Decizia nr. 879 din 08.10.2009

08.10.2009


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 25.000 lei a S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL,
cu sediul în BUCUREŞTI, Str. Franklin nr. 14, parter, ap. 2, sector 1
CUI 15994676

pentru postul de televiziune OTV B-dul Magheru nr. 28-30, et. 6, sector 1, BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 08 octombrie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare privind emisiunea « Oana Zăvoranu Show », difuzată în 28.09.2009 de postul de televiziune OTV.

Postul de televiziune OTV aparţine S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL (licenţă audiovizuală nr. S-TV 78.1/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr. 620.0/01.04.2004).

Analizând raportul întocmit de Direcţia Monitorizare şi vizionând emisiunea monitorizată, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 16 alin. (1) şi (3) lit. f) şi k) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 42 alin. (1) şi (4) din Decizia menţionată.

Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.

Conform dispoziţiilor invocate din Codul audiovizualului :

art. 16 - (1) Criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.

(3) Criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele :

f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;

k) calitatea şi tipologia limbajului ;

art. 42 - (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

(4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.

Postul de televiziune OTV difuzează de luni până joi, în intervalul orar 17:30 - 20:50, emisiunea de divertisment Oana Zăvoranu Show. Difuzarea este precedată de avertismentul cu privire la vârsta de vizionare : AP şi genul programului : divertisment.

Emisiunea cuprinde comentarii pe diverse subiecte, în special din lumea mondenă, momente muzicale şi umoristice. Invitaţii sunt persoane implicate în cazurile prezentate, cântăreţi, psihologi, medici.

În cadrul ediţiei din 28.09.2009, la începutul emisiunii, Oana Zăvoranu s-a referit la conflictul pe care îl are cu realizatorii emisiunii « Cronica cârcotaşilor », Şerban Huidu şi Mihai Găinuşă, pornind de la o declaraţie făcută de Şerban Huidu într-un interviu acordat ziarului « Ring ». În esenţă, dl. Huidu a declarat : „Nu am o problemă personală cu Oana Zăvoranu. Deşi ea aşa consideră. Cronica şi ceea ce facem noi se referă de obicei la ceea ce face omul, la lucruri pe care în emisiune le condamnăm noi pentru că aşa ni se pare normal, nu înseamnă că eu nu am călcat niciodată în străchini sau că Mişu e perfecţiunea întruchipată, de aceea când Oana Zăvoranu se bălăcăreşte cu maică-sa la televizor, noi spunem că nu-i frumos.”

În acest context, moderatoarea a susţinut un monolog presărat cu invective pe tema conflictului în discuţie, cu referire la dl. Şerban Huidu. Redăm din raportul de monitorizarae :

"Doamnelor şi domnilor, vorbim despre acest porcuşor isteric, pe numele său Huidu....
... Aşa că, respectivul individ (Şerban Huidu) de tristă amintire, de n-ar mai fi, spune în ziarul Ring, dă un interviu...
... Tu (Şerban Huidu) eşti cel mai puţin în măsură să-mi povesteşti mie despre relaţia mea eşuată cu mama mea, pentru că ar fi mai bine să te uiţi la relaţia ta eşuată pe care o ai cu tatăl tău şi la diversele şi multiplele probleme pe care le-ai creat socrului tău care este parlamentar, datorită atitudinii tale de om bezmetic şi dement....
...Ia arată tu (Şerban Huidu) nişte mesaje din alea, bineînţeles în imaginaţia ta când te jucai în baie, arată-le pe post să vedem şi noi (aplauze) când te jucai tu în baie cu cel mai bun prieten al tău şi cu mâna ta dreaptă, cel mai bine ar fi să vii frumos, ca un bărbat ce crezi tu că eşti în minţile tale alea pe care nu le ai, să arăţi, uitaţi, domn’le telefonul, acestea sunt mesajele în care m-a ameninţat."

În ediţia din 28.09.2009 a emisiunii Oana Zăvoranu Show, a fost prezentă în studio, cu ocazia zilei sale de naştere, Nikita. Aceasta a avut o discuţie telefonică cu Sexy Brăileanca, discuţie cu conotaţii sexuale.

Redăm din raportul de monitorizare :

"Nikita : Ştii ce mi-a plăcut cel mai mult la tine, Florina ?
Sexy Brăileanca : Ce anume ?
Nikita : La respectivul miel sau capră cum se excita în emisiunea respectivă !
Sexy Brăileanca : La MTV, parcă !
Oana Zăvoranu : N-o ştiu p-asta cu mielul !
Nikita : N-ai văzut că se excita mielul respectiv !
Oana Zăvoranu : Unde mă, unde, că nu ştiu ...
Nikita : Cânta, cânta piesa „Eu sunt o fetiţă tunată şi bine dotată” ...
Oana Zăvoranu : Videoclipul ?
Nikita : Nu videoclipul, într-o anumită emisiune, nu putem să spunem, ştie foarte bine ea unde a filmat ! S-a excitat mielul ! Bravo, fată !
Oana Zăvoranu : Nu pot să cred ! Cum să se excite mă, mielul ? (...)
(22:55) Varză : Măi Oana, trebuie să fim expliciţi ! Mielul cui se excita ?
Nikita : Mielul bărbatului sau mielul, un animal ?
Sexy Brăileanca : Era un animal, nu era un bărbat !"

Un alt subiect despre care s-a discutat în emisiune a fost legat de scandalul apărut odată cu publicarea unor fotografii în care Mihai Bendeac şi iubita lui se aflau în ipostaze intime. (Scandalul zilei : Bendeac- imagini indecente)

În timpul convorbirii telefonice dintre Oana Zăvoranu şi Mihai Bendeac, pe ecran au fost afişate fotografii marcate Can Can, care surprindeau momente din timpul unui act sexual (sex oral). În încheierea subiectului referitor la viaţa intimă a lui Mihai Bendeac, trupa VARZA a cântat următoarea melodie : « Ai o poză prin ziare/Hai, măi dorule, hai/Cum lucrezi între picioare/ Hai, măi dorule, hai/ O, la naiba, că te-au prins/ Hai, măi dorule, hai/ Cum ai luat fata la lins/ Hai, măi dorule, hai/ Tu ziceai acum trei zile/Cine face, nu e bine/ Dar, te văd cu limba lată într-o scorbură băgată. »

Vizionând înregistrarea emisiunii, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat grav prevederile din legislaţia audiovizuală referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, având în vedere, pe de o parte, limbajul injurios şi licenţios folosit atât de moderatoare, cât şi de invitaţi, iar pe de altă parte, imaginile difuzate - imagini cu caracter sexual.

Faţă de aceste aspecte, Consiliul consideră că emisiunea Oana Zăvoranu Show difuzată în 28.09.2009 a fost încadrată greşit cu avertismentul AP şi difuzată într-un interval orar (17:30 - 20:50) necorespunzător în raport de conţinutul său licenţios, fapt ce contravine prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului.

Semnul de avertizare AP defineşte, potrivit Codului audiovizualului, o producţie audiovizuală accesibilă tuturor categoriilor de public, fără restricţii. Acest lucru înseamnă că minorii pot urmări respectivul program fără ca părinţii să ia vreo măsură în ceea ce priveşte restricţionarea la vizionare.

În scopul asigurării protecţiei copiilor, Legea audiovizualului prevede că radiodifuzorii au obligaţia de a ţine cont de criteriile generale de clasificare a producţiilor audiovizuale, protecţia minorilor realizându-se, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces la programele respective.

În corelaţie cu prevederile din Legea audiovizualului, Codul audiovizualului instituie criteriile generale de care radiodifuzorii vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale, criterii între care se regăsesc şi cele referitoare la calitatea şi tipologia limbajului, precum şi psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor. În funcţie de aceste criterii se face şi alegerea intervalului orar de transmitere a producţiilor audiovizuale, astfel încât difuzarea acestora să nu afecteze minorii.

Or, radiodifuzorul a difuzat, la o oră accesibilă copiilor, o emisiune în cadrul căreia a fost folosit un limbaj injurios şi licenţios, şi în care au fost difuzate imagini cu caracter sexual.

Astfel, în ceea ce priveşte convorbirea telefonică dintre Nikita şi Sexy Brăileanca, Consiliul consideră că moderatoarea avea obligaţia de a lua toate măsurile pentru ca programul pe care îl realizează să se desfăşoare cu respectarea normelor din domeniul audiovizualului, fără ca publicul minor să fie afectat de conţinutul unui subiect dezvoltat într-o manieră cu conotaţii sexuale.

Deşi era fără echivoc că sensul în care se îndrepta dialogul dintre Nikita şi Sexy Brăileanca era unul care nu se putea desfăşura decât cu încălcarea legislaţiei audiovizuale, totuşi moderatoarea nu numai că nu a intervenit să-l stopeze, dar a insistat, cu întrebări, pentru a-l dezvolta şi a afla amănunte « picante ». Limbajul folosit în această convorbire telefonică, precum şi atitudinea protagonistelor pun în discuţie problema reperelor morale pe care acestea le-au oferit copiilor şi adolescenţilor, care puteau urmări emisiunea fără vreo restricţie impusă de părinţi, dată fiind ora de difuzare.

Cu privire la comentariile şi imaginile prezentate în legătură cu Mihai Bendeac, acestea au fost de natură să afecteze dezvoltarea publicului minor. Postarea pe ecran de imagini uşor blurate, dar identificabile, care surprindeau momente din timpul unui act sexual (sex oral), a constituit un demers care încalcă grav prevederile din legislaţia audiovizuală referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe. De asemenea, versurile melodiei interpretate de trupa VARZA au fost unele cu conţinut licenţios, « armonizate », de altfel, cu imaginile de sex oral prezentate pe ecran.

În ceea ce priveşte monologul moderatoarei din debutul emisiunii, referitor la realizatorii emisiunii « Cronica cârcotaşilor », Consiliul consideră că, în condiţiile în care Codul audiovizualului prevede la art. 42 alin. (4), obligaţia ce revine realizatorilor de emisiuni de a nu permite invitaţilor să folosească un limbaj injurios, cu atât mai mult acest lucru nu poate fi acceptat în situaţia în care realizatorul însuşi recurge la folosirea de expresii jignitoare la adresa persoanelor despre care discută într-o emisiune. Legiuitorul a presupus că moderatorul trebuie să fie un arbitru echilibrat şi imparţial într-un program audiovizual.

Or, d-na Oana Zăvoranu nu a ţinut cont de aceste obligaţii, fapt care a condus, în subsidiar, la încălcarea dreptului la imagine al d-lui Şerban Huidu, despre care a discutat în mod jignitor.

În condiţiile în care televiziunea reprezintă un spaţiu public, membrii Consiliului apreciază că moderatorii de programe audiovizuale nu au dreptul să jignească şi să vorbească în mod injurios la adresa altor persoane, doar pentru că « microfonul » le dă această posibilitate. Realizatorul unei emisiuni are nu numai drepturi, ci şi obligaţii, pe care trebuie să le respecte.

O emisiune cu un astfel de conţinut, în care calitatea limbajului a fost una de nivel suburban şi în care au fost difuzate imagini cu caracter sexual, transmisă la o oră accesibilă copiilor, încalcă principiul interesului supeior al acestuia statuat de întreaga legislaţie privitoare la drepturile copilului, legislaţie în care normele din domeniul audiovizualului constituie o parte importantă.

Faţă de aceste aspecte şi ţinând cont de faptul că radiodifuzorul a fost sancţionat anterior, în mod repetat, pentru încălcarea dispoziţiilor din legislaţia audiovizuală privind protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, precum şi a celor referitoare la protecţia demnităţii umane, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 25.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare coroborate cu cele ale art. 91 alin. (1) şi (3), precum şi a art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C OCRAM TELEVIZIUNE SRL, având licenţa audiovizuală nr. S-TV 78.1/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr. 620.0/01.04.2004 pentru postul de televiziune OTV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 25.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 16 alin. (1) şi (3) lit. f) şi k) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 42 alin. (1) şi (4) din Decizia menţionată.


Către

S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL
BUCUREŞTI, Str. Franklin nr. 14, parter, ap. 2, sector 1
CUI 15994676

pentru postul de televiziune OTV
B-dul Magheru nr. 28-30, et. 6, sector 1, BUCUREŞTI

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 879/08.10.2009 privind amendarea cu 25.000 lei a radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul OTV cu amendă în cuantum de 25.000 lei, întrucât, în emisiunea « Oana Zăvoranu Show » din 28.09.2009, a fost folosit un limbaj injurios şi licenţios şi au fost postate pe ecran imagini cu caracter sexual, într-un interval orar în care copiii au acces neîngrădit la programele audiovizuale.

Potrivit art. 39 din Legea audiovizualului coroborat cu art. 16 alin. (3) lit. f) şi k) din Codul audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai prin alegerea intervalului orar de difuzare şi cu respectarea criteriilor de clasificare a programelor audiovizuale, precum calitatea şi tipologia limbajului, precum şi psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor.

În ceea ce priveşte limbajul injurios folosit de moderatoarea emisiunii, Consiliul consideră că, în condiţiile în care Codul audiovizualului prevede la art. 42 alin. (4), obligaţia ce revine realizatorilor de emisiuni de a nu permite invitaţilor să folosească un limbaj injurios, cu atât mai mult acest lucru nu poate fi acceptat în situaţia în care realizatorul însuşi recurge la folosirea de expresii jignitoare la adresa persoanelor despre care discută într-o emisiune."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.