Decizia nr. 935 din 10.11.2009

10.11.2009


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 2.500 lei a S.C. NEWS TELEVISION (ROMÂNIA) S.R.L.,
pentru postul de televiziune B1TV

S.C. NEWS TELEVISION (ROMÂNIA) S.R.L. C.U.I. R12840044
Str. Cristian Popişteanu nr. 2-4, etaj 2, camera 26, sector 1, Bucureşti,

pentru postul de televiziune B1TV
Str. Ion Câmpineanu nr. 20 Bucureşti, sector 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 10 noiembrie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţiile înregistrate la CNA sub nr. 16031, respectiv 16032 din 04.11.2009, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare privind emisiunea „Alege Naşul", ediţiile din zilele de 27 şi 28 octombrie 2009, difuzate de postul B1TV.

Postul de televiziune B1TV aparţine S.C. NEWS TELEVISION (ROMÂNIA) S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 26/15.06.2000 şi decizia de autorizare nr. 468.0/30.05.2002).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. NEWS TELEVISION (ROMÂNIA) S.R.L. a încălcat prevederile art. 42 alin. (1) şi (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

„alin. (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

alin. (2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.« În fapt, în data de 27.10.2009, postul B1TV a difuzat emisiunea „Alege Naşul », realizată de domnul Radu Moraru. Invitat în studio a fost domnul Silviu Prigoană, deputat PD-L şi susţinător al candidaturii domnului Traian Băsescu pentru un nou mandat la alegerile pentru Preşedintele României. Pe ecran a fost afişat titlul : „În ce ţară trăim ? Cine va câştiga alegerile prezidenţiale ?".

Pe parcursul emisiunii, realizatorul Radu Moraru a făcut mai multe afirmaţii cu privire la presupusa implicare a domnului Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de prim-ministru al României în perioada 2004-2008, în favorizarea autentificării contractului, privind preluarea de către firma Ford a uzinii de automobile Daewoo, de către doamna Ioana Tăriceanu, soţia premierului. În susţinerea acestor afirmaţii acuzatoare realizatorul nu a prezentat sau indicat cel puţin probele pe care îşi întemeia susţinerile.

Redăm din raportul de monitorizare :

Radu Moraru : Ford, investiţie mare, frumos, domnul Tăriceanu a participat acolo, a şi fost lăudat pentru că a reuşit să-i convingă pe cei de la Ford să vină în România. Cine credeţi că semnează actele notariale de preluare a lui Daewoo de către Ford ? Ioana Tăriceanu, soţia premierului Tăriceanu, în timpul mandatului lui Tăriceanu. Deci ăsta premier şi nevasta semnează actele notariale.... Tranzacţie de 55 de milioane de ceva, de dolari probabil, sau 57 de milioane de euro, nu mai ştiu că au fost vehiculate cele două sume. Domn`le, dacă nu mai era premier omul, hai să zicem, da ? Dar omul era premier în funcţie, participant activ la această aducere a companiei. Şi ce le spui ălora de la Ford ? Băieţi, mergeţi la...ştiţi ?
Radu Moraru : ... Domnu Tăriceanu ! Nu luaţi valiza asta să duceţi seara acasă să semneze doamna şi ştampilă şi mâine.. ?
Radu Moraru : ... Uite o notăriţă cu adevărat tare de tot, de succes. A depus jurământul pe 31 ianuarie 2008 şi de atunci, într-o lună şi jumătate a semnat actele la o supertranzacţie de 57 de milioane de euro, s-au virat atunci. Putem să întrebăm cât a fost valoarea taxelor notariale ?

Pe fondul acestor discuţii, la un moment dat, realizatorul Radu Moraru a formulat acuzaţii şi la adresa senatorului Dan Ruşanu, susţinând că acesta ar fi „ofiţer sub acoperire« şi informator al securităţii, promiţând publicului că, după încheierea campaniei electorale, va pregăti un „serial cu Dan Ruşanu ».

Exemplificăm din raportul de monitorizare :

Radu Moraru : Cum zici de Ruşanu ceva... Încă odată, întrebare : Este domnul Ruşanu ofiţer sub acoperire ? ...Că eu am întrebat : Este Dan Radu Ruşanu ofiţer sub acoperire ? Răspundeţi fraţilor… Băi, dă-o încolo, că m-am enervat acuma. (…) Este Dan Radu Ruşanu ofiţer sub acoperire ? … Aţi colaborat cu securitatea domnule Dan Radu Ruşanu … ?
Radu Moraru : Repet, în plină criză economică, în plin avânt revoluţionar că în sfârşit dăm dreptate poporului cu salariile nesimţite, AVAS-ul a nimerit la PSD, la Mircea Ursache care a negociat cu viitorul director de la EximBank salariul (citeşte din Hot News care sunt drepturile salariale acordate). (...) Ştiţi cine a mai fost la EximBank ? A fost şi Dan Radu Ruşanu...
Radu Moraru :...mie mi-i simpatic Dan Radu Ruşanu ăsta, care nici nu clipeşte. El clipeşte, în general, când vorbeşte dar când minte la televizor, şi spune minciuni şi dacă vrea îi dau probe... Am să pregătesc un serial cu Dan Radu Ruşanu, dar să terminăm odată campania .... Membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat emisiunea „Alege Naşul", din data de 27 octombrie 2009, cu încălcarea prevederilor referitoare la respectarea dreptului la imagine a persoanei.

Astfel, în cadrul acestei emisiuni, au fost aduse acuzaţii la adresa domnilor Călin Popescu Tăriceanu şi Dan Ruşanu, acuzaţii care nu au fost susţinute de argumente şi dovezi pertinente şi nu a fost prezentat punctul de vedere al persoanelor acuzate.

În ceea ce-l priveşte pe domnul Tăriceanu, realizatorul a acreditat ideea că acesta ar fi uzitat de calitatea sa de premier al României pentru a favoriza autentificarea unor acte notariale de către soţia sa, doamna Ioana Tăriceanu, în calitate de notar, taxe din care ar fi rezultat un câştig important de bani.

Referitor la aceste aspecte, în vederea asigurării dreptului la imagine, realizatorul avea obligaţia de a dovedi acuzaţiile aduse şi de a oferi posibilitatea domnului Tăriceanu de a-şi face cunoscut publicului punctul de vedere cu privire la presupusele fapte imputate în cadrul emisiunii, lucru ce nu s-a întâmplat.

De asemenea, în aceeaşi emisiune, realizatorul a formulat acuzaţii şi la adresa domnului Ruşanu, despre care a afirmat că este „agent sub acoperire" sau informator. De altfel şi în alte ediţii anterioare, domnul Radu Moraru a mai adus astfel de acuzaţii, cu încălcarea aceloraşi prevederi legale, motiv pentru care radiodifuzorul a mai fost sancţionat.

Nici de această dată, Radu Moraru, în calitate de moderator şi persoană care a formulat acuzaţiile la adresa domnului Ruşanu, nu a produs dovezi, astfel cum avea obligaţia în temeiul prevederilor art. 42 alin. (2) din Codul audiovizualului.

Din documentele emise de CNSAS, anexate reclamaţiei depuse la CNA de domnul Ruşanu, rezultă că acesta nu a fost colaborator al securităţii. Faţă de această situaţie, Consiliul apreciază că dacă moderatorul şi-ar fi îndeplinit obligaţiile, în sensul respectării principiului audiatur et altera pars, domnul Ruşanu ar fi avut posibilitatea să îşi prezinte punctul de vedere cu privire la faptele imputate, iar dreptul său la imagine nu ar fi fost prejudiciat.

În cazul în care domnul Ruşanu nu ar fi dorit să-şi exprime opinia cu privire la acuzaţiile aduse, realizatorul ar fi fost în măsură să precizeze pe post faptul că acesta a refuzat să-şi exprime punctul de vedere.

Or, aşa cum reiese din desfăşurarea emisiunii, realizatorul s-a limitat să facă acuzaţii nedovedite, nefiind interesat de stabilirea adevărului.

În data de 28.10.2009, postul B1TV a difuzat o nouă ediţie a emisiunii „Alege Naşul« la care a participat domnul Emil Boc, prim-ministru interimar, ediţie transmisă cu subtitlul „Premierul Emil Boc - măsuri importante. Cum stăm cu banii ? ».

Şi în această ediţie, care avea alt subiect, domnul Radu Moraru a continuat să facă afirmaţii referitoare la presupusa favoare pe care domnul Tăriceanu a făcut-o soţiei sale, în vederea autentificării notariale a contractului încheiat între firmele Ford şi Daewoo, autentificare în urma căreia doamna Ioana Tăriceanu ar fi încasat un onorariu substanţial.

Redăm din rapotul de monitorizare :

Radu Moraru : Eu vă dau o soluţie de unde să luaţi bani împrumut. Le-am promis telespectatorilor aseară, şi trecem după aceea la celelalte teme, că, nu ştiu dacă ştiţi, afacerea Ford. Ea s-a închis frumos în martie anul trecut, nu ? Au semnat şi ştiţi cine a fost notar la semnarea actelor ?
Radu Moraru : Da, da. Deci doamna Tăriceanu, care abia jurase cu câteva minute mai devreme, jurase ca să devină notăriţă, că n-avea, atuncea devenise notăriţă, pe loc, da ? Asta dă prost şi pentru Ford pentru că o firmă mare n-are ce căuta în combinaţii din astea. M-am dus în declaraţia de avere ca să văd : bă a ieşit şi ceva caşcaval din afacerea asta ? Şi ştiţi câţi bani am găsit la declaraţia de avere ? 12.06.2009, colegii, da ? La doamna Tăriceanu, a câştigat pe 2008 un milion de dolari.
Radu Moraru : Deci, stimaţi telespectatori, dacă te faci premier în ţara asta şi prinzi un contract, îl aduci mare, îl dai la soţie care-şi face repede lecţiile de notar ... Un milion de dolari câştigaţi de doamna Tăriceanu în 2008. Câţi or fi intrat din contractul de 57 de milioane de euro Ford Daewoo ?

Membrii Consiliului au constatat că în cadrul ediţiilor emisiunii „Alege Naşul", din 27 şi 28 octombrie 2009, realizatorul a formulat mai multe acuzaţii la adresa domnilor Călin Popescu Tăriceanu şi Dan Radu Ruşanu.

Având în vedere natura afirmaţiilor făcute la adresa acestora, în temeiul prevederilor legale, radiodifuzorul avea obligaţia fie de a prezenta dovezi în susţinerea acuzaţiilor aduse, fie de a prezenta punctul de vedere al persoanelor cărora li se imputau anumite fapte. Faptul că susţinerile acuzatoare nu au fost probate în nici un mod, iar persoanele incriminate nu au beneficiat de posibilitatea de a-şi prezenta punctul de vedere cu privire la presupusele fapte imputate, a fost de natură a prejudicia dreptul la imagine al acestora.

Potrivit dispoziţiilor art. 42 din Codul audiovizualului, orice persoană are dreptul la propria imagine, iar în situaţia în care în emisiuni sunt aduse acuzaţii unei persoane, acestea trebuie susţinute cu dovezi, prezentându-se şi opinia persoanei acuzate.

În aceste condiţii, membrii Consiliului au constatat că cele două ediţii ale emisiunii au fost difuzate cu încălcarea dreptului la imagine al persoanei, drept recunoscut şi garantat oricărui cetăţean într-un stat democratic.

Membrii Consiliului consideră că moderatorul trebuie să fie un arbitru echilibrat şi imparţial într-un program audiovizual, iar implicarea sa în derularea emisiunii are ca obiectiv respectarea drepturilor persoanelor despre care se discută în emisiune. Or, domnul Radu Moraru, în calitate de moderator, nu numai că nu şi-a îndeplinit aceste obligaţii legale, dar le-a sfidat, formulând el însuşi acuzaţii fără acoperire, fapt de neacceptat într-un program audiovizual.

Pentru aceste considerente, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. NEWS TELEVISION (ROMÂNIA) S.R.L. cu suma de 2.500 lei pentru nerespectarea prevederilor art. 42 alin. (1) şi (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. NEWS TELEVISION (ROMÂNIA) S.R.L. (titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 26/15.06.2000 şi al deciziei de autorizare nr. 468.0/30.05.2002 pentru postul de televiziune B1TV) se sancţionează cu amendă în cuantum de 2.500 lei pentru încălcarea prevederilor art. 42 alin. (1) şi (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către

S.C. NEWS TELEVISION (ROMÂNIA) S.R.L. C.U.I. R12840044
Str. Cristian Popişteanu nr. 2-4 etaj 2, camera 26, sector 1
BUCUREŞTI

pentru postul B1TV
Str. Ion Câmpineanu nr. 20, BUCUREŞTI

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 935/10.11.2009 privind amendarea cu 2.500 lei a radiodifuzorului S.C. NEWS TELEVISION (ROMANIA) S.R.L. pentru postul de televiziune B1TV şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul B1TV cu amendă în cuantum de 2.500 lei, întrucât în ediţiile emisiunii „Alege Naşul", din 27 şi 28 octombrie 2009, moderatorul a formulat acuzaţii, nesusţinute cu dovezi, la adresa unor persoane publice, cărora nu le-a fost solicitat punctul de vedere cu privire la faptele care li se imputau, prejudiciindu-le astfel dreptul la propria imagine.

Potrivit art. 42 din Codul audiovizualului, orice persoană are dreptul la propria imagine, iar în situaţia în care în emisiuni sunt aduse acuzaţii privind fapte imorale sau penale, acestea trebuie dovedite, radiodifuzorul având obligaţia de a solicita şi prezenta punctul de vedere al persoanei la adresa căreia au fost formulate acuzaţiile."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.