Revista Presei CNA, 6 mai 2008

06.05.2008


envoyer l'article par mail title=

Libertatea presei este o vorbă goală
de Andreea Lupu
ADEVARUL

Raportul lansat de Agenţia de Monitorizare a Presei arată că, în România, anul trecut, numărul cazurilor de încălcare a drepturilor jurnaliştilor a fost mai mare faţă de anul precedent

În 2007, situaţia presei din România nu a cunoscut foarte multe îmbunătăţiri. Alături de cazurile de încălcare flagrantă a libertăţii presei au stat problemele de reglementare a libertăţii de exprimare şi consolidare a trusturilor.

« Libertatea de exprimare a stat mai prost anul trecut. Am înregistrat un regres la mai multe capitole ale presei », a declarat Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei (AMP), în cadrul conferinţei de presă pentru lansarea raportului « Libertatea presei în România 2007 ».

Anul trecut, atacurile la adresa libertăţii presei şi a libertăţii de exprimare au fost poate mai dure decât în anul precedent, precizează una din concluziile raportului FreeEx. Presiunile politice venite chiar şi din partea oamenilor de top ale scenei politice s-au intensificat. Unul din aceste personaje este preşedintele României Traian Băsescu şi protagonistul cazului rămas în conştiinţa presei sub denumirea « ţigancă împuţită », cel care a luat telefonul jurnalistei care îl filma.

TVR şi CNA, troc politic

« Există în continuare politicieni care reuşesc să ceară patronilor de presă lucruri flagrant interzise prin lege. Cum ar fi închiderea unei publicaţii pentru că aşa a vrut vicepreşedintele PSD », a spus Mircea Toma.

O problemă punctată de coordonatorii de proiecte din cadrul departamentului FreeEx este cea a creşterii presiunii politice din zona autorităţilor, în special în ceea ce priveşte situaţia din TVR şi CNA. Anul trecut, cele două instituţii au fost obiectul unui troc între două partide politice : PSD l-a numit pe Alexandru Sassu la conducerea SRTV, iar PNL l-a pus în funcţia de preşedinte CNA pe Răzvan Popescu. Citeşte tot articolul

Basescu, liderul agresiunilor verbale la adresa ziaristilor
A.H.
ZIUA

Libertatea de exprimare in 2007 in Romania arata « mai prost » fata de 2006, este concluzia raportului « Libertatea Presei in Romania 2007 », prezentat ieri de Agentia de Monitorizare a Presei (AMP). Raportul este documentat pe investigatiile directe ale echipei FreeEx.

Documentul releva cresterea presiunilor politice asupra mass-media si transformarea televiziunii publice si a Consiliului National al Audiovizualului in « obiecte ale trocului politic dintre partide ».

Presedintele Traian Basescu este prezentat ca lider detasat la capitolul « insulte si agresiuni la adresa jurnalistilor ». In acelasi raport se subliniaza lipsa de preocupare a redactiilor pentru respectarea standardelor profesionale si se remarca existenta unui dezechilibru puternic pe piata fortei de munca intre cererea foarte mare de personal calificat si oferta extrem de redusa. Citeşte tot articolul

Bilanţ negru pentru presă
de Oana-Maria Baltoc
JURNALUL NATIONAL

LA RAPORT ● Semnal de alarmă în mass-media

Libertatea de exprimare a presei a cunoscut momente de regres la mai multe capitole în cursul anului trecut, conform datelor făcute publice ieri de Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) – ActiveWatch, în cadrul Raportului FreeEx « Libertatea Presei în România – 2007 ». În urmă cu cîteva zile aflam dintr-un alt raport realizat de Freedom House că libertatea presei în România se află în pom, mai exact pe locul 94, cu patru locuri mai jos în top faţă de 2006, la egalitate cu Panama şi Peru. Libertatea parţială cu care se confruntă presa în România este confirmată şi de acest al doilea studiu FreeEx, ale cărui concluzii au fost prezentate şi discutate la sediul Agenţiei de Monitorizare a Presei în prezenţa lui Mircea Toma (preşedintele AMP), Liana Ganea şi Răzvan Martin (directori de programe AMP), Cezar Ion, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România etc.

JENĂ DE SUMMIT. Chiar dacă momentul Summit-ului NATO de la Bucureşti « a scăpat la mustaţă » de includerea în acest raport, urmare a faptului că s-a desfăşurat în luna aprilie a acestui an, de la masa dezbaterilor nu au lipsit criticile aduse modului în care autorităţile au înţeles să pună pumnul în gură libertăţii de exprimare. « Summit-ul NATO a reprezentat o perioadă de criză, în care instituţiile statului au funcţionat cum au funcţionat şi minerii în România. Oamenii care au vrut să-şi exprime un punct de vedere au fost bătuţi », a precizat Mircea Toma cu referire la evenimentele de la fabrica Timpuri Noi cînd mai mulţi militanţi anti-NATO au fost arestaţi şi bruscaţi de poliţie.

(...)

TROC POLITIC. Pe lista neagră se află şi televiziunea publică, dar şi CNA-ul, « devenite obiecte ale trocului politic dintre partide ». Bineînţeles că nu a fost omis, în acest context, faptul că la conducerea televiziunii publice a fost numit un om politic (Alexandru Sassu), cu funcţie de conducere în PSD, iar la cîrma CNA, Răsvan Popescu (PNL), precum şi relatările din presă referitoare la negocierile de culise dintre PNL şi PSD, care şi-ar fi împărţit conducerea celor două instituţii. Accesul la informaţiile de interes public facilitat de îmbunătăţirea cadrului legal, dar împiedicat de nerespectarea acestuia de către instituţii, multiple iniţiative legislative cu impact negativ asupra libertăţii de exprimare, lipsa produselor editoriale de calitate prin neglijarea subiectelor de interes public, încălcarea principiilor etice şi punerea accentului pe senzaţionalism, lipsa de preocupare a redacţiilor faţă de respectarea standardelor profesionale, dezechilibrul puternic pe piaţa forţei de muncă între cererea foarte mare de personal calificat şi oferta extrem de redusă se numără de asemenea printre concluziile raportului. Citeşte tot articolul

Radioul digital, plus de 18%
Dinu Boboc
BUSINESS STANDARD

Platformele digitale de radio au reprezentat aproape 18% din totalul audientei pe primul trimestru al acestui an, potrivit unui studiu efectuat de agentia de monitorizare RAJAR.

Aceasta reprezinta o crestere semnificativa fata de procentajul de 16,6%, inregistrat in decembrie 2007, si fata de cele 15% raportate in septembrie. Un rol important in aceasta evolutie au avut-o aparatele dotate cu receivere de tip DAB (Digital Audio Broadcast), care au reprezentat circa 11% din totalul audientei, fata de 8,6%, raportate in septembrie 2007. Numarul proprietarilor de astfel de aparate a crescut cu 40% fata de primul trimestru al anului 2007, aproape 30% dintre cei intervievati declarand ca au un astfel de dispozitiv. Citeşte tot articolul

TVR Targu Mures a inceput emisia
D.B.
BUSINESS STANDARD

Studioul TVR Targu-Mures a inceput sa emita luni, 5 mai, cu semnal de identificare, iar din 6 mai va difuza propriul program, potrivit MEDIAFAX. Postul se va axa la inceput pe campania electorala si va fi receptionat in eter pe frecventa canalului 2 al televiziunii publice. Pe langa programul propriu, postul va furniza programe pentru noul canal TVR 3, un canal dedicat comunitatilor din Romania, potrivit lui Alexandru Sassu, presedinte-director general al TVR. Televiziunea publica are in functiune alte patru studiouri teritoriale, TVR Craiova, TVR Cluj, TVR Iasi si TVR Timisoara.

Dan Ghibernea ţine frâiele unei afaceri de un miliard de euro
de Diana Drinceanu
ADEVARUL

La începutul anului trecut, Dan Ghibernea, ambasadorul României la Londra timp de mai bine de cinci ani, se reîntorcea în ţară. Cunoscut în lumea mass-media pentru implicarea în proiectele radio Europa FM, Radio Total şi Radio 21, el avea să schimbe radical domeniul de activitate. După diplomaţie şi audiovizual a intrat în lumea afacerilor imobiliare.

Luni dimineaţa, puţin după prima oră. Dan Ghibernea, country manager TriGranit Development România, ne primeşte la cafea în biroul său de la parterul hotelului Crown Plaza. Trecem de recepţia hotelului, de cea a companiei, de PR, aşteptăm în sala de consiliu. Fix la ora stabilită admirăm priveliştea unui hotel de cinci stele de la fereastra domnului „Esplanada". După o rundă englezească de negocieri cu privire la interviu, Ghibernea îşi începe povestea.

Se întorsese cu doar câteva minute în urmă de la Braşov, unde TriGranit va începe al treilea proiect de mall din România. Nu-l deranjează ritmul în care lucrează, pentru că încearcă să eficientizeze orice minut. I-a făcut plăcere să locuiască în Capitala Regatului Unit şi vorbeşte cu entuziasm despre englezi, din rândul cărora are încă mulţi prieteni. « Societatea este foarte aşezată, ceea ce îţi dă un confort psihic foarte mare ; de la modul în care se circulă pe stradă până la modul în care se derulează afacerile. » Nu este impresionat nici măcar de preţurile mari practicate pe piaţa imobiliară britanică. Citeşte tot articolul