Decizia nr. 948 din 12.11.2009

12.11.2009


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R15971591

pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 12 noiembrie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţiile nr. 16118/06.11.2009, 16332/10.11.2009 şi 16400/11.11.2009, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunile de dezbateri electorale şi neelectorale, precum şi la cele de promovare electorală difuzate de postul de televiziune ANTENA 3, în perioada 03 - 11 noiembrie 2009, perioadă în care se desfăşoară şi campania electorală a candidaţilor pentru alegerea Preşedintelui României.

Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat dispoziţiile art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 3 alin. (1) din Decizia C.N.A. nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.

Potrivit dispoziţiilor art. 71 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului :

"(1) În programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii :

a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică."

În conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1) din Decizia C.N.A. nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României, radiodifuzorii sunt obligaţi să asigure reflectarea desfăşurării campaniei electorale, cu respectarea următoarelor principii :

a) echitate - toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului ;

b) echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale candidaţilor ;

c) imparţialitate - tratarea tuturor candidaţilor în mod obiectiv şi echidistant.

Consiliul a analizat reclamaţiile depuse, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunile de dezbatere (electorală şi neelectorală) şi cu privire la emisiunile de promovare electorală difuzate de postul de televiziune ANTENA 3 în perioada 03 - 11 noiembrie 2009 şi a constatat că acesta a încălcat atât prevederile din legislaţia audiovizuală referitoare la respectarea principiului imparţialităţii şi a dreptului la informare a publicului, cât şi pe cele care stabilesc regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.

Membrii Consiliului au apreciat că modul în care postul de televiziune ANTENA 3 a abordat, în perioada 03 - 11 noiembrie 2009, emisiunile tip dezbatere, atât cele cu caracter neelectoral, cât şi cele cu caracter electoral, a fost de natură să încalce prevederile art. 71 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului, care impun ca, în programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală să respecte principiul asigurării imparţialităţii şi echilibrului şi să favorizeze libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Respectarea principiului imparţialităţii reprezintă o condiţie esenţială în desfăşurarea unui program audiovizual, date fiind importanţa şi impactul major pe care le are televiziunea asupra publicului telespectator.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a informa publicul în mod corect în legătură cu problemele de interes public, iar acest lucru trebuie făcut în mod imparţial şi echilibrat în ceea ce priveşte faptele şi evenimentele prezentate şi fără a se aduce atingere dreptului la informare al telespectatorilor.

În privinţa emisiunilor de dezbatere electorală, Consiliul a constatat că, în perioada 03 - 09 noiembrie 2009, reprezentanţii PSD+PC au avut 49 de participări, cei ai PNL 36 de participări, ai candidatului Traian Băsescu 9 participări, ai candidatului independent Sorin Oprescu 5 participări, ai UDMR 4 participări şi ai PNGCD 3 participări. Reprezentanţii PRM, ai PER şi ai PAS au avut câte o participare, iar reprezentanţii Partidului Verde şi candidaţii independenţi Constantin Potîrcă şi Eduard Manole nu au avut nicio participare.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a reflectat campania electorală a candidaţilor cu respectarea principiilor echităţii, echilibrului şi imparţialităţii, reglementate de dispoziţiile art. 3 din Decizia CNA nr. 853/2009.

Potrivit acestor dispoziţii, toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului, în condiţiile unei prezentări echilibrate şi echitabile.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că, în perioada 03 - 09 noiembrie 2009, postul ANTENA 3 a difuzat emisiuni de promovare electorală cu încălcarea principiilor echităţii şi echilibrului, reglementate de legislaţia audiovizuală.

Astfel, în perioada monitorizată, postul ANTENA 3 a difuzat emisiuni de promovare electorală în cadrul cărora au fost promovaţi domnii : Mircea Geoană, timp de 1 oră, Sorin Oprescu timp de 43 de minute, Crin Antonescu timp de 10 minute, Kelemen Hunor 5 minute, Traian Băsescu 2 minute, în timp ce ceilalţi 7 candidaţi pentru alegerea Preşedintelui României nu au beneficiat de nicio emisiune de promovare electorală.

Consiliul apreciază că o astfel de abordare a emisiunilor de promovare electorală a fost de natură a afecta reflectarea campaniei electorale a candidaţilor care participă la competiţia pentru alegerea Preşedintelui României.

Art. 26^1 din Legea audiovizualului instituie în sarcina radiodifuzorilor obligaţia de a reflecta campania electorală în mod echitabil, echilibrat şi imparţial, prin facilitarea exprimării pluraliste a curentelor de opinie, lucru ce nu s-a întâmplat în cadrul emisiunilor electorale difuzate de post în perioada monitorizată.

De asemenea, potrivit art. 3 alin. (1) din Decizia C.N.A. nr. 853/2009, radiodifuzorul avea obligaţia ca emisiunile electorale să fie difuzate cu respectarea principiilor de echitate, echilibru şi de informare corectă a publicului.

Principiile enunţate presupun ca toţi candidaţii aflaţi în competiţie electorală să fie trataţi în mod echitabil şi echilibrat, astfel încât fiecare dintre aceştia să aibă posibilitatea de a se face cunoscut electoratului, beneficiind de un tratament egal.

La art. 2 din aceeaşi Decizie se prevede că, pentru candidaţii la alegerea Preşedintelui României, accesul la serviciile publice şi private de radio şi de televiziune este egal şi gratuit. În lumina acestor dispoziţii şi în spiritul asigurării unei desfăşurări echilibrate a campaniei electorale, legiuitorul a reglementat un cadru egal aplicabil tuturor candidaţilor, astfel încât aceştia să beneficieze de posibilitatea reală de a se face cunoscuţi publicului, care să conducă la exercitarea dreptului la vot în deplină cunoştinţă de cauză.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 14 alin. (1) din Decizia C.N.A. nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare coroborate cu cele ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005 pentru postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS), se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea dispoziţiilor art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 3 alin. (1) din Decizia C.N.A. nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.


Către

S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1

pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 948/12.11.2009 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu amendă de 10.000 lei, întrucât, în perioada 03 - 11 noiembrie 2009, modul în care a prezentat emisiunile tip dezbatere, atât cele cu caracter neelectoral, cât şi cele cu caracter electoral, a fost de natură să încalce prevederile art. 71 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului privind prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie.

În privinţa emisiunilor de dezbatere electorală, Consiliul a constatat că reflectarea campaniei s-a făcut în mod dezechilibrat în perioada 03 - 09 noiembrie 2009, în sensul că reprezentanţii PSD+PC au avut 49 de participări, cei ai PNL 36 de participări, ai candidatului Traian Băsescu 9 participări, ai candidatului independent Sorin Oprescu 5 participări, ai UDMR 4 participări şi ai PNGCD 3 participări. Reprezentanţii PRM, ai PER şi ai PAS au avut câte o participare, iar reprezentanţii Partidului Verde şi candidaţii independenţi Constantin Potîrcă şi Eduard Manole nu au avut nicio participare.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat un dezechilibru şi în privinţa promovării electorale.

Astfel, au fost promovaţi domnii : Mircea Geoană, timp de 1 oră, Sorin Oprescu timp de 43 de minute, Crin Antonescu timp de 10 minute, Kelemen Hunor 5 minute, Traian Băsescu 2 minute, în timp ce ceilalţi 7 candidaţi pentru alegerea Preşedintelui României nu au beneficiat de promovare electorală."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.