PROTECTIA MINORILOR

13.11.2013


envoyer l'article par mail title=
PDF - 196.9 ko
PROTECTIA MINORILOR

În toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene se aplică prevederile Directivei Serviciilor Media Audiovizuale.

Protecţia minorilor în cadrul transmisiilor de televiziune reprezintă o preocupare contantă a legiuitorului din spaţiul comunitar şi naţional şi un domeniu căruia i se acordă permanent atenţie prin elaborarea de studii şi de cercetări cu privire la prevenirea efectelor acelor programe de televiziune care ar putea afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor.

În acest sens, o atenţie deosebită este acordată programelor care ar putea afecta grav dezvoltarea minorilor, în special, programelor care cuprind pornografie sau violenţă nejustificată.

Pentru a spori eficienţa măsurilor de protecţie a minorilor care se aplică după difuzarea programelor, acestea sunt dublate de cele dedicate educaţiei în domeniul mass media.

Educaţia în domeniul mass media vizează aptitudinile, cunoştinţele şi înţelegerea care permit consumatorilor să utilizeze mass-media în mod eficient şi în condiţii de siguranţă. Persoanele cu educaţie în domeniul mass-media pot să efectueze alegeri informate, să înţeleagă natura conţinutului şi a serviciilor şi să profite de întreaga gamă de oportunităţi oferite de noile tehnologii de comunicaţie. Aceste persoane sunt în mai mare măsură capabile să se protejeze, atât pe sine, cât şi pe familiile lor, faţă de materialele dăunătoare sau ofensatoare.

Domeniile ÅŸi categoriile specifice în care Directiva Serviciilor Media Audiovizuale prevede măsuri de protecÅ£ie a minorilor sunt : minorii cu statut de public al programelor de televiziune, comunicarile comerciale în care apar minori, comunicarile comerciale care se adresează minorilor ÅŸi cele care sunt acceptate pentru a fi difuzate în cadrul programelor pentru copii ÅŸi tineri, tehnicile de publicitate care pot fi utilizate atunci cand este vorba despre programele pentru copii, condiÅ£iile de difuzare a programelor care ar putea afecta minorii ÅŸi cele care cuprind programe cu potenÅ£ialul de a afecta în mod grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, respectarea dreptului minorilor la viaţă privată ÅŸi la propria imagine, respectarea dreptului la exprimare ÅŸi a dreptului de acces la informaÅ£ii adecvate vârstei.