Recomandare CNA din 06 iunie 2007

privind prezentarea informatiilor despre evenimente tragice care au ca subiecti copii si adolescenti


envoyer l'article par mail title=


Adolescenţii şi problemele lor reprezintă o temă sensibilă pe care societatea românească nu o gestionează satisfăcător în acest moment.

AbsenÅ£a părinÅ£ilor plecaÅ£i la muncă în străinătate ori ocupaÅ£i cu lupta pentru existenţă ; nesiguranÅ£a mediului din învăţământ - unde procesul se mărgineÅŸte la acumulare de informaÅ£ii, nelăsând timp pentru educaÅ£ie ; lipsa îndrumării spirituale sunt factori care au dus la apariÅ£ia unor situaÅ£ii dramatice pe care copiii ÅŸi adolescenÅ£ii, lipsiÅ£i de îndrumare, le rezolvă adesea în mod tragic.

În goana după audienţă, televiziunile exploatează adesea aceste situaţii tragice în scop comercial. Astfel, unui eveniment izolat i se dau proporţii de dramă naţională.

Studiile de cercetare comandate de C.N.A. în ultimii trei ani au relevat faptul că, pentru publicul tânăr, televiziunea reprezintă principala sursa de modele de comportament.

C.N.A., în calitate de garant al interesului public, în domeniul comunicării audiovizuale şi având în vedere argumentele prezentate, adoptă următoarea

RECOMANDARE

Radiodifuzorii vor prezenta informaţiile despre evenimente tragice care au ca subiecţi copii şi adolescenţi păstrând proporţiile de eveniment izolat şi evitând generalizările.

ÃŽn cazul acestor drame se va evita exploatarea excesivă a imaginilor care arată suferinÅ£ele prin care trec membrii familiilor afectate de tragedie : scene de spital, înmormântare, morgă, fotografii, scrisori, sms-uri.

ÃŽn reflectarea jurnalistică a tragediilor cu subiecÅ£i copii sau adolescenÅ£i, radiodifuzorii vor evita să dea verdicte în cazul unor anchete aflate în desfăşurare ; de asemenea, nu vor prezenta declaraÅ£ii ale unor martori care nu-ÅŸi asumă identitatea ÅŸi a căror credibilitate nu poate fi verificată.

În cadrul emisiunilor de dezbatere având ca subiect tragediile copiilor, realizatorii nu vor solicita publicului să se pronunţe asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei celor implicaţi.

C.N.A. reaminteşte că dreptul la propria imagine, protecţia copiilor şi informarea corectă a publicului sunt principii pe care radiodifuzorii s-au angajat să le respecte în momentul în care au făcut cererea de licenţă.

C.N.A. cere tuturor radiodifuzorilor să îşi onoreze angajamentul faţă de public.

VICEPREÅžEDINTE

Attila Gasparik