Revista Presei CNA, 18 martie 2008

18.03.2008


envoyer l'article par mail title=

Attila Gasparik, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului : „Funcţia pe care am avut-o în CNA a fost una de putere”
de Raluca Preda
Adevarul

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Attila Gasparik, a fost numit, la sfârşitul săptămânii trecute, rector al Universităţii de Artă Teatrală Târgu-Mureş. Acesta îşi va încheia activitatea în Consiliu la începutul lui aprilie, urmând să fie înlocuit de supleantul său, Szasz Attila, membru UDMR.

Adevărul : Aţi anunţat că veţi părăsi CNA. V-aţi plictisit de audiovizual ?

Attila Gasparik : Nu, nici vorbă de plictiseală. Fiecare loc îşi caută omul, aşa cum CNA-ul m-a chemat pe mine. Era o „chemare« să asişti la trecerea din „banda » estică în cea vestică, deci aderarea la Uniunea Europeană. Ştim prea bine că, în dictatura de la noi, media a fost instituţia cel mai bine controlată.

Aşa că am făcut noua lege a audiovizualului, am închis capitolul referitor la aderare, am instalat sisteme de monitorizare, am iniţiat un dialog cu reprezentanţii media în aşa fel încât CNA-ul nu mai e un „bau-bau" al audiovizualului, am stabilit relaţii cu sfera civilă. (...)

Ce sfaturi i-aţi da următorului vicepreşedinte al CNA ?

La rezultate poţi ajunge doar prin dialog şi niciodată prin forţă. Dacă vrei să foloseşti forţa, pierzi credibilitatea. Trebuie să te gândeşti totdeauna că pentru cel din faţa ta eşti un nomenclaturist. Oamenilor nu le plac stâncile mari din faţa lor. Încearcă să fii om cu ei şi să rămâi om, să te gândeşti că, la un moment dat, ţi se termină mandatul şi trebuie să revii în societate. În acel moment trebuie să nu regreţi nimic şi să nu ceri scuze. Citeşte tot articolul

Trusturie media reacţionează la declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, care acuză trusturile de presă de atacuri la adresa sa şi a membrilor familiei sale.

Trusturile media răspund la acuzaţiile preşedintelui Băsescu

Mediafax

Reprezentanţii postului PRO TV, care difuzează serialul « Anticamera », cu Florin Călinescu în rolul unui şef de stat, au declarat, referitor la afirmaţiile lui Traian Băsescu, că acest serial « este un program de ficţiune », iar postul nu se ocupă cu discreditarea şi compromiterea nimănui.

« Ne bucurăm că Preşedintele promovează un program al PRO TV. Este important, însă, să subliniem că PRO TV nu se ocupă cu discreditarea şi compromiterea nimănui. PRO TV promovează idei şi oameni de care România are nevoie. « Anticamera » este un program de ficţiune, pe care fiecare telespectator are libertatea să-l descifreze aşa cum vrea », a declarat Maria Apostol, PR Director al MediaPRO. (...)

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, senior editor al cotidianului Gândul, a declarat pentru MEDIAFAX că Băsescu a comis un abuz grav folosind salonul de protocol al Aeroportului Otopeni în scopul unei răfuieli personale cu presa. (...)

Jurnalistul Cornel Nistorescu a declarat, vineri, că Traian Băsescu nu ştie ce este acela un tonomat, întrucât « tonomatul nu critică, nu înjură, el cântă muzică frumoasă : Patapievici, Cărtărescu, Mihăieş, Cătălin Avramescu, Tismăneanu » şi a negat că ar fi scris despre fiica şefului statului. (...)

Preşedintele Traian Băsescu a acuzat, vineri, trusturile de presă de atacuri la adresa sa şi a membrilor familiei sale şi a avertizat că, în calitate de soţ şi tată, va replica la « toate mizeriile » care îi vor viza familia. Citeşte tot articolul

Basescu - prima riposta de presa
Cristian Oprea
Cotidianul

Presedintele si-a tinut promisiunea si a dat prima replica directa la articolele de presa in care este atacat.

Seful statului a transmis, printr-un comunicat de presa semnat “Departamentul de Comunicare Publica”, replica sa fata de afirmatiile din ziarul “Jurnalul National”. Dupa cum se arata in documentul purtind antetul Administratiei Prezidentiale, “presedintele Romaniei, Traian Basescu, constata cu regret ca ziarul « Jurnalul National », parte a trustului Intact, apartinind familiei Voiculescu, continua politica de denigrare zilnica a sefului statului”. (...)

Presedintele a acuzat de dezinformare si trusturile detinute de Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vintu si de Adrian Sirbu, precum si Televiziunea Romana. Cu acel prilej a lansat sintagmele “ziaristi-tonomat pe euro” si “analisti-tonomat”. Ulterior, in urma acuzelor de generalizare fara un suport real din partea mass-media, Traian Basescu a revenit, simbata, spunind ca nu a criticat presa in general, ci doar practicile unora dintre ziaristi, despre ai caror patroni a spus ca doresc sa controleze institutiile politice ale statului. Citeşte tot articolul

Seful statului ataca « Jurnalul National »
A.H.
Ziua

Presedintele a tinut sa raspunda, printr-un comunicat, de presa, unui articol aparut ieri in « Jurnalul National », pentru ca a constatat ca acest ziar, « parte a trustului Intact, apartinand familiei Voiculescu continua politica de denigrare zilnica a presedintelui ».

« Constatand abdicarea de la principiile jurnalismului exercitat cu buna credinta, presedintele Romaniei considera ca informatiile fara acoperire in fapte sau datele distorsionate constituie doar un instrument de propaganda si nu raspund nevoii de informare a publicului », se arata in comunicatul Presedintiei. (...)

Replica zilnica la « toate mizeriile » Presedintele a acuzat vineri, la intoarcerea de la Bruxelles, trusturile de presa de atacuri la adresa sa si a membrilor familiei sale si a promis ca va replica la « toate mizeriile » care ii vor viza familia. El a folosit ca pretext un articol aparut in « Jurnalul National », in care era acuzat ca printr-o ordonanta de urgenta si-a sters o datorie pe care o avea la o banca. Basescu a tinut sa sublinieze ca ziarul apartine « trustului lui Felix Motanul, dovedit turnator ». Acuzatiile presedintelui au vizat, insa, nu doar trustul de presa detinut de Dan Voiculescu, ci si pe cele detinute de Sorin Ovidiu Vantu si Adrian Sarbu, precum si postul public de televiziune. Citeşte tot articolul

Uniunea Sindicală a jurnaliştilor MediaSind protestează contra declaraţiilor lui Traian Băsescu
Senior editor Marius Vasileanu/Reporter Laura Mitran
NewsIn

Uniunea Sindicală MediaSind, ce reuneşte o serie de asociaţii ale jurnaliştilor din România şi Republica Moldova, şi-a anunţat luni, printr-un comunicat, protestul în faţa acuzaţiilor la adresa presei făcute de preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit MediaSind, « ultimele declaraţii jignitoare » ale preşedintelui României, conform cărora jurnaliştii « au instaurat o dictatură a presei », iar « analiştii politici reprezintă de fapt ’tonomate ale mogulilor presei’, culpabilizează în mod grav întreaga breaslă ».

MediaSind atrage atenţia asupra faptului că nu este primul atac de acest fel din partea preşedintelui şi citeză cazurile jurnaliştilor Andreea Pană, Ovidiu Zară, Oana Sultănoiu şi Mircea Marian, la adresa cărora Traian Băsescu a folosit în trecut expresii jignitoare. Citeşte tot articolul

Traian Basescu e toxic si nociv pentru Ciutacu si Ciuvica
de Victor Cozmei
HotNews.ro

Invitat la emisiunea « Stirea Zilei » (Antena 3), redactorul sef la Jurnalul National, Victor Ciutacu a declarat ca nu are nevoie de scuzele presedintelui Basescu pentru ca eticheta de « tonomat in euro » a fost pusa si va ramane mult timp asa. « Ma simt penibil ca trebuie sa ma dezvinovatesc. Cand l-am taxat si l-am criticat pe Tariceanu eram o »constiinta« , acum am ajuns un tonomat... Oricum, disputa dintre presedinte si presa nu se va incheia curand, iar pe masura ce ne vom apropia de campania electorala aceasta se va radicaliza », a adaugat jurnalistul. (...)

Invitat si el la emisiune, presedintele Asociatiei Jurnalistilor din Romania (AJR), Cezar Ion a declarat : « Prin comunicatul emis de AJR am cerut ca presedintele sa faca o delimitare clara intre ce dansul a numit »tonomate de presa« si ceilalti jurnalisti care isi practica in mod onest profesia ». Citeşte tot articolul

Cum a pătat Băsescu onoarea presei
Mircea Marian
Evenimentul Zilei

MIRCEA MARIAN : « Nimic nu poate să enerveze presa română mai rău decât atunci când i se spune în faţă că nu mai este (tocmai) virgină. »

Foc, crimă, viol ! Se prăbuşeşte al patrulea stâlp al fragilei noastre democraţii ! Să fie pedepsit exemplar criminalul care a îndrăznit să spună că printre îngeraşii din mass-media s-au strecurat vreo câţiva care scriu la comandă, în funcţie de consistenţa plicului cu bani ! Întreaga ţară este zguduită de vreo trei zile de drama personală a ziariştilor români, jigniţi „in corpore“ de acest Putin al României pe nume Traian Băsescu.

Nu ştiu dacă inundaţiile de la Târlişua - unde au murit cel puţin zece persoane - au beneficiat de atâta mediatizare.

Şi, până la urmă, ce s-a întâmplat ? Preşedintele Băsescu şi-a permis să spună nişte lucruri care, în mare măsură, ne îngrijorau şi pe noi, cei care mai credem că presa este câinele de pază al democraţiei. Să nu ne prefacem că nu ştim la ce s-a referit şeful statului. Băsescu nu i-a blamat pe miile de ziarişti oneşti care scriu despre ceea ce se întâmplă în sport, despre evenimente mondene sau fenomene sociale. Citeşte tot articolul

Taticul natiunii
Adrian Ursu
Cotidianul

Mare greseala au facut toti cei care s-au napustit sa declare ca Traian Basescu, dupa aterizarea fortata de vineri seara in mijlocul presei inamice, a golit de substanta institutia prezidentiala !

Nici vorba : a procedat perfect din punct de vedere retoric, tactic si strategic, iar desantul sau a fost o reusita. Metafora cu ziaristii-tonomat i-a iesit la fix : usor de inteles, cu efect vizual destul de pregnant, genul de eticheta nerazuibila. E drept ca pentru o clipa stai si te intrebi de unde i-a venit, stiut fiind ca el e mai obisnuit cu dedicatiile prin aplicarea bancnotei pe fruntea lautarilor (sau, dupa caz, a dosarelor pe fruntea santajabililor) decit cu scula de cintat pe bani prin introducerea monedei. Deci, stilistic, a nimerit-o - se si vede, se si aude (apropo, ati remarcat ca dom’ presedinte are predilectie pentru comparatii cu obiecte si fiinte cintatoare cind vine vorba de jurnalisti - trompete, tonomate, pasarici ?). Tactic, seful statului a facut o miscare inspirata, punindu-se la adapost de aici incolo de alte atacuri : si-a aruncat familia in fata dupa modelul pirandelor care-si iau puradeii de picioare si lovesc cu ei in scutieri. Orice se va mai spune de-acum incolo despre copilul timid va fi socotit o expresie a frustrarii presei, aceasta adunatura de bicisnici care n-are curaj sa-l infrunte pe capul familiei si se ia de aia mica. Citeşte tot articolul

Sinistra solidarizare cu tonomatele lui Basescu
de Dan Tapalaga
HotNews.ro

Televiziuni = puterea mogulilor. Traian Basescu a detaliat. Foarte bine.

Presa a luat foc si a gasit repede un motiv sa nu mai creada in propria cadere. Vineri seara, Basescu a rostit nume, a lipit etichete iar efectul este naucitor : slugile fac astazi figura de martiri, gazetari onesti se amesteca grotesc cu otrepe si lepadaturi. O solidaritate de breasla prost inteleasa acopera ticalosia cu repetitie, zgomotul tonomatelor. Dar Basescu ? Taticul din el a spus de-a valma prostii si adevaruri. De prostiile sale se folosesc acum slugile martirizate ca sa-i spulbere micile adevaruri stiute de tot satul.

“Dovezi !”, striga corul trusturilor concertate catre presedintele-familist. Dovezi ca un ziarist e tonomat ? Va costa o apasare de buton pe Antene sau pe Realitatea. Puneti pe Omul cu Laptop, pe Cristoiu, Gadea, Ciutacu, Radu Tudor, Grecu sau pe eternul lor invitat, Sergiu Andon, avocatul sefului lor. Au alt subiect in afara de Basescu ? Suna ca tonomatele ? Vi se pare.

Adevarati profesionisti, sus-numitii iubesc adevarul, democratia si banii fostului turnator la Securitate. Ce importanta are ca Felix era turnator ? N-are. Ca il cauta procurorii DNA ? N-are nici asta. Sau are. Vi-l amintiti pe Dan Voiculescu amenintand procurorii sa-i lase familia in pace ? Nu ca ar incape vreo comparatie, dar parca Felix avusese si el cumplite accese patriarhale. Citeşte tot articolul

O viziune bolşevică despre presă
Ion Cristoiu
Jurnalul National

Prezent la ediţia jubiliară a Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România, preşedintele Traian Băsescu a expediat rapid marile şi adevăratele probleme cu care se confruntă administraţiile oraşelor din România lui 2008 pentru a face unele precizări despre discursul său de pe Aeroportul Otopeni vineri, 14 martie 2008. Punctul de plecare al lămuririlor prezidenţiale îl reprezintă reacţiile ziarelor şi televiziunilor din România la atacul său furibund împotriva presei. Toate aceste reacţii pot fi strânse sub titlul dat de unele jurnale şi televiziuni discursului său : Preşedintele atacă presa. Nu, preşedintele n-a atacat presa, ci doar unele practici din presă – a ţinut să precizeze Traian Băsescu. Pornind de aici, liota de ziarişti lăudători ai preşedintelui s-a grăbit să afirme imediat că Traian Băsescu şi-a nuanţat poziţiile pe care le-a avut la capătul unei călătorii cu avionul, poziţii despre care s-a presupus, de către răuvoitori, că ar fi fost influenţate de anumite specificităţi ale călătoriilor primului om în stat cu avionul. Noi însă credem că sâmbătă, 15 martie 2008, preşedintele nu şi-a nuanţat poziţiile. Preşedintele n-a făcut altceva decât să le reafirme în chip spectaculos. Citeşte tot articolul

Trustul mitocaniei
Mihail Neamtu
Cotidianul

Cristian Tudor Popescu rezuma toata plictiseala acra, luciditatea stearpa si psihoza maniacala a Romaniei contemporane.

Nasit ca ziarist al oficinei antidemocratice „Adevarul“ – mostenitor direct al organului PCR de presa „Scanteia“ –, CTP a facut cariera in vazul tuturor. Reteta succesului a fost simpla : radicalismul retoric, silogistica inginereasca si oportunismul politic. Intr-o vreme sufocata de spagofilie, campionul presei independente juca tenis si zimbea politicos primului-ministru. Atunci cind emisiunile de stiri decretau stare de necesitate, CTP aparea sa intareasca tonul apocaliptic : „Nu este rau, ci dezastruos“.

Daca CTP se porneste sa despice firul in patru, covorul confuziei mentale este gata tesut. Lansat intr-un exercitiu de inductie logica, Popescu isi oboseste maxilarele mai mult decit sinapsele cerebrale. Privirea incruntata, revelatiile marunte ale unei vorbiri rastite, o frunte obosita sub felinare - toate acestea livreaza impresia unui verdict definitiv. Provincial, CTP respira aerul profetului ratacit printre meandrele unei istorii nescrise. In fapt, cind acest om trece granita de vest a Romaniei inceteaza sa mai conteze pentru dezbaterea europeana de idei. Citeşte tot articolul

Ce breasla, nene ?
Costi Rogozanu
Cotidianul

Cum se face ca ceea ce se numeste „spiritul de breasla“ apare numai cind Basescu da cu barda in vreun asa-zis jurnalist ?

Presa romaneasca nu a fost in stare timp de 18 ani sa-si creeze un sindicat mai acatarii, sa ceara drepturi minimale in ce priveste raporturile cu patronii sau cu sefii editoriali. Nu exista un corp puternic al presei care sa-si apere jurnalistii aflati in dificultate. Sint doar surogate de sindicat si citeva ONG-uri care pot trage alarma, dar nu pot ajuta propriu-zis. Ei bine, cind iese Traian Basescu si ataca haotic, dintr-o data se consolideaza un soi de spirit de breasla. Dintr-o data aflu ca Ciutacu e un coleg jurnalist (si Nastase scrie, deci si el e coleg !). Si ca tot felul de oameni cu destinele imbirligate pe holurile puterii sint, de fapt, niste vajnici ciini de paza ai societatii. Iesirea lui Basescu o fi fost una aberanta, prin atentia disproportionata acordata unor sitcomuri de la PRO TV sau unor latrai, dar am simtit anormalitatea si in pledoariile unora pentru un spirit al jurnalismului romanesc care trebuie aparat de excesele tiranului. Citeşte tot articolul

Presa scrisa se lupta pentru publicitate
Roxana Ivan
Business Standard

Consiliul Director al Biroului Roman de Auditare a Tirajelor (BRAT) propune membrilor asociatiei sa elimine “pe cat posibil” practica negocierii spatiului publicitar din presa scrisa si din mediul online sub influenta altor medii (TV, radio, outdoor). Decizia vine ca urmare a sesizarii lui Catalin Tolontan, membru al Consiliului.

Recomandarea nu are caracter obligatoriu si presupune, practic, daca va fi adoptata de Adunarea Generala a organizatiei, modificarea Regulamentului de Organizare si Functionare al BRAT. Din asociatie fac parte atat companii editoare, cat si agentii, regii si clienti de publicitate. Discutiile pe acest subiect au fost demarate de Catalin Tolontan, redactor-sef al Gazetei Sporturilor, care a trimis membrilor BRAT o scrisoare in care semnaleaza presiunile MediaPro asupra agentiilor si regiilor media pentru a cumpara spatiu publicitar in publicatiile din trust, in schimbul unor discounturi pentru publicitatea TV. Citeşte tot articolul

3,7 miliarde de dolari, publicitatea atrasă de televiziunile ruseşti
de Andreea Lupu
Adevarul

În 2007, peste jumătate din volumul brut de publicitate din Rusia a fost cumulat de posturile tv

Piaţa media din Rusia a cunoscut o evoluţie interesantă de-a lungul timpului : în patru ani, consumul de publicitate s-a dublat, iar până în 2010, încasările din publicitate se vor tripla. Piaţa de televiziune a „înghiţit" aproximativ 3,7 miliarde de dolari.

Despre Rusia se ştiu puţine lucruri, dar s-au formulat o mulţime de prejudecăţi care au tras un văl peste dinamica acestei pieţe de publicitate. Chiar dacă nu se poate compara cu industria de media din Occident, piaţa de presă rusească începe să se mişte. Creşterea consumului de presă şi a încasărilor din publicitate s-a realizat direct proporţional cu economia Rusiei. Anul trecut, piaţa de televiziune a încasat 3,7 miliarde de dolari. (...)

Fotbalul nu este rege
Potrivit TNS Gallup Media, cele mai urmărite programe sunt filmele. Acestea sunt urmate de divertisment, ştiri şi emisiuni educative. Singurele canale de nişă sunt : MTV, Mus TV (post muzical) şi Sport (post sportiv). PERVY deţine supremaţia în ceea ce priveşte audienţa programelor tv cu „Provody Starogo goda s Maksimom Galkinym New Year Show« care a avut o audienţă de 17,15 milioane de telespectatori (cu vârste peste 18 ani) şi cu „Novogodnyaya noch 2008 na Pervom kanale New Year show » (14,83). Citeşte tot articolul

Copiii, „păcăliţi“ să ducă o viaţă sănătoasă
Floriana Scanteie
Evenimentul Zilei

„Lazy Town“, serialul care a cucerit lumea învăţându-i pe copii cum să ducă o viaţă sănătoasă, vine şi în România, din 19 mai, pe postul Jetix. Producţia se difuzează în peste 100 de ţări şi a produs adevărate fenomene sociale..

Show-ul muzical „Lazy Town“, care combină acţiunea live cu desenele animate generate de computer, va fi difuzat şi în România, zilnic, pe postul Jetix, din 19 mai. Serialul de 24 de episoade se vinde cel mai repede în acest moment, difuzându-se în peste 100 de ţări, pe posturi precum BBC, CBBC şi CBeeBies din Marea Britanie.

800.000 de dolari episodul !
Programul s-a bucurat de succes în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani, contribuind la promovarea unui stil de viaţă sănătos printr-un mix distractiv de muzică, comedie şi o poveste captivantă.

Efectele pozitive nu au întârziat să apară : vânzările pentru fructe şi legume au crescut cu 12,5% în SUA, iar copiii au început să facă mai mult sport. Cei mici au fost captivaţi de povestea lui Stephanie, o fetiţă din lumea reală, care ajunge printr-o întâmplare în „Lazy Town“. Citeşte tot articolul

De la Chamfort la Sucă
Radu Paraschivescu
Evenimentul Zilei

La Telesport, Cătălin Oprişan avea un avantaj important : intra în emisie imediat după Horia Ivanovici, unul dintre schingiuitorii nemiloşi ai limbii române.

(Ultima confuzie a acestuia din urmă, cea dintre „argou“ şi „jargon“, a fost ilustrată săptămâna trecută, când ziaristul i-a spus lui Cristian Borcea : „Ca să v-o dau aşa, în jargon, v-aţi cam furat-o şi-n etapa asta“.)

Mutat la Realitatea TV, Cătălin Oprişan se vede pus într-o situaţie complicată. El trebuie să deturneze o parte din publicul de pe acelaşi tronson orar al Antenei 3, să toarne un conţinut nou într-o emisiune cu un titlu vechi - legat până nu demult de Andrei Gheorghe - şi să demonstreze că Realitatea TV, un canal de ştiri şi dezbateri, îşi diversifică oferta şi iese pe piaţă cu un produs de factură comică.

E greu să le faci pe toate deodată, chiar şi pentru un histrion de talia lui Oprişan. „Ultima oră“, revista presei care a debutat vinerea trecută, dă deocamdată impresia că realizatorul are în platou un televizor la care se uită pe furiş la Mircea Badea. Pe de o parte ca să-l imite, pe de alta ca să ia în direct măsura celui pe care trebuie să-l învingă în trânta audienţelor. Citeşte tot articolul

TVR1 ramane interzisa in RMoldova
Romania libera

Curtea de Apel Chisinau a respins luni cererea Societatii Romane de Televiziune (SRTv) importiva Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Republica Modova, informeaza RADIO EUROPA LIBERA. Acesta a fost acuzat ca a scos ilegal la concurs frecventa utilizata anterior pentru transmiterea pe teritoriul Republicii Moldova a postului de televiziune TVR1.

In urma concursului, frecventa cu acoperire nationala II a fost atribuita unui alt radiodifuzor, companiei britanice TLF M International, iar emisia TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova a fost sistata. Judecatorul Sergiu Arnaut a anuntat ca decizia va putea fi contestata in 15 zile la Curtea Suprema de Justitie.

Avocata Janeta Hanganu, care a reprezentant in instanta interesele TVR-ului, a spus ca va depune o cerere la Curtea Suprema de Justitie, iar in caz de respingere, va ajunge la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Citeste tot articolul