Decizia nr. 923 din 04.12.2012

04.12.2012


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. RTV PARTENER MEDIA S.R.L.
Galaţi, Str. Dogăriei nr. 79, jud. Galaţi
CUI 25810428

pentru postul RTV GALAŢI
Galaţi, Bd. George Coşbuc nr. 2, Hotel Sofin, parter, jud. Galaţi

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 04 decembrie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamanţiilor înregistrate cu nr. 16783/23.11.2012 şi 16784/23.11.2012, cu privire la emisiunea „Tribuna electorală”, ediţiile din 20 şi 21.11.2012, difuzate de către postul de televiziune RTV GALAŢI.

Postul de televiziune RTV GALAŢI aparţine S.C. RTV PARTENER MEDIA S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. TV-C 357.3/11.09.2007, decizia de autorizare nr. 1419.0/18.03.2009 şi reautorizare nr. 1419.1/09.12.2009).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. RTV PARTENER MEDIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 9 alin. (2) lit. b) şi c) din Decizia nr. 738 din 1 noiembrie 2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale.

Potrivit dispoziţiilor invocate, în cadrul emisiunilor de promovare electorală şi al emisiunilor de dezbateri electorale radiodifuzorii trebuie să se asigure că invitaţii respectă următoarele obligaţii :
b) să nu facă afirmaţii care pot aduce atingere demnităţii umane, dreptului persoanei la propria sa imagine şi la respectarea vieţii sale private, sau să aducă atingere moralei publice ;
c) să probeze eventualele acuzaţii cu incidenţă penală sau morală aduse unui alt candidat sau reprezentant al competitorilor electorali ;

În fapt, în ziua de 20.11.2012, postul de televiziune RTV GALAŢI a difuzat o ediţie a emisiunii de promovare electorală „Tribuna Electorală”, moderată de dl. Cezar Amariei, invitat fiind dl Aurel Stancu, candidat în colegiul 4 Galaţi la Senat din partea PP-DD. Tema emisiunii a constituit-o „Incidente de campanie şi o zi de campanie a unei persoane care aspiră la un fotoliu de senator”.

În cadrul discuţiilor purtate pe această tema, dl. Aurel Stancu, nemulţumit de o presupusă atitudine a contracandidatului său din partea USL, dl. Eugen Durbacă, (de instigare a unor angajaţi ai societăţii „Transurb Galaţi”, în sensul de a da jos bannerele electorale aparţinând candidatului PP-DD), acesta a făcut anumite comentarii cu incidenţă penală sau morală de natură a aduce atingere dreptului la imagine a d-lui Eugen Dubarcă, fără a proba aceste acuzaţii.

Redăm din raportul de monitorizare : „A.Stancu : ..Eu ştiu absolut sigur că acel contracandidat al meu de la PC ..cel care îşi doreşte încă 4 ani de imunitate...am să explic altă dată de ce..eu am 14 benere..am avut 2500 de afişe şi mi le-au ras pe toate au zis că sunt ilegale au făcut echipă specială cu maşină de la Transurb..pentru că am văzut pe contracandidatul meu de la PC că e afişat pe 1000 de stâlpi. Tot afişajul este legat..cei de la USL au făcut 350 de benere...vă dati seama că au inundat oraşul. Şi vine Stancu cu 14...Deranjează şi ăstea 14.. au vrut să fugă cu ele..nu se aşteptau la la 11 noaptea să fie o echipă de la sediul nostru de campanie. ..Oameni învechiţi în rele, oameni care au distrus oraşul, oameni care şi-au bătut joc din toate punctele de vedere..ei oamenii ăştia (cu aluzie la USL).
A.Stancu : (Cu referire la USL) Acolo-i o gaşcă ! PSD -ul are oameni extraordinari. PNL –ul are oameni extraordinari ! Senzaţionali ! De ce nu sunt scoşi în valoare ? De ce nu li se dă voie să promoveze ?Nu ! Pentru că o gaşcă de 10,15, 20 de indivizi de la PC de la PNL de la PSD au pus mâna pe oraşul ăsta şi nu vor să-i dea drumul !..
A.Stancu : Şi toate care demostrează faptul că timp de 23 de ani implicarea politică a fost numai în interes mafiot, numai în interes personal, interes de gaşcă şi că oamenii ăştia n-au nici un pic de, de..Dom’ne n-au măsură ! N-au măsură ! Când ai 70 de ani, (cu referire la vârsta dl. Durbacă Eugen)te opreşti ! Ai tot ce-ţi trebe !..De pe vremea lui Ştefan cel Mare nu visai să ai o asemenea avere ! Neam de neamul tău, de la Ştefan cel Mare .. Ai, da, gata, opreştete ! .Da vine imunitatea peste el ! Majoritatea parlamentarilor gălăţeni candidează pentru imunitate. Clar !”

În data de 21.11.2012, începând cu ora 20.00, postul de televiziunea RTV GALAŢI a difuzat emisiunea „Tribuna Electorală”, moderată de dl. Cezar Amariei. Invitaţi în studio au fost domnii A. Stancu, candidat pentru Senat din partea PP-DD, Ş. Marin, candidat pentru Camera deputaţilor din partea PP-DD, şi A.G. Cârdei, candidat pentru Camera Deputaţilor din partea PP-DD. Emisiunea a fost marcată cu menţiunea „Promovare electorală”.

Pe parcursul discuţiilor, unul dintre invitaţii emisiunii, dl. Aurel Stancu, exprimând un punct de vedere cu privire la lista candidaţiilor USL pentru Senat şi Camera Deputaţilor, a făcut afirmaţii cu caracter penal la adresa candidaţiilor USL, fără a prezenta probe care să susţină acuzaţiile, fapt de natură a aduce atingere dreptului la imagine a persoanei.

Exemplificăm din raportul de monitorizare : „A. Stancu : Durbacă s-a....Ah Doamne !, individul ăsta pe care nu vreau să-i pronunt numele. Şi-mi cer scuze ! Dam înapoi caseta şi ştergem. S-a lipit acolo după ce a încercat să se alipească la tot felul de partide ..Deci USL –ul prin vocea administraţiei locale face presiuni asupra oamenilor cu o stare precară...şi primesc hârtie acum de la Primărie :” Dacă vei vota altfel vei fi dat afara !” Mai e o chestie, cum să spun (...)
A. Stancu : Disperarea candidaţilor de la PC, disperarea pe care o are (cu referire la dl. Durbacă Eugen) candidatul USL -ului din încercarea de a face ceva, vorbesc din p.d.v.d. al senatorului ...doi sunt de la PC şi unul de la PSD...din disperarea celor de la PC, ce crezi că au făcut ? (...)
A. Stancu : Disperare. Disperare. Frică mare. Formidabil. Pentru că din păcate pentru contracandidaţii noştrii, noi nu vrem să mergem în Parlament pentru imunitate. ..Deci în campanie în timp ce eu şi colegii mei venim cu idei, venim cu soluţii, venim cu propuneri, nu facem promisiunile decât pe cel care suntem în stare să le facem. Ăştia pun afise, pun benere, îmi rad mie afişele (...)
A. Stancu : Şi presiunea pe care o face pPrimăria...Primăria ar trebui să fie anchetată de DNA . Acuma lucrurile s-au şters, că s-au dat. Dar au dat ajutoare de la Uniunea Europeană în pungi electorale cu chipul candidatul de la PC.Azis din partea domniei lui este.Şi nu era ! O asemenea minciun ! O asemenea obrăznicie, o asemenea golănie ca asta ! Că asta este golănie, pe faţă, eu nu credeam că mai apuc !”

Membrii Consiliului au constatat că, prin difuzarea acestor emisiuni, declarate de promovare electorală, în care un invitat, candidat pentru Parlamentul României, a adus acuzaţii cu incidenţă penală sau morală la adresa unui contracandidat, radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 9 alin. (2) lit. b) şi c) din Decizia nr. 738/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale, care prevăd obligaţia moderatorilor de a se asigura că invitaţii nu fac afirmaţii nedovedite cu incidenţă penală la adresa altor persoane.

De asemenea, Consiliul a constatat că moderatorul emisiunilor, care ar trebui să fie un arbitru neutru şi imparţial, a achiesat tacit, de cele mai multe ori, la afirmaţiile acuzatoare ale invitatului, nesolicitând probe, atitudine de natură a afecta dreptul la imagine a persoanei ce a constituit subiect al emisiunilor.

Moderatorul/realizatorul de emisiuni audiovizuale este prezumat de lege ca fiind un arbitru echilibrat şi imparţial, astfel încât, prin comportamentul său, acesta să fie un garant al desfăşurării emisiunii în limitele cadrului legal reglementat.

Prezentarea unor acuzaţii, nesusţinute cu dovezi, au fost de natură, pe de o parte, să prejudicieze imaginea şi reputaţia persoanei la adresa căreia au fost aduse acuzaţiile, iar pe de altă parte, să afecteze şi să distorsioneze opinia publicului cu privire la subiectele supuse dezbaterilor. În lipsa unor probe ori a unor explicaţii, telespectatorii nu şi-au putut forma în mod liber o opinie, neavând posibilitatea să evalueze cât de justificate au fost acuzaţiile.

Având în vedere aceste considerente, membrii Consiliul au propus somarea radiodifuzorului.

Supusă la vot, propunerea de somare a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 18 din Decizia nr. 738/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. RTV PARTENER MEDIA S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. TV-C 357.3/11.09.2007, al deciziei de autorizare nr. 1419.0/18.03.2009 şi reautorizare nr. 1419.1/09.12.2009, este sancţionat cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 9 alin. (2) lit. b) şi c) din Decizia nr. 738/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale.

Art. 2 : În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3 : Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

« Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune RTV GALAŢI cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor art. 9 din Decizia privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, întrucât, în cadrul emisiunii „Tribuna electorală”, ediţiile din 20 şi 21 noiembrie 2012, moderatorul a permis unuia dintre invitaţi, candidat la alegerile parlamentare, să facă afirmaţii cu incidenţă penală la adresa unui contracandidat, fără a proba acuzaţiile, fapt de natură să afecteze dreptul la imagine a acestuia. »

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.