

CNA şi AJR au semnat azi un protocol de colaborare, prin care cele două instituţii se angajează să facă un schimb reciproc de informaţii în vederea respectării codului deontologic al jurnaliştilor şi a legislaţiei audiovizuale în vigoare.

Astfel, CNA va putea cere un punct de vedere din partea AJR în cazuri de încălcare a codului deontologic, forul din audiovizual neavând prerogative în acest sens. AJR va putea atenţiona jurnaliştii în cazul unor derapaje, radiodifuzorii putând fi, în continuare, sancţionaţi numai de CNA. „Vom vorbi pe două voci” (...)

Cristina Trepcea, membru CNA, a subliniat importanţa semnării protocolului : „E un lucru bun pentru jurnalişti. Noi facem o alianţă cu breasla dumneavostră. CNA are un câştig din asta şi nu mi-e teamă să-l spun. « Jandarmul » se aliază cu jurnalistul pentru public. Actul acesta e un demers în acest sens.” citeşte tot articolul

Protocol intre CNA si jurnalistii din AJR pentru deontologie in audiovizual
de C. Moga
Hotnews

Asociatia Jurnalistilor din Romania si Consiliul National al Audiovizualului au incheiat, joi, un protocol pentru implementarea normelor deontologice in audiovizual. Astfel, conform protocolului, CNA va sesiza AJR in toate cazurile in care va aprecia ca se incalca codul deontologic, iar AJR va sesiza CNA cu privire la situatiile in care considera ca se incalca Legea audiovizualului.

Presedintele CNA, Rasvan Popescu, a explicat ca, prin acest protocol, sanctiunile date de Consiliu vor putea fi insotite, pe viitor, de o pozitie mai pragmatica a AJR, bazata pe experienta profesionala directa cu breasla jurnalistilor. citeşte tot articolul

HBO reprogrameaza ultimul episod din « Bordelul » dupa miezul noptii, la presiunea CNA
de C. Moga
Hotnews

CNA a solicitat, joi, reprezentantilor HBO Romania sa difuzeze filmul documentar « Bordelul » dupa ora 24.00, din cauza scenelor de sex real pe care le contine, pentru a intra in acord cu legislatia audiovizuala romaneasca. Pentru ca HBO Romania este licentiat in Cehia, CNA nu poate sanctiona direct postul, dar a sugerat conducerii acestuia o rezolvare rapida a situatiei prin schimbarea orei de difuzare, pentru evitarea unui demers mai amplu care poate ajunge pana la sesizarea Comisiei Europene. (...)

Solicitarea CNA are la baza mai multe semnalari venite de la telespectatorii care acuza prezenta unor emisiuni cu scene de sex real, inainte de miezul noptii, cand copiii mai butoneaza telecomanda. citeşte tot articolul