Decizia nr. 85 din 14.02.2013

14.02.2013


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.
cu sediul în Bucureşti, b-dul Dimitrie Pompei, nr. 9-9A, clădirea 20, et. 8, sector 2 C.U.I. 4747298

pentru postul de televiziune PRIMA TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 14 februarie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea „Iubiri secrete” difuzată în data de 28 ianuarie 2013 de postul PRIMA TV.

Postul de televiziune PRIMA TV aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 040.4/25.06.1993, decizia de reautorizare nr. 101.1/10.02.2011).

În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu raportare la cele ale art. 19 alin. (1) şi (2) lit. f), g) şi k) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit art. 39 alin. (2), difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Conform art. 19 din Codul audiovizualului :

- alin. (1) : Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
- alin. (2) : Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii :
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă ;
k) calitatea şi tipologia limbajului ;

Postul de televiziune Prima TV difuzează de luni până duminică, dimineaţa în intervalul orar 08.00-09.00 şi după-amiaza, în intervalul orar 16.00-17.00, serialul „Iubiri secrete”, clasificat ca fiind „Reality-Telenovelă”, fiind încadrat cu semnul de avertizare AP.

Informaţiile postate pe site-ul postului de televiziune PRIMA TV în legătură cu primele sezoane ale serialului au fost prezentate astfel : În “Iubiri secrete”, aflaţi drama unei familii mistuite de conflicte şi trădari. Acţiunea se desfăşoară pe mai multe planuri, în fiecare episod, unul dintre conflicte fiind în prim plan. Alături de familia Mariş veţi vedea că banii nu aduc fericirea şi poveştile de iubire sunt mai complicate decât par. Plecând de la o poveste reală, Eugen, Valeria, Mircea, Radu şi Andrei trăiesc o viata, ca în filme. În jurul familiei Mariş, se creeaza o serie de poveşti spectaculoase, pline de suspans şi neprevazut.”.

În acest moment, postul PRIMA TV difuzează, în reluare, episoade din sezonul patru al serialului.

Astfel, în cadrul episodului 24, redifuzat în data de 28 ianuarie 2013 în intervalul orar 16.05-17.00, cu semnul de avertizare AP, au fost prezentate scene cu conotaţii sexuale, scene de violenţă verbală (ameninţări cu moartea sau cu bătaia), scene de violenţă fizică şi a fost folosit un limbaj injurios.

Redăm din raportul de monitorizare :
Dialogul cu conotaţie sexuală dintre Radu şi Aristotela :
(...)
Georgiana : Alo, Simona, am o mare problemă.
Simona : Ce s-a întâmplat ?
Georgiana : Roşcovanul n-a murit şi-şi revine.
Simona : Asta nu e bine. Ştie că tu ai fost ?
Georgiana : Da, ştie. Bine, eu pot să neg, da`, ar fi mai bine să scăpăm urgent de el. Nu-mi place treaba asta.
Simona : Sunt de acord cu tine.
Georgiana : Fii atentă, am nevoie de nişte otravă, care să nu lase urme şi am nevoie urgent. E la spital şi o să-mi fie destul de uşor să ajung la el.
Georgiana : Ok. Haide că o să încerc să fac rost.” (...)

Următorul dialog care redă încercarea comiterii unei infracţiuni, s-a purtat într-un spital. Georgiana a făcut rost de otravă de la Simona pentru a-l ucide pe Mircea, care era internat în spital.

Voce din off : În timp ce Valeria s-a mai liniştit, Georgiana stă, ca pe ace. A dat din nou greş, iar dacă Mircea apucă să vorbească, s-a terminat cu misiunea ei.

Georgiana s-a întâlnit cu Simona în toaleta spitalului : Pe mine, mă scuzaţi puţin, eu mă duc până la toaletă, da ? A, ce bine că ai venit ! Zi-i repede, că nu pot să stau mult ! Mi-ai făcut rost de ce te-am rugat ?
Simona : A, cum să nu, draga mea ? Ai, aici, tot ce-ţi trebuie. Este foarte simplu, bagi în perfuzie şi nici la autopsie nu va ieşi.
Georgiana : Am înţeles, mulţumesc frumos ! O să scap, o dată pentru totdeauna, de roşcovanu` ăla.
Simona : Te rog din suflet, vezi, să nu-şi dea cineva seama, că nu eşti Ioana. Damian, ştii, că e nebun şi că e în stare de orice, da ?
Georgiana : O să am foarte mare grijă, restul nu se pot prinde de chestia asta, doar Mircea putea să-şi dea seama, de el o să scap (...).

Următorul dialog a avut un conţinut cu conotaţie sexuală, în cadrul căruia s-au folosit şi expresii injurioase : (...)

Voce din off : Dogorind de pasiune, Aristotela a trecut la acţiune. Aaaaa !
Radu : Doamne, cât eşti de bună !
Aristotela : Sunt bună ? Şi tu eşti bun rău, Prinţişorule !
Radu : Da, eşti bună rău de tot. Şi-acuma, uite, acum mi-am dat seama că vreau să-mi pierd virginitatea cu tine. Întotdeauna mi-am dorit treaba asta, dar nu am realizat până acum.
Aristotela : A, iubitul meu, serios ? Radu : Da. Am o singură rugăminte la tine. Desfă-mi cătuşele astea, pentru că vreau să te strâng în braţe şi să te simt aproape, să-ţi simt formele lângă mine ! Aristotela : Aaaaaaaaa ! Iubire, sigur că da, bărbăţelu` meu, te dezleg imediat ! Radu : Dezleagă-mă ! (...) Vreau să facem numai prostii, vreau să fiu eu bărbatul, să deţin controlul, mă-nţelegi ?
(...)
Radu : Ahhh ! Şi-acuma simt nevoia să te devorez !
(...)
Radu : Cu termosul ăsta, vreau să fac un joc erotic.
Aristotela : Serios ?
Radu : Serios, pe naiba, perverso, am plecat de-aici !
Aristotela : Nebunule, vino înapoi !
Radu : Aoleu ! A ascuns cheile !
Aristotela : Unde eşti, mă, nenorocitule, unde eşti, că te prind !
Radu : Ari, ţi-ai rupt cătuşele !
Aristotela : (...) Mă, nenorocitule, (...) unde fugi ?”

În raport de conţinutul acestui episod, în care au fost prezentate scene cu conotaţii sexuale, scene de violenţă fizică, comportament agresiv (ameninţări cu moartea sau cu bătaia), precum şi expresii jignitoare, membrii Consiliului apreciază că acesta a fost difuzat cu încălcarea prevederilor legale referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe.

Consiliul consideră că difuzarea unui astfel de conţinut la o oră la care copiii au acces neîngrădit la vizionare, respectiv între orele 16.05-17.00, este de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a copiilor, ştiut fiind că vizionarea unui astfel de program de către minori poate fi deosebit de nocivă şi periculoasă pentru aceştia, ţinând cont de o serie de factori care le afectează capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor, cum ar fi lipsa maturităţii, curiozitatea sau tendinţa şi uşurinţa cu care aceştia pot imita comportamentul şi faptele adulţilor.

Membrii Consiliului apreciază că un astfel de comportament nu poate reprezenta un model de educaţie în dezvoltarea armonioasă a minorului, întrucât educaţia este o dimensiune importantă a personalităţii copilului şi mai apoi a adultului, iar conduita morală a adulţilor reprezintă un factor deosebit în educarea minorului pentru că încorporează modul de adaptare la cerinţele şi relaţiile sociale.

De asemenea, Consiliul consideră că un astfel de conţinut poate avea influenţă negativă asupra sănătăţii şi dezvoltării mentale a copiilor, dat fiind faptul că aceştia îşi formează capacitatea de a aprecia ceea ce este corect şi ceea ce este greşit, noţiunile de bine şi rău, îşi formează seturile de valori prin observare şi imitaţie, atât în raport de comportamentul părinţilor, dar şi de lumea înconjurătoare, prin intermediul altor persoane cu care vin în contact, al prietenilor, a familiei, al cărţilor, dar şi al televiziunii.

Legiuitorul a prevăzut norme speciale cu privire la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, instituind la art. 39 din Legea audiovizualului că difuzarea programelor audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot vedea emisiunile respective.

Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorilor, obligaţie nerespectată de radiodifuzor, dat fiind conţinutul producţiei respective raportat la ora difuzării.

Membrii Consiliului apreciază că radiodifuzorii au obligaţia ca, atunci când aleg să difuzeze un program audiovizual, să ţină cont de criteriile de clasificare prevăzute de art. 19 alin. (2) din Codul audiovizualului, astfel încât copiii aflaţi la vârste la care nu au încă suficient discernământ şi nu deţin destule informaţii şi cunoştinţe, să nu considere că utilizarea violenţei şi gradul de recurgere la aceasta pot constitui o variantă de comportament pe care o pot asimila unui model normal de viaţă, în care rezolvarea problemelor se face cu ajutorul violenţei şi prin folosirea unui limbaj agresiv şi jignitor.

Faţă de aceste aspecte, ţinând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, membrii Consiliului au propus şi au votat sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.

În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1. Radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. TV 040.4/25.06.1993, al deciziei de autorizare nr. 101.1/24.03.1995 şi reautorizare nr. 101.1/10.02.2011, pentru postul de televiziune PRIMA TV, se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu raportare la cele ale art. 19 alin.(1) şi (2) lit. f), g) şi k) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul PRIMA TV cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor art. 39 din Legea audiovizualului, întrucât episodul din 28 ianuarie 2013 al serialului „Iubiri secrete” difuzat în intervalul orar 16.05-17.00 a conţinut scene cu conotaţii sexuale, scene de violenţă fizică şi limbaj jignitor, elemente de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a minorilor.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.