Protocol de colaborare dintre Consiliul Naţional al Audiovizualului si Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova

23.11.2011


envoyer l'article par mail title=

Declaraţia de presă a Preşedintelui CNA, Răsvan Popescu, la semnarea acordului.

Chisinău, 23.11.2011

Semnarea Acordului de cooperare între Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova şi CNA este un moment de referinţă pentru ambele instituţii. Ambele duc o activitate în slujba interesului public, principala lor misiune fiind aceea de a asigura în spaţiul audiovizual un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public.

CNA şi CCA se străduiesc să-şi îndeplinească rolul care le-a fost încredinţat într-o realitate din ce în ce mai complexă. Îndrăznesc să spun că nu putem fi cu adevărat eficienţi în domeniu audiovizualului, dacă ne vom împiedica de graniţe. Trebuie să colaborăm, să dezvoltăm o politică de parteneriat atât la nivel instituţional, cât şi al societăţii civile. Trebuie să conlucrăm cu organisme de reglementare europene. CNA a salutat şi încurajat aderarea CCA la Platforma Europeană a Autorităţilor de Reglementare (EPRA), for ce asigură o viziune şi o politică europeană unitară în domeniul audiovizualului.

Împărtăşind aceeaşi filosofie, CNA şi CCA se vor informa reciproc în cazurile în care se reclamă posibile încălcări ale prevederilor legale de către radiodifuzori licenţiaţi pe teritoriul Moldovei şi, respectiv, al României. În România au fost licenţiate peste 30 de posturi de radio şi televiziune care au inclus în aria de difuzare şi Republica Moldova. La acestea se adaugă şi posturile recepţionate prin satelit, declarate libere la retransmisie, care respectă Conveţia Televiziunea fără Frontiere. Există astfel o diversitate foarte mare de programe, de la canale generaliste la posturi pentru copii sau cu profil tematic (religios, sportiv, de filme). Totodată, 6 canale din Republica Moldova se recepţionează în România. În cazul în care apar reclamaţii la CCA cu privire la posturile recepţionate din România, acestea vor fi direcţionate către CNA şi vor fi analizate, în cel mai scurt timp, în şedinţele Consiliului. Evident, acelaşi lucru se va întâmpla şi cu reclamaţiile primite la CNA pentru posturile recepţionate din Moldova.

Vom colabora pentru a rezolva eventualele situaţii ce ţin de implementarea unor noi reglementări, cum ar fi cele privind trecerea de la emisia analogică la cea digitală. Consider că schimbul de experienţă pe teme de interes comun, cum ar fi protecţia minorilor, regulile de difuzare a publicităţii în limitele Directivei Serviciilor Media Audiovizuale, nu poate decât să consolideze activitatea ambelor instituţii. De altfel, acest acord vine după o serie de contacte între reprezentanţii instituţiilor noastre. Încă din anul 2008 am avut plăcerea să primim într-o vizită de documentare delegaţia CCA, ocazie cu care au fost organizate întrevederi cu membrii CNA, şefii departamentelor şi inspectorii teritoriali care asigură controlul în judeţele României. Sunt convins de necesitatea semnării acestui acord de cooperare şi sper că vom avea o colaborare cât mai îndelungată, de care să beneficieze - în primul rând - cei care urmăresc programele de radio şi televiziune în Moldova şi România.

Fiind astăzi prezent la Chişinău, ţin să amintesc că peste câteva zile va avea loc un moment important pentru spaţiul audiovizual al Republicii Moldova şi anume lansarea, la Întâi decembrie, a celui mai nou canal al radioului public românesc, Radio Chişinău. Evenimentul de lansare va avea loc chiar de Ziua Naţională a României, tocmai pentru a ilustra dezvoltarea strategică a postului public de radio, care îşi propune să contribuie la o mai bună cunoaştere a valorilor europene, prin difuzarea unor programe de calitate şi promovarea culturii româneşti. Postul urmează să fie recepţionat atât pe FM, cât şi prin Internet. Profit de ocazie pentru a saluta această apropiată apariţie a postului Radio Chişinău, ca pe un eveniment care reflectă spiritul a ceea ce încercăm să realizăm astăzi, prin semnarea acordului nostru de cooperare.

Răsvan Popescu
 Preşedinte CNA

Declaraţia de presă a Preşedintelui CCA, Marian POCAZNOI, la semnarea acordului :

Domnule preşedinte, onorată asistenţă,
 Aş vrea să Vă mulţumesc că aţi dat curs invitaţiei Consiliului Coordonator al Audiovizualului de a participa la ceremonia de semnare a Acordului de colaborare între Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova şi Consiliul Naţional al Audiovizualului din România.

Scopul acestui acord este unul bine determinat : de a prelua cele mai bune practici şi experienţe de la Consiliul Naţional al Audiovizualului din România privind, mai întîi de toate, asigurarea protecţiei minorilor în cadrul programelor televizate.
 Un alt scop pe care l-ar avea Consiliul Coordonator al Audiovizualului privind semnarea acestui acord ar fi acordarea de sprijin pentru implementarea televiziunii digitale, care, după cum cunoaşteţi, pînă în 2015, Republica Moldova şi-a asumat trecerea la televiziunea digitală terestră, însă avînd în vedere faptul că colegii noştri din România sunt cu cîţiva paşi mai înainte, mă refer, în primul rând, la pregătirea cadrului legal-normativ, consider că colegii noştri de la CNA ne vor acorda asistenţa necesară pentru ca şi noi, cei de la CCA, să putem pregăti, conform tuturor standardelor europene, aceste norme de reglementare.

Un alt punct pe care consider că Consiliul Coordonator al Audiovizualului îl va prelua sau vom avea o asistenţă necesară prevede noile forme de publicitate şi sponsorizare, care sunt prevăzute de directiva europeană. Pentru CNA această directivă este una obligatorie şi deja a fost implementată, pentru Republica Moldova ea are un caracter de recomandare, dar avînd în vedere că Audiovizualul este în permanentă dezvoltare, Consiliul Coordonator al Audiovizualului la fel ar dori să participe, ca respectivele norme să fie aplicate şi în domeniul audiovizualului din Republica Moldova.

Marian POCAZNOI,
 preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova

PDF - 383.4 ko
Acord de cooperare CNA CCA Republica Moldova