Recomandare CNA din 06 iunie 2007

privind prezentarea informatiilor despre evenimente tragice care au ca subiecti copii si adolescenti


envoyer l'article par mail title=


Adolescenţii şi problemele lor reprezintă o temă sensibilă pe care societatea românească nu o gestionează satisfăcător în acest moment.

Absenţa părinţilor plecaţi la muncă în străinătate ori ocupaţi cu lupta pentru existenţă ; nesiguranţa mediului din învăţământ - unde procesul se mărgineşte la acumulare de informaţii, nelăsând timp pentru educaţie ; lipsa îndrumării spirituale sunt factori care au dus la apariţia unor situaţii dramatice pe care copiii şi adolescenţii, lipsiţi de îndrumare, le rezolvă adesea în mod tragic.

În goana după audienţă, televiziunile exploatează adesea aceste situaţii tragice în scop comercial. Astfel, unui eveniment izolat i se dau proporţii de dramă naţională.

Studiile de cercetare comandate de C.N.A. în ultimii trei ani au relevat faptul că, pentru publicul tânăr, televiziunea reprezintă principala sursa de modele de comportament.

C.N.A., în calitate de garant al interesului public, în domeniul comunicării audiovizuale şi având în vedere argumentele prezentate, adoptă următoarea

RECOMANDARE

Radiodifuzorii vor prezenta informaţiile despre evenimente tragice care au ca subiecţi copii şi adolescenţi păstrând proporţiile de eveniment izolat şi evitând generalizările.

În cazul acestor drame se va evita exploatarea excesivă a imaginilor care arată suferinţele prin care trec membrii familiilor afectate de tragedie : scene de spital, înmormântare, morgă, fotografii, scrisori, sms-uri.

În reflectarea jurnalistică a tragediilor cu subiecţi copii sau adolescenţi, radiodifuzorii vor evita să dea verdicte în cazul unor anchete aflate în desfăşurare ; de asemenea, nu vor prezenta declaraţii ale unor martori care nu-şi asumă identitatea şi a căror credibilitate nu poate fi verificată.

În cadrul emisiunilor de dezbatere având ca subiect tragediile copiilor, realizatorii nu vor solicita publicului să se pronunţe asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei celor implicaţi.

C.N.A. reaminteşte că dreptul la propria imagine, protecţia copiilor şi informarea corectă a publicului sunt principii pe care radiodifuzorii s-au angajat să le respecte în momentul în care au făcut cererea de licenţă.

C.N.A. cere tuturor radiodifuzorilor să îşi onoreze angajamentul faţă de public.

VICEPREŞEDINTE

Attila Gasparik