Extras din procesul verbal al ședinței de marți, 17 februarie 2009, ora 10.00

Ședința s-a desfășurat în prezența următorilor membri ai Consiliului : Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Attila Szasz, Grigore Zanc, Gelu Trandafir, Constantin Duțu, Dan Grigore, Narcisa Iorga, Mihai Mălaimare, Christian Mititelu, Cristina Trepcea.

18.02.2009


envoyer l'article par mail title=

1. Solicitare licenţă audiovizuală prin reţele de telecomunicaţii :

 • S.C. Europe Media SRL Cluj pentru postul Kolozsvar TV – ora 10.00

Conform dosarului depus, formatul deprincipiu al postului este generalist. Grila de programe conţine emisiuni în limbile română şi maghiară. 30% din program va fi producţie proprie, iar programele retransmise vor fi 60% (Sport Klub, Film +2, Doku, Poen).

Conform acordului ataşat, programul Kolozsvar TV se va distribui în Cluj Napoca, Floreşti prin reţeaua de telecomunicaţii ce aparţine SC UPC România SRL.

Consiliul a aprobat în unanimitate solicitarea.

2. Rapoarte de monitorizare :

Conform raportului de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate din cadrul C.N.A., tema emisiunii a fost : 1990 - 2008 : Niciun dosar penal pentru falsificatorii de « apă potabilă » şi « plată ».

Membrii Consiliului au constatat că realizatorii nu au favorizat libera formare a opiniilor prin prezentarea principalelor puncte de vedere cu privire la subiectul aflat în discuţie, respectiv calitatea apei potabile din România, precum şi a apei plate îmbuteliate (a fost încălcat art. 71 din Codul de regementare a conţinutului audiovizual).

În urma discuţiilor, Consiliul a hotărât cu 8 voturi pentru şi 3 împotrivă (d-na Cristina Trepcea, dl. Grigore Zanc, dl. Constantin Duţu) sancţionarea postului cu amendă în cuantum de 5.000 lei.

De asemenea Consiliul a hotărât cu 7 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă (d-na Narcisa Iorga, dl. Gelu Trandafir, dl. Attila Szasz, dl. Dan Grigore) să se solicite punct de vedere de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.

 • OTV – emisiunea „Moment folcloric cu Ileana Sărăroiu”, difuzată în data 01.02.2009 – reclamaţia nr.592/19.01.2009 şi punct de vedere de la post.

Aspectele sezizate nu sunt de competenţa C.N.A. – să se adreseze ORDA. Adresă de răspuns către reclamant, adresă către ORDA.

 • OTV - emisiunea „Se întâmplă acum”, difuzată pe data de 06.02.2009 – reclamaţia nr.1918/10.02.2009.

Consiliul a hotărât să i se acorde reclamantului dreptul la replică. Adresă de răspuns către reclamant.

În prima parte a emisiunii a fost invitat domnul Corneliu Vadim Tudor, titlul afişat a fost : (DE)SERVICII NAŢIONALE.

Moderatoarea nu a solicitat în mod convingător dovezi care să probeze acuzaţiile aduse unor oameni politici, încălcîndu-se astfel prevederile art. 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

În urma vizionării imaginilor şi a discuţiilor au fost 2 propuneri : sancţionarea postului cu amendă în cuantum de 5.000 lei sau sancţionarea postului cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

Prima propunere a întrunit numărul legal de voturi. Au fost 6 voturi pentru (Ioan Onisei, Răsvan Popescu, Cristina Trepcea, Grigore Zanc, Constantin Duţu, Mihai Mălaimare).

Adresă de răspuns către reclamant.

Emisiunea “Test de fidelitate”, ediţiile din zilele de 02 şi 09.02.2009 (inclusiv spoturile de promovare ale emisiunii) încalcă prevederile art. 39, alin. 2 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, referitoare la protecţia minorilor.

În emisiunea “Un show păcătos” (transmisă în direct), din data de 19.01.2009, a fost invitat Corul de copii “Vivere” la ora 00.46 (conform raportului de monitorizare).

Membrii Consiliului au constatat că au fost încălcate astfel prevederile art. 9, alin. 3 din Codul audiovizualului care precizează că “după ora 22.00 este interzisă difuzarea de emisiuni realizate în direct de către radiodifuzori licenţiaţi în România la care participă copii în vârstă de până la 14 ani”.

În urma vizionării ambelor emisiuni au fost 2 propuneri : sancţionarea postului cu amendă în cuantum de 10.000 lei sau sancţionarea postului cu amendă în cuantum de 5.000 lei.

Prima propunere a întrunit numărul legal de voturi, fiind votată cu 9 voturi pentru. Domnii Christian Mititelu şi Grigore Zanc au votat pentru amendă în cuantum de 5.000 lei.

Adrese de răspuns către reclamanţi.

 • Posturi de radioemisiuni matinale difuzate în perioada 05.01.2009 – 13.02.2009.

Radio 21 – emisiunea „Fabrica Dementă”, difuzată în 22.01.2009 şi 12.02.2009

La rubrica “Broasca Dilie”, limbajul folosit a fost vulgar, nepotrivit audienţei generale (7.00 – 10.00).

Membrii Consiliului au constatat că au fost încălcate prevederile art. 39, alin. 2 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 (cu modificările şi completările ulterioare) care obligă radiodifuzorul să asigure protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe.

În urma discuţiilor au fost 2 propuneri : sancţionarea postului cu amendă în cuantum de 5.000 lei sau sancţionarea postului cu somaţie publică.

Prima propunere a întrunit numărul legal de voturi, fiind votată cu 7 voturi pentru. D-na Cristina Trepcea, dl. Răsvan Popescu, dl. Grigore Zanc, dl. Christian Mititelu au votat pentru somaţie publică.

Se va continua monitorizarea emisiunilor matinale difuzate de posturile de radio.

De asemennea, Consiliul a hotărât ca Direcţia de specialitate să facă monitorizarea emisiunilor de divertisment pe o perioadă de 2 săptămâni şi să prezinte raport.

3. Informări ale Serviciului Inspecţie cu privire la :

Conform raportului de monitorizare întocmit de Serviciul Inspecţie, postul de televiziune CTV din Constanţa difuzează începând din luna noiembrie 2008, în fiecare duminică seara (după terminarea jurnalului de ştiri de la ora 21.00), emisiunea interactivă “Numere Milena”.

Membrii Consiliului au constatat că au fost încălcate prevederile art. 80, alin. 3 din Codul audiovizualului : « Nu pot fi difuzate emisiuni interactive în care publicul apelează la vrăjitori şi ghicitori sau la alte activităţi interzise prin lege. »

Consiliul a hotărât în unanimitate sancţionarea postului cu somaţie publică.

Adresă de răspuns către reclamant.

Membrii Consiliului au constatat că în emisiunea “Politica la zi”, difuzată în data de 27.01.2009, au fost încălcate prevederile art. 42 şi art. 71 din Codul audiovizualului.

Consiliul a hotărât în unanimitate sancţionarea postului cu somaţie publică.

Adresă de răspuns către reclamant.

4. Decizii de autorizare.

S-au amânat pentru şedinţa de marţi, 24.02.2009.

5. Solicitări cedare licenţe audiovizuală :

 • S.C. Prestări Servicii SRL Sita Buzăului către S.C. Evo Digitar SRL Sita Buzăului pentru Radio Ciucaş (prin reţele de telecomunicaţii) Sita Buzăului ;
 • S.C. Media 3 SA Sf. Gheorghe către S.C. Europe Media SRL Cluj pentru postul TV Aktiv Sf. Gheorghe.

S-au aprobat în unanimitate.

6. Solicitări prelungire termene intrare în funcţiune :

 • S.C. Hits TV SRL Bucureşti pentru Hits TV ;
 • S.C. Ex Computer SRL Seini pentru Erdely TV Satu Mare.

S-au aprobat în unanimitate.

7. Discutare adrese :

 • nr.2240/16.02.2009 de la Asociaţia pentru Boli Rare din România – solicită difuzarea în regim de campanie de interes public a spoturilor Radio/TV de promovare a Campaniei Naţionale „Ziua Bolilor Rare”, în perioada 22 – 28 februarie 2009.

S-a aprobat. Adresă de răspuns.

 • nr.2117/12.02.2009 de la Parlamentul European - Biroul de Informare în România – solicită difuzare pe posturile de televiziune publice şi private a spotului de promovare a alegerilor europene „Tu decizi cum vor arăta ştirile de mâine”, în regim de campanie de interes public.

S-a aprobat. Adresă de răspuns în care se precizează că acordul CNA nu conduce automat la obligaţia radiodifuzorilor de a difuza respectivul spot, ei fiind singurii în măsură să hotărască acest lucru.

 • nr.2231/13.02.2009 de la Teatrul Odeon - solicită difuzarea pe postul public de televiziune, cu care au încheiat contract de difuzare, a spotului de promovare a premierei Epopeea lui Ghilgameş, în regim de campanie de interes public.

S-a aprobat. Adresă de răspuns.

 • nr.1978/10.02.2009 de la S.C. Radio XXI SRL – solicită întreruperea difuzării programului local la Drăgăneşti Olt şi Zimnicea.

S-a aprobat 45 de zile.

 • nr.1227/27.01.2009 de la S.C. Antal & Tamaş Sf. Gheorghe – Notificare cu privire la întreruperea emisiei postului Regio TV.

S-a aprobat - 45 de zile.

 • nr.1961/10.02.2009 de la S.C. Realitatea Media SA – Notificare cu privire la întreruperea emisiei postului Realitatea TV Deva.

S-a aprobat - 30 de zile.

8. Discuţii cu reprezentanţii Asociaţiei React cu privire la campania « O şansă pentru viaţă » - ora 13.00.

Din partea REACT a participat doamna Anca Ştefan, care a prezentat un raport privind campania socială « Oşansă pentru viaţă » - program naţional de donare de sânge.