Decizia nr. 931 din 06.12.2012

06.12.2012


envoyer l'article par mail title=

privind obligaţia S.C. PRO TV S.A. de a acorda dreptul la replică domnului Ricardo Ferreira de Sousa

Către,

S.C. PRO TV S.A.,
Bucureşti, Bd. Pache Protopopescu nr. 109, et. 1, sector 2

pentru postul de televiziune SPORT.RO

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 06 decembrie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare, precum şi sesizarea înregistrată sub nr. 16234/12.11.2012 formulată de domnul Ricardo Ferreira de Sousa, prin care acesta reclama faptul că, în cadrul ediţiei emisiunii „Ora exactă în sport”, difuzată de S.C. PRO TV S.A. în ziua de 09 noiembrie 2012, a fost prejudiciat prin prezentarea unor fapte care nu corespund realităţii.

Postul SPORT.RO aparţine radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 46.5/12.06.2003, decizia de autorizare nr. 512.0/22.07.2003 şi de reautorizare nr. 512.1-3/03.04.2007 eliberată la data de 28.06.2012).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a reclamaţiei formulate de persoana lezată, membrii Consiliului au decis obligarea radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. la difuzarea unui drept la replică, în condiţiile prevăzute de dispoziţiile Deciziei nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

În fapt, în ziua de 09.11.2012, începând cu ora 17.00, postul de televiziune SPORT.RO a difuzat emisiunea „Ora exactă în sport”, moderată de d-na Ioana Cosma, invitat fiind dl. Mihai Mironică, jurnalist.

În timpul emisiunii, a fost difuzată o convorbire telefonică purtată între un reporter sportiv şi un anume „domn Mihai” (persoană neidentificată), persoană care a relatat că a intermediat predarea sumei de 320.000 euro către fotbalistul Ricardo Ferreira de Sousa « Cadu » de la Fotbal Club CFR 1907 Cluj, pentru ca echipa al cărei căpitan este fotbalistul în cauză să nu îşi apere corect şansele în meciul cu echipa turcă Galatasaray Istanbul, meci care a avut loc în ziua de 07 noiembrie 2012.

Redăm din raportul de monitorizare : „Ioana Cosma : Astăzi, despre acuzaţii incredibile. Dacă ar fi o poveste pentru copii, ar trebui să sune aşa. Înaintea meciului cu CFR Cluj şi Galatasaray, un personaj din Cluj, un om de afaceri turc, ar fi trimis o valiză cu 320.000 de euro către reşedinţa în care stă căpitanul celor de la CFR Cluj, Cadu. Este cel mai titrat jucător al Clujului, a prins toate trofeele. Povestea spune că cei de la CFR Cluj încep meciurile din Liga Campionilor de fiecare dată extrem de tare, pentru ca după victorie, în deplasare sau după rezultate bune scoase afară, să vină şi să trântească meciurile de acasă. Există aşadar un personaj care spune această poveste. Dacă povestea este pentru Poliţie, atunci Poliţia ar trebui să intervină. Vom vedea înregistrarea cu domnul Mihai din Cluj, care susţine că ştie că 320.000 de euro au ajuns la căpitanul celor din CFR Cluj, Ricardo Cadu, asta ca să trântească meciul cu Galatasaray, asta după ce reuşise să obţină o victorie la Braga în primul meci, iar apoi reuşise să scoată un scor de egalitate pe terenul turcilor de la Galatasaray.”

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au apreciat că astfel de afirmaţii depăşesc cadrul unor informaţii de interes general, conţinutul acestora fiind de natură să prejudicieze, pe de o parte, dreptul persoanei la imagine, iar pe de altă parte, dreptul publicului la o informare corectă şi obiectivă, fapte ce contravin dispoziţiilor art. 3 din Legea audiovizualului.

Astfel, Consiliul a constatat că în cadrul ediţiilor emisiunii „Ora exactă în sport” nu au fost respectate drepturi fundamentale ale omului, precum dreptul la imagine şi demnitate, la adresa unei persoane fiind făcute comentarii cu caracter acuzator, nesusţinute cu probe ori fără prezentarea punctului de vedere al acesteia privire la faptele imputate.

Faţă de aceste aspecte, cu respectarea art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, apreciind că sesizarea este întemeiată, membrii Consiliului au decis, în temeiul prevederilor art. 62 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, ca radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. să acorde dreptul la replică domnului Ricardo Manuel Ferreira de Sousa, în termenul şi cu respectarea condiţiilor prevăzute de Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, prin difuzarea în cadrul emisiunii „Ora exactă în sport” a dreptului la replică solicitat de petent, în condiţiile legii.