Decizia nr. 917 din 27.11.2012

27.11.2012


envoyer l'article par mail title=

privind obligaţia S.C. REALITATEA MEDIA S.A. de a acorda dreptul la replică domnului Cristian Rădulescu

Către,

SC REALITATEA MEDIA S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 172-176,
Clădirea Willbrook, Corp A, et. 3, cam. 5, sector 1,
C.U.I. 14080700

pentru postul de televiziune REALITATEA TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 27 noiembrie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare, precum şi sesizarea înregistrată sub nr. 15910/08.11.2012 formulată de domnul Cristian Rădulescu, prin care acesta reclama faptul că, în cadrul ediţiei emisiunii „Dosar de candidat”, difuzată de S.C. REALITATEA MEDIA S.A. în ziua de 24 octombrie 2012 a fost prejudiciat prin prezentarea unor fapte care nu corespund realităţii.

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 30.7/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 şi de reautorizare nr. 447.2-1/25.10.2011).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a reclamaţiei formulate de persoana lezată, membrii Consiliului au decis obligarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. la difuzarea unui drept la replică, în condiţiile prevăzute de dispoziţiile Deciziei nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit raportului de monitorizare, în cadrul emisiunii menţionate, radiodifuzorul a prezentat mai multe informaţii cu privire la activitatea şi averea d-lui Cristian Rădulescu, după cum urmează :
„Silviu Mânăstire : Niciun politician prins că a fost turnător la Securitate nu a recunoscut pactul făcut cu diavolul, apoi în faţa documentelor toţi, dar absolut toţi, au declară că au făcut-o fie forţat, fie în interesul Statului, adică au fost turnători buni.
Pe ecran a apărut titrat „DOSAR DE CANDIDAT” şi a fost prezentată fotografia domnului Cristian Rădulescu.
Cazul liderului PDL Cristian Rădulescu, şeful senatorilor democraţi liberali şi candidat în Bucureşti la un colegiu, este unul tipic.
Prins că a dat note la Securitate, Rădulescu a negat în prima fază existenţa unui angajament cu poliţia politică, apoi a nuanţat şi a spus că a dat note informative despre un coleg arab care chipurile ar fi fost capul unei reţele teroriste pe teritoriul României, o explicaţie ciudată, ştiut fiind faptul că teroriştii arabi trăiau în România lui Ceauşescu ca în sânul lui Avram.
Relaţia lui Rădulescu cu poliţia politică a fost explicată mai bine tocmai de un ofiţer de securitate, mai exact în trupele de securitate USLA ale Ministerului de Interne. Este vorba de consilierul PSD Doru Giugula cel care l-a identificat pe Rădulescu ca fiind turnătorul lui personal la USLA.
Această pată în biografia lui Rădulescu nu pare a-i deranja pe deontologii din Comisia de Integritate a PDL.
Declaraţia de avere a turnătorului Cristi este halucinantă : 8 terenuri, 5 imobile, două maşini , o colecţie de tablouri de 250.000 de euro, bijuterii de 22.000 de euro, asta în condiţiile în care nu are nici o afacere legală în afară de salariul de la Parlament. Ciudat este că grosul veniturilor sale 300.000 de lei provin din vânzarea de tablouri pe persoană fizică, vorba lui Vanghelie ceea ce ne indică faptul că Rădulescu ar putea fi un samsar de tablouri, un intermediar. Cireaşa de pe tort este un credit imens de 500.000 de euro.
Nu înţelegem cum o bancă poate acorda pe persoană fizică un asemenea împrumut fără garanţii. Sau poate habar nu avem noi ce fel de garanţii poate da un băiat care scria note la Securitate despre terorişti.

În timp ce dl. Silviu Mânăstire îl prezenta pe candidatul Cristian Rădulescu, pe ecran au fost afişate imagini cu : fotografia acestuia, o filă subliniată din care rezultă că senatorul Cristian Rădulescu a dat note la Securitate, imagini cu acesta vorbind cu reporterii, o imagine dintr-o şedinţă în care apare senatorul Cristian Rădulescu, iar deasupra acesteia apare scris : „Cristian Rădulescu (PD) a semnat un angajament cu Securitatea.”

Este prezentată imaginea dlui. Doru Giugula pe o parte a ecranului, iar pe cealaltă parte cea dlui. Cristian Rădulescu.

Au fost difuzate imagini de la sediul PD-L în care apare dl. Vasile Blaga, precum şi imagini din timpul unei şedinţe PD-L.

Este prezentată declaraţia de avere a senatorului Cristian Rădulescu.”

Analizând întreaga documentaţie, membrii Consiliului au constatat că informaţiile considerate de petent ca fiind neadevărate au fost difuzate de post fără a fi însoţite de un punct de vedere al acestuia (conform prevederilor art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului), informaţii care, în opoziţie cu cele prezentate de postul de televiziune, ar fi putut oferi publicului posibilitatea să-şi formeze propria opinie asupra subiectului dezbătut.

În aceste condiţii, Consiliul a apreciat că postul REALITATEA TV a nesocotit prevederile din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual referitoare la informarea corectă prin neprezentarea unui punct de vedere al persoanei care a fost subiect al emisiunilor monitorizate, fapt de natură a prejudicia imaginea dlui. Cristian Rădulescu (art. 34 alin. (1) din Codul audiovizualului).

Faţă de aceste aspecte, cu respectarea art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, apreciind că sesizarea este întemeiată, membrii Consiliului au decis, în temeiul prevederilor art. 62 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, ca radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. să acorde dreptul la replică domnului Cristian Rădulescu, în termenul şi cu respectarea condiţiilor prevăzute de Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, prin difuzarea în cadrul emisiunii „Dosar de candidat” a dreptului la replică solicitat de petent, în condiţiile legii.