Decizia nr. 999 din 25.11.2009

25.11.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. MEDIA CENTER S.R.L.,
cu sediul în GHEORGHENI, Str. Kossuth Lajos nr. 208/A, jud. Harghita

pentru postul Gyergyo TV
TÂRGOVIŞTE, B-dul Libertăţii nr. 3-5, Jud. Dâmboviţa

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 25 noiembrie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la modul în care postul GYERGYO TV a respectat, în ziua de 22 noiembrie 2009, dispoziţiile Deciziei nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României, după încheierea campaniei electorale.

Postul GYERGYO TV aparţine radiodifuzorului S.C. MEDIA CENTER S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 059.2/13.11.2003, decizia de autorizare nr. 591.0/17.02.2009 pentru localitatea Gheorgheni).

Membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. MEDIA CENTER S.R.L. a încălcat prevederile art. 1 şi 8 din Decizia nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

“Art. 1 - Campania electorală pe posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, începe în ziua de 23 octombrie 2009, ora 0,00, şi se încheie în ziua de 21 noiembrie 2009, ora 7,00.

Art. 8 - Cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la închiderea urnelor sunt interzise difuzarea oricăror mesaje şi comentarii cu conţinut electoral, a emisiunilor şi spoturilor electorale, precum şi invitarea sau prezentarea în programe a candidaţilor şi a reprezentanţilor acestora şi ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care susţin candidaţi, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 9.”

În fapt, în data de 22 noiembrie 2009, ora 09.30, ziua votării, radiodifuzorul a difuzat, în reluare, emisiunea „Fogadóóra”, emisiune care fusese difuzată iniţial, în direct, în ziua 18 noiembrie 2009, ora 18:40. Invitatul emisiunii a fost dl. Izsák Balázs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc.

În cadrul emisiunii, invitatul acesteia a făcut comentarii pe marginea referendumului şi a alegerilor prezidenţiale, transmiţând un mesaj electoratului de origine maghiară.

Redăm din raportul de inspecţie : „Nici un candidat la preşedenţie nu susţine autonomia Ţinutului Secuiesc, dl. Kelemen Hunor, candidatul UDMR la preşedenţie nu vrea altceva decât să obţină cât se poate de multe voturi pentru a întări poziţia în cadrul negocierilor în turul doi. Exact asta s-a întâmplat şi la alegerile din 2004, când ne-au încurajat să-l votăm pe dl. Năstase, care a declarat foarte clar că nu susţine drepturile colective ale maghiarilor. Noi am îndrumat alegătorii să invalideze buletinele de vot astfel exprimând dorinţa noastră comună. Prin acest act maghiarii din România vor demonstra ca nu sunt mulţumiţi cu politica candidaţilor şi totodată buletinele nu vor putea fi completate în favoarea altuia.„

La întrebarea dacă CNS are o poziţie fermă în ceea ce priveşte referendumul, dl. Izsak a declarat :
„ Ne e indiferent, dacă va fi sau nu un parlament unicameral sau cu cinci camere. Ţelul nostru este altceva... „

Membrii Consiliului au apreciat că respectivul mesaj, cu privire la candidaţii aflaţi în competiţie electorală, difuzat chiar în ziua votării, este de natură a influenţa opţiunea de vot a electoratului.

Or, normele din legislaţia privind desfăşurarea campaniei electorale, invocate anterior, au rolul de a elimina astfel de situaţii, în scopul desfăşurării campaniei electorale în mod imparţial, echilibrat si echitabil.

În condiţiile în care campania electorală pentru alegerea Preşedintelui României, pe posturile de radio şi de televiziune, se încheiase în data de 21 noiembrie 2009 la ora 07.00, postul Gyergyo TV a încălcat dispoziţiile art. 1 şi art. 8 din Decizia nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României, dispoziţii potrivit cărora, cu 24 de ore înainte de ziua votării, sunt interzise difuzarea oricăror mesaje şi comentarii cu conţinut electoral.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 14 alin. (1) din Decizia CNA nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. MEDIA CENTER S.R.L. pentru postul de televiziune Gyergyo TV.

Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/18.11.2009, radiodifuzorul S.C. MEDIA CENTER S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care odată în limba minorităţii maghiare, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune Gyergyo TV cu somaţie, întrucât în ziua de 22 noiembrie 2009, ora 09:30, ziua votării, a prezentat, în reluare, emisiunea „Fogadóóra”, în cadrul căreia un lider politic al minorităţii maghiare a transmis mesaje cu caracter electoral.

În condiţiile în care campania electorală pentru alegerea Preşedintelui României, pe posturile de radio şi televiziune, se încheiase în data de 21 noiembrie 2009, la ora 07.00, o astfel de faptă contravine prevederilor art. 8 din Decizia nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.

Potrivit dispoziţiilor invocate, cu 24 de ore înainte de ziua votării, sunt interzise difuzarea oricăror mesaje şi comentarii cu conţinut electoral.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.