Decizia nr. 929 din 21.09.2010

21.09.2010


envoyer l'article par mail title=

În şedinţa publică din data de 21 septembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţiile nr. 11716/09.09.2010 şi 11984/15.09.2010 cu privire la difuzarea spotului publicitar pentru margarina “Becel”, pe posturile de televiziune.

Spotul are următorul conţinut :

“Vocea unei femei (din off) : Eu, Becel, inima tatălui meu !
Vocea unui bărbat (din off) : Eu, Becel, inima iubitei mele !
Vocea unui copil (din off) : Eu, Becel, inima mămăiţei mele !”

Textul apare titrat pe ecran, iar sigla Becel este scrisă în interiorul unei inimi care palpită.

“Voce din off : Tu inima cui iubeşti ? Doi din trei români suferă de afecţiuni cardiovasculare. Dacă tu eşti bine, ai grijă de inimile celor dragi. În luna inimii, Becel te ajută să le oferi celor dragi un test de colesterol în clinicile Medsana sau la partenerii din ţară. Becel te ajută în lupta împotriva colesterolului.”

Pe ecran, apare sigla Medsana, iar sub sigla Becel este titrat : “Iubeşte inima celor dragi ; Septembrie este luna inimii ; Oferă-le celor dragi un test de colesterol !”

La sfârşitul spotului publicitar, pe ecran apare imaginea unei cutii de margarină Becel fiind titrat textul : “Becel te ajută în lupta împotriva colesterolului.”

Pe ecran apare titrat site-ul w w w.lunainimii.ro.

Accesând adresa de site afişată pe ecran, se poate lesne observa că acest site face publicitate la clinicile Medsana care, în luna septembrie, testează colesterolul gratuit oricărei persoane care doreşte să beneficieze de acest serviciu.

În urma analizării spotului, membrii Consiliului au constatat că acesta promovează serviciile oferite de clinicile Medsana, a căror publicitate în audiovizual este interzisă de prevederile art. 158 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, este interzisă orice formă de publicitate pentru furnizarea de servicii medicale publice, de stat şi private. Pentru aceste considerente, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune, în temeiul şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului, intrarea de îndată în legalitate, în sensul respectării tuturor condiţiilor de difuzare a publicităţii în domeniul audiovizual.