Decizia nr. 944 din 12.11.2009

12.11.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ARTPRESS IMPACT S.R.L.
cu sediul în Tîrgovişte, B-dul Regele Carol I nr. 36, Jud. Dâmboviţa

pentru postul de televiziune TV ARTPRESS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 12 noiembrie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie în baza reclamatiei nr. 14509/12.10.2009 cu privire la emisiunea “Ediţie Specială – Vizita Preşedintelui Traian Băsescu în Dîmboviţa”, difuzată de postul TV Artpress în data de 18.09.2009.

Postul de televiziune TV ARTPRESS aparţine radiodifuzorului S.C. ARTPRESS IMPACT S.R.L. ( licenţa audiovizuală nr. TV-C 388/18.03.2008 şi decizia de autorizare nr. 1450.0/22.04.2008 ).

În urma analizării raportului de inspecţie şi a vizionării înregistrării emisiunii menţionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ARTPRESS IMPACT S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 42 alin. (1-3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 42 :

“(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

(2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.

(3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă.”

În fapt, în data de 18.09.2009, postul de televiziune TV Artpress a difuzat emisiunea “Ediţie Specială – Vizita Preşedintelui Traian Băsescu în Dîmboviţa”. În cadrul emisiunii, moderată de d-na Laura Manafu, a participat, în calitate de invitat, dl. Teodor Vasiliu, prezentat ca jurnalist şi preşedinte al Patronatului Presei din România – Romedia, fără a se preciza însă şi calitatea sa de consilier local PSD.

În debutul emisiunii, moderatoarea a anunţat că subiectul ce urmează a fi dezbătut îl constituie vizita întreprinsă de preşedintele Traian Băsescu în Judeţul Dîmboviţa în acea zi, respectiv, 18.09.2009.

Moderatoarea emisiunii şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care s-a comportat SPP-ul cu presa dâmboviţeană şi, în special, cu reprezentanţii SC Artpress Impact SRL. După ce a dat citire invitaţiei, primită la sediul societăţii, de a participa la vizita preşedintelui şi programului acestei vizite, moderatoarea emisiunii i-a dat cuvântul invitatului, dl Teodor Vasiliu, care a afirmat : “Eu, în primul rând, m-am îmbrăcat în negru nu întâmplător, m-am îmbrăcat în negru pentru că ei azi au venit cu mortul la Târgovişte. Ei, actualii administratori ai Târgoviştei, au venit cu mortul la Targovişte”
Laura Manafu : (râzând) : Cine-i mortul, d-le Vasiliu ?
Teodor Vasiliu : Mortul este preşedintele României, cu ghilimelele de rigoare, pentru că este pe ultimul drum dânsul.”
“În al doilea rând”, Dl. Vasiliu, şi-a cerut scuze “publicului” pentru că, în campania din 2004, l-a sprijinit pe Traian Băsescu şi că a determinat multă lume să voteze “cu un om de calitatea d-lui Traian Băsescu”.

În continuare, în cadrul emisiunii, a fost difuzat un fragment video cuprinzând intrarea domnului preşedinte Băsescu în sala de şedinte a Consiliului Judeţean, pentru întâlnirea cu oamenii de afaceri din Dâmboviţa şi discursul Preşedintelui Consiliului Judeţean, domnul Florin Popescu, anterior solicitării ca presa să părăsească sala.

Comentând imaginile, moderatoarea emisiunii şi invitatul au făcut următoarele afirmaţii :

Laura Manafu : “Ce spuneţi d-le Vasiliu ? Aţi văzut cum a dat din mână ?
T. Vasiliu : Un gest mâlănesc… Gesturi mârlăneşti. Şi la preşedinte şi la ăla grasu. Gesturi mârlăneşti.
Laura Manafu : Să ne lăsaţi !
T Vasiliu : […] Gesturi mârlăneşti… Sunt gesturi de oameni prost crescuţi Doamnă, lipsă de educaţie. Şcoala noastră nu face tâmpiţi, din păcate, prost educaţi. Aici işi dă mâna şi familia. Dânşii vin din două familii care n-au ştiut să-i educe. Ce să le facem ? Ce pot să fac eu acum ? Că unul am auzit că a fost marinar, înota pe spate foarte bine, iar celălalt a câştigat şi el o olimpiadă o dată.”

În cadrul discuţiilor, atât moderatoarea, cât şi dl. Vasiliu şi-au exprimat nedumerirea cu privire la motivele solicitării adresate presei de a părăsi sala de şedinţe, făcând supoziţii cu privire la subiectele discutate în spatele uşilor închise. În acest context, dl. Vasiliu a făcut următoarele afirmaţii : “Doamnă, ce putea să discute decât lucruri incorecte. Doamnă, el cu oamenii de afaceri nu putea să aibă vreun secret. Preşedintele României nu putea să aibă cu oamenii de afaceri vreun secret. El are secrete cu serviciile secrete pe care le coordoneazp, cu alte autorităţi care lucrează în regim secret. Nu cu întâlnirea… Oricum, ce s-a discutat acolo se va afla şi presupun că foarte mulţi oameni inspiraţi au înregistrat. Este un gest de neam prost pe care l-a făcut preşedintele României şi l-a copiat şi tuterul lui, ca orice om care are probleme psihice.
Laura Manafu : Un gest aşa, de mare satisfacţie pentru Florin Popescu. Pe el îl deranjează presa. Cine nu îi spune că e slab, frumos şi deştept îl deranjează. Eu spun foarte clar : e gras, nu e deştept şi nu e nici frumos ! Care e problema mea ? Nu am voie ? Nu este nici deştept, din punct de vedere administrativ, este gras şi nu e nici frumos.
Laura Manafu : E gras ca subiect de presa.
T Vasiliu : E gras ca subiect de presă, sigur. Măi Florine, te rog mult, ia-ţi fişa medicală şi du-te la un psihiatru să te cauţi la creieraşi ! Atât ! Şi dacă îţi spune psihiatrul că eşti sănătos, înseamnă că noi ceilalţi suntem nebuni, nici nu ne mai controlăm, şi tu eşti sănătos, e foarte clar.”

În continuare, moderatoarea şi-a exprimat nedumerirea asupra modului în care a fost tratată presa din Dâmboviţa la această vizită, cu atât mai mult cu cât, în urmă cu câteva zile, dl. Băsescu susţinuse un discurs pe tema libertăţii presei. Domnul Vasiliu a făcut următoarele afirmaţii : În primul rând că la Parlamentul României domnul preşedinte fusese puţin ciupit, domnul preşedinte băuse ceva. Deci nu se poate la nivelul de preşedinte al unei ţări să te bâlbâi în felul ăsta. Excelenţa sa, preşedintele Traian Băsescu este un mincinos. Ne-a spus foarte clar că o să trăim bine şi trăim foarte rău .......... Şi spun : e un mincinos şi să nu-l voteze nimeni, pentru că cu dânsul începe nenorocirea României […]. Cât despre dl. Florin Popescu, dânsul întâi să vină cu fişa de la psihiatru. Când vine cu fişa de la psihiatru, că eu am grijă de el că are probleme cu mintea, atunci mai discutpm. Deocamdată, dânsul n-are fişa psihiatrului....”

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că, faţă de modul în care a fost prezentat subiectul în discuţie, emisiunea a fost difuzată cu încălcarea normelor audiovizuale referitoare la dreptul la propria imagine şi demnitatea persoanei, întrucât, comentariile făcute de invitat cu acceptul explicit al moderatoarei emisiunii au cuprins acuzaţii de natură morală sau penală la adresa unor persoane, acuzaţii care nu au fost susţinute cu dovezi.

De asemenea, nu a fost respectat principiul „audiatur et altera pars”, obligaţie imperativă în sarcina difuzorului, instituită de dispoziţiile art. 42 alin. (2) din Codul audiovizualului.

Cu privire la acest aspect, membrii Consiliului au constatat că atitudinea moderatoarei a fost una de încurajare, de susţinere a discursul invitatului şi de asumare a afirmaţiilor făcute de acesta, moderatoarea alimentând uneori discursul acestuia, fapt de natură a afecta imaginea şi demnitatea unor persoane.

Consiliul a apreciat că moderatoarea emisiunii avea de asemenea obligaţia să adopte o atitudine corectă şi să solicite invitatului să nu mai folosesca un limbaj depreciativ, mai mult, să nu utilizeze ea însăşi un astfel de limbaj, de natură a afecta imaginea şi demnitatea unor persoane şi, totodată, să solicite invitatului să-şi susţină cu acuzaţiile pe care le aducea.

Într-o atare situaţie, potrivit reglementărilor în vigoare, radiodifuzorii au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine, să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin probele care le susţin şi să-i asigure persoanei acuzate posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere cu privire la faptele imputate.

În speţă, numai prin prezentarea opiniilor persoanelor acuzate puteau fi reflectate în mod obiectiv problemele prezentate, se putea asigura informarea corectă a publicului, care avea posibilitatea să-şi formeze liber opinia cu privire la subiectele dezbătute şi numai în acest mod ar fi fost asigurată respectarea principiului „audiatur et altera pars”, precum şi protecţia dreptului la imagine şi demnitate a persoanei.

Respectarea principiului menţionat este o condiţie esenţială în desfăşurarea unui program audiovizual, date fiind importanţa şi impactul major pe care îl are televiziunea asupra publicului telespectator.

De asemenea, pasivitatea moderatoarei faţă de limbajul depreciativ, lipsit de respect, utilizat de invitat la adresa unor persoane a fost de natură a afecta imaginea şi demnitatea acestora.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2), din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. ARTPRESS IMPACT S.R.L. pentru postul de televiziune TV ARTPRESS.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul S.C. ARTPRESS IMPACT S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune TV ARTPRESS cu somaţie, întrucât, în emisiunea “Ediţie Specială – Vizita Preşedintelui Traian Băsescu în Dîmboviţa”, difuzată în data de 18 septembrie 2009, la adresa unor persoane au fost aduse acuzaţii de natură morală şi penală, nesusţinute cu probe, fapt care a fost de natură să prejudicieze dreptul la imagine şi demnitatea acestora.

Potrivit legislaţiei din domeniul audiovizualului, radiodifuzorul are obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine, să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice probele care le susţin şi să-i asigure persoanei acuzate posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere cu privire la faptele imputate.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.