Decizia nr. 909 din 27.10.2009

27.10.2009


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. TRANSILVANIA MEDIA TRUST S.R.L

S.C. TRANSILVANIA MEDIA TRUST S.R.L. C.U.I. 25706940
Str. Vasile Lucaciu nr. 162
BAIA MARE Jud. Maramureş

pentru postul AXA TRANSILVANIA
B-dul Bucureşti BAIA MARE Jud. Maramureş

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 27 octombrie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA sub nr. 13949/30.09.2009, cu privire la ediţiile emisiunii „Presa scrisă", din zilele de 27, 28 şi 29 septembrie 2009, difuzate de postul AXA TRANSILVANIA.

Postul de televiziune AXA TRANSILVANIA aparţine radiodifuzorului S.C. TRANSILVANIA MEDIA TRUST S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 250.6/16.06.2005, decizia de autorizare iniţială nr. 894.0/26.07.2005 şi reautorizare nr. 894.1/23.07.2009 pentru localitatea Baia Mare).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. TRANSILVANIA MEDIA TRUST S.R.L. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 42 alin. (1) şi (4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.

Conform prevederilor art. 42 din Codul audiovizualului :

„alin. (1) - Orice persoană are dreptul la propria imagine.
alin. (4) - Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.”

Anlizând raportul de monitorizare şi reclamaţia petentei, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat mai multe ediţii ale ale emisiunii „Presa scrisă", transmise în perioada 27-29 septembrie 2009, atât în direct cât şi în reluare, cu încălcarea legislaţiei referitoarea la respectarea dreptului la imagine a persoanei şi asigurarea protecţiei copiilor în cadrul serviciilor de programe. Astfel, realizatorul Adi Rusu a făcut comentarii jignitoare la adresa d-nei Rist Zita, cadru didactic, semnatara sesizării la CNA, precum şi la adresa profesorilor, în general. În fapt, în zilele de 27, 28 şi 29 septembrie 2009, postul AXA TRANSILVANIA a transmis mai multe ediţii ale emisiunii „Presa scrisă", realizată de domnul Adi Rusu. Emisiunea este una de revistă a presei, în care realizatorul comentează ştirile publicate în ziarele locale.

În cadrul ediţiei din 27.09.2009, difuzată în direct de la ora 22.35 şi transmisă în reluare în ziua următoare, de la ora 07.00, pornind de la articolele din ziare referitoare la protestele sindicale ale profesorilor, realizatorul emisiunii a caracterizat aceste acţiuni ca fiind : „puerile« , „penibile », „golănie". Exemplificăm din raportul de monitorizare :

„Adi Rusu (realizator) : Consider puerile acţiunile profesorilor
Adi Rusu : ... oare cât timp mai pot fi penibili dascălii din România ?
Adi Rusu : Mă îngrozeşte şi mă uimeşte protestul profesorilor, deci o golănie este ceea ce fac toţi cei din federaţie, sindicatele, învăţământ, frăţie, nefrăţie, deci este frăţia batjocurii şi frăţia prin care se încalcă un drept fundamental, acela de a învăţa.

În emisiunea din data de 28.09.2009, difuzată începând cu ora 22.34 (în reluare, în 29 septembrie de la ora 07.00) domnul Adi Rusu, realizatorul emisiunii, a precizat faptul că protestul profesorilor continuă, subiect ce a ţinut atenţia primei pagini a ziarelor locale. În acest context, comentariile realizatorului au conţinut cuvinte jignitoare cu privire la pregătirea şi capacitatea profesională a cadrelor didactice, în ansamblu lor, fapt de natură a aduce atingere gravă imaginii unei întregi categorii profesionale.

Redăm din raportul de monitorizare :

Adi Rusu : ... a avea o diplomă, a fi destul de prost încît s-o porţi, deci dacă ai diplomă şi eşti profesor nu contează că nu te pricepi la multe lucruri, ...
Adi Rusu : ... Golănia profesorilor continuă, nu înţeleg de ce înţelepţii cu diplomă ai acestei ţări cred că au dreptul să-mi încalce mie un drept prin faptul că ei îşi cer nişte drepturi.

În continuare, pornind de la un mesaj electronic primit din partea unei profesoare, identificată în persoana d-nei Rist Zita, acesta a proferat insulte şi ameninţări cu privire la demascarea unor aspecte ce ţineau de viaţa personală a acesteia, fapt de neacceptat într-un program audiovizual.

Redăm din raportul de monitorizare :

Adi Rusu : O să vă povestesc într-o seară tot ceea ce dna Zita ar dori, ZITA PERICULOASA, ar dori să nu se afle, Deci, dna Zita vă mulţumesc pentru corespondenţă, vă promit că veţi regreta.... Vă garantez, vă promit în faţa publicului şi veţi vedea la ce mă refer.
Adi Rusu : (...) ..., doamna Zita, ... v-am spus, o să regretaţi tangenţa cu această emisiune. Ştiu ce aţi făcut într-o anumită vară şi nici nu vă imaginaţi, cred că nu vă vine să credeţi cât de repede am aflat. Există câţiva, mai deştepţi decât dvs., dna Zita, care nu vă iubeşte, cum se spune în cartier la dvs. Şi mi-au dat şi nişte semnale, o să vedeţi cât de mult o să regretaţi ...
Adi Rusu : ...Mă duc eu până la şcoală la voi să văd, vreau să fac poză cu minţile luminate de la această şcoală unde predaţi dvs. Vreau să văd apa, canalizarea, elevii, drogurile, consum, probleme...Pită caldă, doamnă Zita.

Referitor la informaţia publicată în ziarul „Observatorul de Covasna" potrivit căreia sindicaliştii de la învăţământ au hotărât să treacă notele elevilor într-un caiet până când solicitările lor cu privire la salarizare vor fi rezolvate, realizatorul a făcut următoarele comentarii :

Adi Rusu : Spor de stabilitate ? Spor de dirigenţie ? Spor de rural ? Domle’, nu vă supăraţi, voi sunteţi handicapaţi când trebuie să fiţi atât de mult ajutaţi ? Băi, nici persoanele cu dezabilităţi mintale grave nu au atâtea sporuri ...Da’ ce, voi nu puteţi lucra în mediul rural, urban, decât dacă sunteţi (realizatorul face semnul clasic pentru nebuni –n.n.) cu sporuri ?.. Adică dacă eşti un profesor prost, trebuie să stai mult într-o şcoală să nenoroceşti copiii.

Într-un alt context, primind un e-mail de la o altă telespectatoare, realizatorul, presupunând că aceasta ar fi profesoară, a continuat „războiul«  cu profesorii, categorie profesională pe care o califică „proastă ».

Adi Rusu : Antonia Iancău....Alo ! (...)Doamnă dacă sunteţi profesoară, vă spun clar, sunteţi proastă (...) Sunteţi profesor (...) Doamnă proastă profesoară ... Eu lupt pentru ca proştii ca dumneavostră să fie din ce în ce mai puţini.

Şi în cadrul ediţiei din 29 septembrie, difuzată în direct de la ora 22.35 şi retransmisă în 30.09.2009 de la ora 07.30, realizatorul a continuat tirada de jigniri aduse doamnei Zita Rist, fapt de natură a prejudicia dreptul la imagine al acesteia. Astfel, realizatorul a ridiculizat numele acesteia, asociindu-l cu cuvinte al căror sens era de natură a o jigni, repetând de mai multe ori expresia „Zita-Vita".

De asemenea, realizatorul a ironizat-o pe d-na Rist Zita în ceea ce priveşte statul civil al acesteia şi capacitatea intelectuală, afirmând că este o „femeie (fată) bătrână« , „un eşec fizico-intelectual al naţiunii », indicând şi unitatea de învăţământ unde acesta îşi exercită profesia.

Exemplificăm din raportul de monitorizare :

Adi Rusu : Primesc un e-mail de la Zita-Vita Luceafărul de la colegiul naţional Mihai Eminovici din Baia Mare, ... m-a informat prompt cine este această Zita-Vita Luceafărul. Păi doamna Vită, n-aţi (...) Doamna Zita-Vita Luceafărul, .... poate dacă m-aţi fi cunoscut n-aţi fi fost astăzi o fată bătrână atât de nefericită precum spun colegii dvs.
Adi Rusu : Îmi povestea, doamnă Zita-Vita Luceafărul, ... sunteţi un eşec fizico-intelectual al naţiunii, pentru că sunteţi un eşec pentru că în momentul în care intraţi în clasă, mulţi elevi zic „hai să vedem cine-i Zita-Vita”.

Membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat aceste ediţii ale emisiunii „Presa scrisă" cu încălcarea gravă atât a normelor legale privind protecţia copiilor, cât şi pe cele referitoare la dreptul la imagine şi demnitate al persoanei.

Acest fapt este cu atât mai grav cu cât radiodifuzorul a transmis aceste ediţii în reluare, în ziele de 28 şi 29 septembrie începând cu orele 07.00, iar în data de 30.09.2009 de la ora 07.30, ore accesibile tuturor categoriilor de public, mai ales copiilor care au acces neîngrădit la vizionarea programelor în asemenea intervale orare matinale.

Opţiunea radiodifuzorului de a relua o emisiune, în care realizatorul a folosit expresii cu accente violente şi termeni injurioşi la adresa profesorilor, care în societate reprezintă valori şi repere morale de conduită pentru elevi, a fost de natură să încalce prevederile din legislaţia audiovizuală referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe.

Consiliul apreciază că difuzarea în reluare, la o oră accesibilă copiilor, a unei emisiuni în care s-a folosit un limbaj injurios la adresa cadrelor didactice poate constitui un model negativ de comportament pentru copii, fapt de natură a afecta dezvoltarea morală a acestora.

Conform prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, această protecţie se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea emisiunilor care pot afecta copiii în intervale orare la care aceştia nu pot avea acces la programele respective.

În scopul asigurării protecţiei copiilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la ora de difuzare a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor. Astfel, difuzarea acestor programe se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.

În calitate de garant al interesului public, ţinând cont de nevoia de protecţie şi de îngrijire specială a copiilor în cadrul programelor audiovizuale, generată de lipsa acestora de maturitate fizică şi intelectuală, Consiliul consideră că nerespectarea de către radiodifuzor a prevederilor legale în materia protecţiei copiilor este de natură să afecteze dezvoltarea mentală şi morală a acestora.

De asemenea, legiuitorul a instituit în sarcina radiodifuzorilor, implicit şi a realizatorilor de programe, obligaţia de a asigura în cadrul progremelor audiovizuale respectarea dreptului persoanei la imagine, nefiind pemise folosirea de cuvinte şi calificative injurioase de natură a leza imaginea şi demnitatea persoanelor despre care se discută în emisiune.

În condiţiile în care Codul audiovizualului prevede la art. 42 alin. (4), obligaţia ce revine realizatorilor de emisiuni de a nu permite invitaţilor prezenţi să folosească un limbaj injurios şi să instige la violenţă, cu atât mai mult acest lucru nu poate fi acceptat în situaţia în care realizatorul însuşi recurge la folosirea de expresii jignitoare la adresa persoanelor despre care discută într-o emisiune. Legiuitorul a presupus că moderatorul trebuie să fie un arbitru echilibrat şi imparţial într-un program audiovizual.

Mai mult, deontologia jurnalistică presupune ca presa, inclusiv spaţiul audiovizual, să se supună unor principii etice, ferme, prin care se garantează respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. Statutul de realizator de programe audiovizuale îl obligă la adoptarea unei conduite corecte şi obiective, prin care să nu jignească alte persoane, , doar pentru că « microfonul » îi dă această posibilitate. Realizatorul unei emisiuni are nu numai drepturi, ci şi obligaţii pe care trebuie să le respecte în spiritul şi litera legii.

Având în vedere domeniul în care îşi desfăşoară activitatea, în virtutea prevederilor legale audiovizuale, radiodifuzorul are obligaţii în privinţa asigurării protecţiei dreptului la imagine şi demnitate al persoanei, obligaţii ce impun o conduită de respectare şi de prevenire a încălcării dispoziţiilor legale, astfel încât principiile şi normele ce guvernează comunicarea audiovizuală să nu fie încălcate.

Libertatea de exprimare, ca principiu fundamental al statului de drept, presupune respectarea normelor de drept interne şi internaţionale care garantează tuturor persoanelor dreptul de a se manifesta potrivit propriilor opţiuni. Aceste opţiuni nu pot leza, însă, drepturile altor membri ai colectivităţii.

În ceea ce priveşte menţiunea din finalul emisiunilor, cu privire la caracterul de « pamflet » al comentariilor realizatorului, Consiliul apreciază că modul în care realizatorul abordează subiectele discutate nu se încadrează în specia literară invocată, întrucât acestea nu constituie o satiră, ci au avut un caracter injurios la adresa unor persoane şi a cadrelor didactice, în general.

Consiliul vă informează că, în condiţiile şi potrivit legii, răspunderea pentru conţinutul serviciilor de programe difuzate revine deţinătorului de licenţă audiovizuală, situaţie în care menţiunea din finalul emisiunii potrivit căreia ”Comentariile realizatorului au accente de pamflet şi trebuie tratate ca atare” nu este de natură să vă exonereze de răspundere.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. TRANSILVANIA MEDIA TRUST S.R.L. cu suma de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 42 alin. (1) şi (4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi (2), ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. TRANSILVANIA MEDIA TRUST S.R.L. (titularul licenţei audiovizuale nr. TV-C 250.6/16.06.2005, deciziei de autorizare iniţială nr. 894.0/26.07.2005 şi reautorizare nr. 894.1/23.07.2009 pentru postul de televiziune AXA TRANSILVANIA din localitatea Baia Mare, judeţul Maramureş) se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 42 alin. (1) şi (4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. TRANSILVANIA MEDIA TRUST S.R.L. C.U.I. 25706940
Str. Vasile Lucaciu nr. 162
BAIA MARE Jud. Maramureş

pentru postul AXA TRANSILVANIA
B-dul Bucureşti
BAIA MARE Jud. Maramureş

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 909/27.10.2009 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. TRANSILVANIA MEDIA TRUST S.R.L. pentru postul de televiziune AXA TRANSILVANIA din Baia Mare şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune AXA TRANSILVANIA cu amendă în cuantum de 5.000 lei, întrucât în mai multe ediţii ale emisiunii „Presa scrisă", difuzate în zilele de 27, 28 şi 29 septembrie 2009, realizatorul a făcut aprecieri şi comentarii de natură a prejudicia o întreagă categorie profesională, respectiv profesorii, folosind un limbaj injurios la adresa acestora.

De asemenea, realizatorul a făcut afirmaţii jignitoare cu privire la capacitatea intelectuală, precum şi la statul civil al unei persoane, fapt de natură a aduce atingere dreptului la imagine al acesteia.

Difuzarea în reluare, la o oră accesibilă copiilor, a unei emisiuni în care s-a folosit un limbaj injurios la adresa cadrelor didactice poate constitui un model negativ de comportament pentru elevii minori, fapt de natură a afecta dezvoltarea morală a acestora.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.