În atenția posturilor de televiziune și a platformelor de partajare a materialelor video

01.08.2022


envoyer l'article par mail title=

În atenția posturilor de televiziune și a platformelor de partajare a materialelor video

Întrunit în ședința publică din data de 28.07.2022, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate, ca urmare a sesizărilor primite, pentru serialul „Povești de familie”, episoadele difuzate de Antena 1 în zilele de 10 și 24.03.2022.

Tema principala a episoadelor menționate a fost violența domestică. Deși materialul are un scop educativ, prezentând dramatizări ale unor întâmplări „ce pot deveni adevărate lecții de viață”, după cum precizează producătorii, membrii Consiliului au apreciat că și în cazul unor astfel de programe ar fi trebuit să se afişeze textul „În caz de urgenţă, apelaţi numărul Telverde destinat victimelor violenţei domestice" însoţit de o menţiune cu numărul de telefon Telverde, afişată static şi lizibil pe toată durata programului, în conformitate cu prevederile art. 42^4 din Legea audiovizualului.

La finalul dezbaterilor din cadrul ședinței mai sus-menționate, Consiliul Național al Audiovizualului a decis să reamintească tuturor radiodifuzorilor că au obligația să respecte cu strictețe prevederile Cap. III^5 din Legea audiovizualului nr. 504/2022 cu modificările și completările ulterioare, capitol referitor la Protecţia victimelor violenţei domestice.

În ceea ce privește conținutul distribuit prin platformele de partajare a materialelor video, Consiliul încurajează coreglementarea și autoreglementarea în vederea protejarii publicului larg de materialele video/audio care conţin incitări la violenţă sau la ură.

Cap. III^5 - Protecţia victimelor violenţei domestice Art. 42^2 - În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon « Telverde destinat victimelor violenţei domestice ». Art. 42^3 - Informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon „Telverde destinat victimelor violenţei domestice« , în cazul radiodifuzorilor, se realizează prin citirea textului „În caz de urgenţă, apelaţi numărul Telverde destinat victimelor violenţei domestice » însoţit de o menţiune cu numărul de telefon Telverde. Art. 42^4 - Informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon „Telverde destinat victimelor violenţei domestice« , în cazul serviciilor de televiziune, se realizează prin afişarea textului „În caz de urgenţă, apelaţi numărul Telverde destinat victimelor violenţei domestice » însoţit de o menţiune cu numărul de telefon Telverde, afişată static şi lizibil pe toată durata programului.