Decizia nr. 842 din 22.09.2009

22.09.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. MEDIA GRUP PRODUCTION S.R.L.,
cu sediul în Buzău, bd. N. Bălcescu nr. 48, jud. Buzău

pentru postul FOCUS TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 22 septembrie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie, cu privire la respectarea legislaţiei privind protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe audiovizuale de către radiodifuzorul S.C. MEDIA GRUP PRODUCTION S.R.L.

Radiodifuzorul S.C. MEDIA GRUP PRODUCTION S.R.L. deţine licenţa audiovizuală nr. TV 316/20.01.2005 şi decizia de autorizare nr. 1229.0/16.01.2007, pentru postul de televiziune FOCUS TV.

Analizând raportul întocmit de Serviciul Inspecţie şi vizionând înregistrarea, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 28 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare ori datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.

Conform art. 28 alin. (1) din Codul audiovizualului, producţiile şi videoclipurile muzicale bazate pe violenţă fizică, psihică ori sexuală sau care folosesc un limbaj vulgar ori licenţios pot fi difuzate doar cu respectarea criteriilor de clasificare şi a restricţiilor orare de difuzare.

În fapt, postul de televiziune Focus TV a transmis joi, 10.09.2009 cu începere de la ora 10:09, emisiunea de divertisment „Focus Mania”, în cadrul căreia, în intervalul orar 14:10-14:16 a fost difuzat videoclipul muzical SAMY K- Fuckin Bitch /Roton (durata 3’30’’).

Membrii Consiliului au constatat că producţia muzicală prezentată de postul FOCUS TV a fost difuzată într-un interval orar necorespunzător în raport de conţinutul ei, respectiv la o oră la care copiii au acces neîngrădit la vizionarea programelor de televiziune.

Consiliul a apreciat că, deşi versurile melodiei din videoclip sunt în limba engleză, utilizarea unui limbaj vulgar, explicit licenţios, coroborat cu imaginile videoclipului sunt natură a afecta creşterea şi dezvoltarea minorilor.

În traducere, versurile melodiei difuzate au, în esenţă, următorul conţinut :

„(Fuckin bitch, you Goddamn fuckin bitch)”
.......
„Curvă/târfă nenorocită, Curvă nenorocită, Curvă nenorocită,
Nu-ţi mai da ochii peste cap, cine (....) te crezi ?
De fiecare dată când intru într-o cameră,
E câte o curviştină care-mi iese în cale
Ia chestia asta mică de aici !
Îmi tot şopteşti : baby, baby, baby,
Sunt multe cururi pe care le poţi pupa.

Refren :

Curvă nenorocită, Curvă nenorocită, Curva nenorocită,
Nenorocita dracului de curvă
Curvă nenorocită, Curvă nenorocită, Curvă nenorocită,
Nenorocita dracului de curvă !

De ce de fiecare dată când vreau să mă simt bine
E câte cineva defazat care vrea să mă dea la o parte
Nu e trenul dragostei aici, dă-te la o parte
Ştii bine unde te afli.

Refren :
.......

Conform normelor legale în vigoare, protecţia minorilor se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea emisiunilor ce pot afecta minorii în intervale orare la care aceştia nu au acces la programele respective.

Codul audiovizualului prevede la art. 28 alin. (1) din capitolul « Programele muzicale şi protecţia copiilor » că producţiile şi videoclipurile muzicale bazate pe violenţă fizică, psihică ori sexuală sau care folosesc un limbaj vulgar ori licenţios pot fi difuzate doar cu respectarea criteriilor de clasificare şi a restricţiilor orare de difuzare, prevedere de care postul de televiziune FOCUS TV nu a ţinut cont.

Conform prevederilor art. 16 alin. şi (3) din Codul audiovizualului, criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele :
....
e) numărul şi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual ;
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
....
i) prezentarea femeii în ipostaze degradante ;
....
k) calitatea şi tipologia limbajului ;
l) genul sau temele producţiilor audiovizuale. Consiliul reiterează radiodifuzorului că publicul format din copii şi adolescenţi este categoria cea mai predispusă să copieze şi să îşi creeze modele comportamentale din personajele care apar, în diferite ipostaze, pe micul ecran şi că difuzarea unor astfel de producţii cum este videoclipul muzical SAMY K- Fuckin Bitch, la ore la care minorii au acces neîngrădit la vizionarea programelor este de natură a afecta creşterea şi dezvoltarea acestora.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi (3) şi ale dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. MEDIA GRUP PRODUCTION S.R.L. pentru postul de televiziune FOCUS TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul S.C. MEDIA GRUP PRODUCTION S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune FOCUS TV cu somaţie publică, întrucât în cadrul emisiunii „Focus Mania”, din 10 septembrie 2009, a difuzat, într-un interval orar accesibil tuturor categoriilor de public, un videoclip muzical cu un conţinut vulgar şi licenţios, de natură a afecta creşterea şi educaţia copiilor, fapt ce contravine reglementărilor referitoare la protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe audiovizuale. ”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.