Decizia nr. 926 din 21.09.2010

21.09.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
pentru postul de televiziune REALITATEA TV

S.C. REALITATEA MEDIA S.A. C.U.I. 14080700
Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, etaj 2, camera 4, sector 4
BUCUREŞTI

pentru postul de televiziune REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1
BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 21 septembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiilor înregistrate la C.N.A. sub nr. 11824/13.09.2010 şi 11826/13.09.2010, cu privire la modul în care postul de televiziune a REALITATEA TV a prezentat, în zilele de 9 şi 10 septembrie 2010, subiectul referitor la reţinerea şi arestarea preventivă a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 263.2/03.05.2004, decizia de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. a încălcat prevederile art. 42 alin. (1), (3) şi (4) şi ale art. 71 alin. (1) lit. a) şi b) şi alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

“ART. 42
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă.
(4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.

ART. 71
(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii :
a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ;
b) asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate” ;
(2) Prevederile alin. (1) lit. a) sunt respectate şi în cazul în care punctele de vedere exprimate aparţin experţilor, jurnaliştilor, reprezentanţilor partidelor neparlamentare, minorităţilor, organizaţiilor neguvernamentale, sindicatelor şi patronatelor.

În fapt, în zilele de 09 şi 10 septembrie 2010, în cadrul emisiunilor de ştiri şi dezbateri difuzate de postul Realitatea TV, au fost acordate spaţii largi prezentării şi discutării subiectului referitor la reţinerea şi arestarea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

Pe parcursul emisiunilor de ştiri şi dezbateri care au privit acest subiect, a fost acreditată şi susţinută, în mod repetat, ideea că reţinerea şi arestarea omului de afaceri este instrumentată politic, iar demersurile întreprinse de justiţie în acest caz sunt comandate politic.

În acest context, postul REALITATEA TV a difuzat, cu preponderenţă, opinii care susţineau aceeaşi ipoteză, aparţinând mai multor persoane, opinii prezentate ca fiind o faptă concretă, deşi nu exista nicio dovadă care să dea substanţă afirmaţiilor că arestarea a fost una politică.

Membrii Consiliului au constatat că modul în care s-au desfăşurat emisiunile, respectiv prezentarea unei opinii cvasiunanime, convergente către aceeaşi concluzie, a afectat grav echilibrul şi imparţialitatea informaţiei aduse în atenţia publicului, care nu a beneficiat de prezentarea, în egală măsură, a unor opinii contrare, aflate în opoziţie, în măsură să-i ofere posibilitatea de a-şi forma în mod liber o opinie cu privire la faptele prezentate.

Consiliul a mai apreciat că dezechilibrul opiniilor exprimate în cadrul emisiunilor a fost unul grav, mai ales în condiţiile în care, aşa cum rezultă din raportul de monitorizare, în emisiunea „Deschide lumea” din 9 septembrie 2010, de exemplu, a fost prezentată o singură opinie neutră şi niciuna contrară celor 8 exprimate în sensul că arestarea a fost comandată politic.

Acelaşi dezechilibru a fost constatat şi cu privire la emisiunea „Ora de foc”, difuzată în data de 9 septembrie, în cadrul căreia au fost exprimate 10 opinii potrivit cărora măsura arestării are alte cauze decât cele care privesc justiţia, fără a fi prezentat niciun punct de vedere aflat în opoziţie.

O situaţie similară a fost constatată şi cu privire la emisiunile de ştiri şi dezbateri difuzate în data de 10 septembrie 2010, emisiuni în care, de asemenea, radiodifuzorul nu a asigurat un echilibru al opiniilor şi o distincţie clară între faptele şi opiniile prezentate, fapt ce a afectat posibilitatea telespectatorilor de a-şi forma propriul punct de vedere cu privire la motivele şi modul în care s-a desfăşurat arestarea omului de afaceri.

Consiliul a mai constatat, de asemenea, că în cadrul unora dintre emisiunile difuzate de postul Realitatea TV în care a fost dezbătut subiectul arestării, au fost încălcate şi dispoziţiile legale privind protecţia dreptului la propria imagine al persoanei.

Astfel, în cadrul emisiunii „Realitatea te priveşte”, difuzată în data de 9 septembrie 2010, de la ora 18.34, moderată de Andreea Creţulescu, unul dintre invitaţii emisiunii a formulat acuzaţii, nesusţinute cu probe, de natură a afecta imaginea unor persoane.

Atitudinea moderatoarei nu a fost una conformă prevederilor legale, aceasta nedepunând diligenţele necesare pentru lămurirea unor afirmaţii acuzatoare, astfel încât publicul să-şi poată forma o opinie corectă sau pentru ca imaginea unor persoane să nu fie prejudiciată în mod nejustificat.

Redăm, spre exemplificare, din raportul de monitorizare :

(sel.1345-53.30) Corneliu Vadim Tudor : Anca Boagiu, ştii cum a ajuns ministreasă, nu ştiu a câta oară la Transporturi ? Păi a ajuns pentru că a promis că îi va returna lui Băsescu cele 150 de milioane de euro, care sunt pe numele ei şi ale unor prieteni şi rude aromâneşti, depuşi în bănci din străinătate.
Andreea Creţulescu : De unde e doamna Boagiu atât de bogată ?
Corneliu Vadim Tudor : Nu a vrut să o facă ambasadoare la Paris şi l-a nominalizat pe unul, Bogdan Mazuru, ea a ameninţat că nu mai pupă Băsescu niciun ban. Şi atunci a făcut-o ministru ca să îi închidă gura.
Andreea Creţulescu : Bun, dar nu înţeleg, de unde e doamna Boagiu atât de bogată ?
Corneliu Vadim Tudor : Ia întreabă tu ce şedinţă a avut cu 12 asfaltatori, cu acel Beşiu, cu Căşuneanu şi încă vreo câţiva ?
Andreea Creţulescu : E foarte grav ceea ce spuneţi, dar…
Corneliu Vadim Tudor : De ce i-a spus Băsescu lui Boc să returneze peste un miliard de euro pe care, chipurile, statul român îi are datorie la acei asfaltatori. Deci împart banii. Pe sărăcia asta, el rulează miliarde de euro la clientela lui politică, la mafia drumarilor şi asfaltatorilor. Şi Boagioaca, machedoanca, e ventuză bună de supt banii ăştia.
Andreea Creţulescu : Domnule preşedinte, vă mulţumesc pentru această intervenţie. O ultimă întrebare ! Practic, dumneavoastră spuneţi că pentru această reţinere la mijloc ar fi banii şi nicidecum interesele politice, mass-media.

De asemenea, în cadrul emisiunii „Realitatea te priveşte”, difuzată în data de 10 septembrie 2010, ora 18.35, moderată de Cătălin Striblea, în care, sub titlul „PERCHEZIŢIE CU FOCURI DE ARMĂ”, a fost dezbătut modul în care s-a desfăşurat percheziţia la domiciliul lui S.O.Vîntu, unul dintre invitaţii emisiunii, domnul Corneliu Vadim Tudor, preşedinte PRM, a făcut o serie de acuzaţii nesusţinute cu probe şi a folosit un limbaj injurios de natură a afecta imaginea şi demnitatea persoanei.

Redăm spre exemplificare, din raportul de monitorizare :

(sel.1364-41.50) Corneliu Vadim Tudor : Dar nu fac ei ordine în curtea omului domnule ! Ce e cu Gestapoul ăsta în România ? Domnişoară, murdară pâine mai mănânci ! Cine te pune să minţi şi să sfidezi un popor întreg ? Murdară pâine mai mănânci ! De ce nu vă împuşcaţi voi între voi ? De ce intraţi peste oameni nevinovaţi ?
Raluca Seucan : Dacă îmi daţi voie…
Corneliu Vadim Tudor : Nu îţi dau voie, îmi insulţi inteligenţa.
Cătălin Striblea : Să lăsăm pe doamna să vorbească.
Corneliu Vadim Tudor : Dar toate Ralucile astea sunteţi aşa ? Raluca Turcan e aşa, Raluca Seucan e aşa. Nu aveţi nicio meserie ? Nicio şcoală ? Ieşiţi pe linia de centură, că ştie Băsescu drumul ! Fir-ar mama voastră de şmecheri ! (...)
Cătălin Striblea : Staţi, domnule ! Domnule Corneliu Vadim Tudor, domnia sa este purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române. Este un funcţionar.
Corneliu Vadim Tudor : Nu sunt dator să ascult mizeriile unor terorişti. Ce faceţi voi e o insultă şi o pată pe haina Poliţiei Române, care are tradiţie glorioasă. Aţi ajuns slugile mafiei lui Băsescu. Împuşcaţi oameni, împuşcaţi oameni.
...........
Corneliu Vadim Tudor : Numai două titluri vreau să mai dau. Marţi, 13 iulie 2010 : „Ofensiva antimoguli continuă. După Dan Diaconescu şi Sorin Ovidiu Vîntu se pregătesc Dinu Patriciu şi Dan Voiculescu.” Şi deschid o paranteză. Înainte să vin la emisiune, am aflat de la un consilier al meu, fost colonel de servicii secrete, că în 10 zile se vor arunca pe piaţă şi nişte dosare agăţătoare împotriva lui Dan Voiculescu (...)...
Cătălin Striblea : Ce ar conţine dosarele alea ? Sunt de actualitate ?
(sel.1365-01.10) Corneliu Vadim Tudor : Sunt de acum 30 de ani, Ce actualitate mai poate fi ? Pentru că asta face Băsescu. Vine cu amintiri din copilărie. Dar hai să dăm şi noi dosarele lui de la Anvers şi cum a fost anchetat în legătură cu asasinarea unui travestit de acolo, de la Anvers ! De ce, Traiane, te-au luat ăia, poliţia belgiană la întrebări ? De ce frecventai tu travestitul ăla de acolo ?
Cătălin Striblea : Staţi aşa ! Pentru asta ne trebuie probe.
Corneliu Vadim Tudor : Nu, dar dacă ne batem în dosare, hai să îi dau eu cu nişte dosare în cap !....

Membrii Consiliului au mai constatat că uneori, moderatorul a omis să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin şi că stăruinţa moderatorului nu a fost una convingătoare, ci una pur formală, care nu a ajutat publicul să-şi formeze o opinie corectă.

Aceleaşi încălcări ale normelor referitoare la dreptul la propria imagine au fost constatate şi în cadrul emisiunii “Tănase şi Dinescu”, difuzată în data de 10 septembrie, de la ora 22.00.

Redăm din raportul de monitorizare :

(Sel.1368-17.35) Mircea Dinescu, despre S.O.Vîntu : El a citit şi a fost, la un moment dat... Asta, fetiţa asta întristată, cum o cheamă ? Ăăă... Stelian Tănase a râs.
Mircea Dinescu : E una-ntristată, are cioc de raţă. Cum dracu o cheamă ?...Pora !
Stelian Tănase : Pora ?
Mircea Dinescu : Pora, da. (piţigăindu-şi vocea) Dinescu-a zis că e... scrie poezii. Păi, făi fetiţo, chiar scrie poezii ! De ce să nu spun că într-adevăr, Ovidiu Vîntu a publicat în revista Luceafărul, în tinereţe, poezie ?
Sel.1368-36.30-Stelian Tănase : Miercuri seară, Băsescu a apărut pe TVR1, a dat un lung interviu, unde s-a exprimat pe multe subiecte sensibile...
Mircea Dinescu : Cine i-a luat interviul ?
Stelian Tănase : Rodica Culcer. Numai o secundă !
Mircea Dinescu : Numai faptul ăsta mă... Măi, e Preşedintele ţării ! Ia-ţi, măi un tip care să-ţi pună întrebări incomode, care să nu te lingă-n cur cu seninătate, cum face cucoana asta de ani de zile !
Stelian Tănase : Numai o secundă !
Mircea Dinescu : Băi, nu numai o secundă !
Stelian Tănase : Stai puţin !
Mircea Dinescu : N-are şi el nişte sfătuitori, domne...

Membrii Consiliului au constatat că, faţă de limbajul utilizat de dl. Mircea Dinescu la adresa unor persoane despre care s-a discutat în emisiune, dl. Stelian Tănase, în calitate de moderator, avea obligaţia legală de a nu-i permite să-l folosească, fiind un limbaj injurios, de natură să prejudicieze imaginea persoanei.

Or, faţă de conţinutul dispoziţiei legale, lipsa de atitudine a moderatorului a constituit o încălcare a acesteia.

Având în vedere aceste aspecte, precum şi faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat pentru încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la echilibrul şi imparţialitatea informaţiilor şi dreptul la imagine al persoanei, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu suma de 10.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (titular al licenţei audiovizuale nr. TV 263.2/03.05.2004 şi al deciziei de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004 pentru postul de televiziune REALITATEA TV), se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 42 alin. (1), (3) şi (4) şi ale art. 71 alin. (1) lit. a) şi b) şi alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. REALITATEA MEDIA S.A. C.U.I. 14080700
Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, etaj 2, camera 4, sector 4
BUCUREŞTI

pentru postul de televiziune REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1
BUCUREŞTI

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 926/21.09.2010 privind amendarea cu 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul REALITATEA TV cu amendă de 10.000 lei, întrucât în cadrul emisiunilor de ştiri şi dezbateri transmise în zilele de 9 şi 10 septembrie 2010 nu a asigurat o prezentare echilibrată şi imparţială a informaţiilor şi opiniilor privind reţinerea şi arestarea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. De asemenea, lipsa unei distincţii clare între opiniile exprimate atât de post, cât şi de invitaţi, şi faptele aduse în atenţia publicului a creat confuzie şi a afectat posibilitatea telespectatorilor de a-şi forma propriul punct de vedere.

În cadrul unor emisiuni de dezbatere, moderatorii nu au stăruit pentru probarea unor afirmaţii acuzatoare ori au permis invitaţilor folosirea unui limbaj injurios, încălcând dreptul la imagine al unor persoane. "

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.