Revista Presei CNA, 27 martie 2008

27.03.2008


envoyer l'article par mail title=

Elevul huligan : orăşean „lipit de televizor“, cu părinţi ocupaţi
Raluca Dan
Eugenia Mihalcea

Ev.zilei

Tinerii care învaţă în şcolile periferice ale marilor oraşe, în clase cu mulţi elevi, sunt mai predispuşi la acte de violenţă decât colegii lor de la sate. Motivele principale : numărul prea mare de ore petrecute în faţa televizorului şi timpul prea puţin acordat de părinţi.

Cazul celor trei eleve de la Liceul „Elena Cuza“ care au mutilat o adolescentă de la Şcoala nr. 156 din Bucureşti a determinat conducerile şcolilor din Capitală să convoace şedinţe cu părinţii în care să se discute despre violenţa fizică şi verbală din clase. (...)

Programe TV mai violente ca-n America
Cauza principală este, în opinia specialiştilor, faptul că adolescenţii imită la şcoală ceea ce văd la televizor, în familie şi, nu în ultimul rând, la gaşca din cartier. Directorii unităţilor de învăţământ se simt neputincioşi şi apelează, prin intermediul şedinţelor, la sprijinul părinţilor. Aceştia dau vina pe programele de la televizor, care, aşa cum recunosc şi reprezentanţii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), sunt mai violente decât cele difuzate în Statele Unite ale Americii. Citeşte tot articolul

IPP lansează programul „Candidatul cetăţenilor“
de Marius Vulpe
Adevarul

Mediocritatea constatată în rândurile actualilor consilieri locali bucureşteni este motivul invocat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) pentru a lansa o campanie care are ca scop selectarea unei persoane pentru a candida ca independent la un post de consilier local în sectorul 4.

Pentru a fi ales consilier, un asemenea candidat va avea nevoie de aproape 3.000 de voturi. Intitulat « Candidatul Cetăţenilor », experimentul politic se vrea o alternativă la ofertele politice în domeniu. Potrivit directorului IPP, Violeta Alexandru, s-a optat pentru sectorul 4 deoarece monitorizările realizate au demonstrat că aleşii săi locali au prestat cea mai slabă activitate în perioada 2004-2007. Citeşte tot articolul

Peste 70.000.000 € pentru Liga lu’ Mitică
Daniel Conţescu
Ev.zilei

Dogan - Vîntu, finală pentru Liga I. Licitaţia drepturilor TV pentru partidele de fotbal din campionatul intern, programată luni, a declanşat o concurenţă crâncenă între televiziuni.

Licitaţia drepturilor TV pentru partidele de fotbal din Liga I a învolburat apele pe piaţa media din România. După ce Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, a anunţat că forul pe care-l conduce vizează obţinerea unei sume totale minime de 60 de milioane de euro pentru drepturile de transmisie pe următorii trei ani, ofertele au început să curgă. (...)

TVR n-are bani pentru fotbal
La licitaţia de luni s-au înscris cinci instituţii media : Kanal D, Realitatea TV, Boom TV, Antena 1 şi Telesport. Surprinzător, postul public de televiziune va absenta de la licitaţie. După ce a pierdut drepturile de transmisie a meciurilor susţinute de echipa naţională, TVR a ratat şi şansa de a obţine dreptul de proprietate asupra partidelor din Liga I. Cel mai probabil, postul public urmează să cumpere două opţiuni de transmitere a meciurilor de la instituţia care va câştiga drepturile. Postul Pro TV n-a fost acceptat la licitaţie din pricina faptului că are încă datorii la cluburi.

„Vîntu licitează până la 74 de milioane“
„Vîntu vrea să liciteze până la 74 de milioane de euro. Citeşte tot articolul

Talk-show-urile fotbalistice au prins gustul audienţei
de Petre Barbu
Adevarul

Interesul telespectatorilor pentru aceste emisiuni se datorează disputei pentru primele două locuri din Liga I care asigură prezenţa în Champions League.

Un nebun aruncă o brichetă în capul arbitrului şi toate televiziunile sar în focul dezbaterilor... Incidentul din partida Rapid - Steaua a pus pe jar toată presa, dar mai ales pe realizatorii talk-show-urilor cu profil sportiv, care „au stors" subiectul în discuţii şi controverse istovitoare.

Cele şase programe ce „funcţionează« în prezent au satisfăcut pe deplin „foamea » microbiştilor. Până şi Marius Tucă a revenit pe micul ecran cu o ediţie specială pe Antena 1 (vineri, 21 martie), programul său obţinând în urban un rating mediu de 3,5%, adică 403.000 de telespectatori pe minut.

De la începutul acestui retur, interesul telespectatorilor pentru talk-show-urile fotbalistice a crescut. Motivul : miza enormă a primelor două locuri din Liga I, care asigură calificarea în Champions League. Citeşte tot articolul

"Agentul VIP“ a fost racolat de Intact
Petrişor Obae
Ev.zilei

Cristian Brancu pleacă de la conducerea revistei „VIP“ pentru a lansa o nouă publicaţie, în parteneriat cu Camelia Voiculescu. Directorul revistei „VIP“, Cristian Brancu, a demisionat de la conducerea publicaţiei pentru a înfiinţa o companie în parteneriat cu Camelia Voiculescu.

„Pasul următor“
Într-o primă fază, Brancu, realizatorul emisiunii „Agentul VIP“, difuzată de Antena 2, va lansa o publicaţie mondenă, care urmează să apară pe piaţă în luna mai. „VIP - viaţă invizibilă a personalităţ ilor“ a fost lansată în 1992, acţionarul majoritar fiind Mihai Cârciog, fondatorul „Evenimentului zilei“. Citeşte tot articolul

Industria de publicitate a premiat excelenţa în comunicare
de Iulia Bunea
Adevarul

Asociaţia Internaţională a Publicităţii – România a recompensat 14 personalităţi din advertising şi media pentru profesionalism şi perfomanţă.

Lumea bună a publicităţii româneşti s-a strâns, marţi seară, în clubul Becker Brau din Bucureşti, la prima ediţie a premiilor de excelenţă IAA. Regizorul Cristian Mungiu, Cătălin Tolontan, Mihai Gyka şi Alexandra Gătej au fost câţiva dintre cei 14 câştigători recompensaţi cu trofeul excelenţei în comunicare.

Felix Tătaru, preşedinte International Advertising Association România (IAA), a lansat evenimentul cu sloganul-glumă : „Trăiască capra vecinului !« . Pentru că în publicitatea românească există obiceiul (prost) de a trage cu ochiu’ la concurenţă. Felix Tătaru a mai spus : „Avem nevoie de o ierarhie de valori şi nu cred că ar trebui să ajungem să apreciem oamenii doar când ajung vestiţi peste hotare ».

La rândul său, Eusediu Margasoiu, director de marketing Pepsi, a declarat : „Cred că avem nevoie de repere. Nu neapărat ca industrie, ci şi la nivel naţional. Avem şansa să o facem între noi şi sperăm să fie un model şi pentru alte industrii." Citeşte tot articolul

Ii place la tv ca e incaltat frumos
Eugen Istodor
Cotidianul

Vladut Botila are 7 ani. Chiar daca merge zilnic la gradinita, nu primeste raspunsul la toate intrebarile. Asa ca duminica dimineata sta de vorba cu Bigobelo. La TVR.

Cind te supara televizorul ?

Cind ma uit la razboi, nu pot sa-l suport. Cind se uita tata la razboi. La filme cu razboi, cu batai. (...)

Arati bine la televizor ?

Da ! Arat foarte bine ! Imi place foarte mult costumatia, imi place ca zimbesc si imi place ca sint incaltat frumos ! Si imi place ca recit bine si imi place ca vorbesc foarte rar si perfect. Ieri cam asa si asa, nu era prea bine, nu prea se intelegea ce vorbeam si m-am hotarit sa vorbesc mai rar, asa cum vorbesc acum. Dar tot repede trebuie sa zic. Nici chiar asa de rar !

Vladut, tu crezi ca esti o vedeta ?

Cred ! De fapt, gindul meu a spus ca nu. Acum am zis ca da. E bine ! E bine sa fii vedeta ! Dar ma jeneaza ca stau prea putin la televiziune. Stau prea putin ! Mie imi place sa stau mai mult ! Citeşte tot articolul

Presa captiva si presa libera
Alina Mungiu-Pippidi
Romania libera

Am deschis o televiziune romaneasca acum cateva zile si am vazut titlul afisat pe ecran : « Nu suntem hiene ! ». Am crezut ca halucinez, dar erau doar niste jurnalisti din trustul Voiculescu care explicau ca ei nu sunt cum i-a descris presedintele Traian Basescu, scotand in fata diversi copilasi cu un aer inocent de pe la Jurnalul National. Mi-au amintit de o scena din razboiul transnistrean, cand barbatii care protestau pentru independenta Transnistriei blocand o cale ferata, la apropierea unui tren adevarat si-au insirat pe linie femeile si copiii, explicand ca daca ar sta chiar ei, s-ar putea sa-i calce trenul. Sper ca mai sunt si inocenti printre acesti tineri. Nu am auzit sa fi demisionat cineva de acolo cand se publicau calomnii in serie despre Monica Macovei, sau in lungile saptamani cand ziarul se lupta cu procuratura, nu cu coruptia. (...)

Chiar si la Antena 3 exista emisiuni oneste, ba chiar Jurnalul economic al lui Moise Guran este emisiunea mea de stiri preferata cand sunt in tara. La Realitatea, demascata mereu ca pro-Basescu, multi oameni incearca sa-si faca corect meseria, desi mai exista si spalat cu clabuci pe alde Becali sau ce ministru liberal e la greu de regula prin emisiunea lui Tanase. Situatia e inca incomparabil mai buna ca in anul 2004, cand Rodica Culcer sau Emil Hurezeanu se refugiasera cu singurele talk-show-uri decente la radio, la televiziune mai erau doar nise pe la Robert Turcescu sau ocazional pe la B1TV, iar in presa scrisa doar Nistorescu si ai sai. Citeşte tot articolul

Articole din presa scrisa :

PDF - 524 ko
Presa Scrisa