Decizia nr. 825 din 07.10.2008

07.10.2008


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. LIGONE INTERNAŢIONAL S.R.L.
cu sediul în Suceava, str. Samoil Isopescu nr. 21, bl. M, sc. D, ap. 5,
jud. Suceava

pentru postul de televiziune 1 TV BACĂU
cu sediul în Bacău, str. Nicolae Titulescu nr. 35A, jud. Bacău

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 7 octombrie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie în baza reclamaţiei înregistrate sub nr. 12.715/24.09.2008, cu privire la respectarea de către postul de televiziune 1 TV Bacău a normelor privind informarea corectă şi obiectivă a publicului.

Postul 1 TV Bacău aparţine radiodifuzorului S.C. LIGONE INTERNAŢIONAL S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 382/23.05.2006 şi decizia de autorizare nr. 1433.0/23.10.2007).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. LIGONE INTERNAŢIONAL S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 42 alin. (2), precum şi pe cele ale art. 71 alin. (1) lit. a) şi alin. (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 42 alin (2), în cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.

De asemenea, art. 71 alin. (1) prevede că în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii :

a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ;

Alineatul (3) al aceluiaşi articol prevede : prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni sau, în mod excepţional, în emisiunile următoare ; în cazul în care cei solicitaţi refuză să-şi precizeze punctul de vedere, acest fapt se menţionează pe post.

În fapt, postul 1 TV Bacău a difuzat, în ziua de 22.09.2008, în intervalul orar 21.00-23.00, emisiunea “În ring cu birocraţia”, moderată de domnul Marius Munteanu Ghiur, ediţie la care a participat, în calitate de invitat, domnul Fechet Mircea - consilier local PNL.

Subiectul emisiunii l-a constituit modul în care sunt administrate fondurile bugetului la nivel judeţean, redat sub titlul „Unde se duc banii Consiliului Judetean”. În acest context a fost abordată şi dezbătută modalitatea de acordare a dreptului de difuzare în direct a şedinţelor Consiliului Judeţean, postului local EURO TV.

În cadrul discuţiilor, referitoare la difuzarea contra cost a şedinţelor CJ, atât moderatorul emisiunii, cât şi invitatul său, au adus acuzaţii şi au făcut o serie de comentarii critice, în special la adresa preşedintelui Consiliului Judeţean Bacău, domnul D. Benea, care nu a fost prezent în emisiune şi căruia nu i-a fost solicitat un punct de vedere în legătură cu subiectele dezbătute în aceasta.

Redăm spre exemplificare din raportul de monitorizare :

M.M.G. : Este această difuzare o afacere pentru cineva ? Şi pentru cine anume ?... Bine, exceptând postul de televiziune ! E clar ! Oamenii işi primesc 9 mil. lei vechi pe oră ! Să spunem 4 ore de şedinţă… sunt destui bani !

M.F. : Probabil există şi o afacere ! În momentul în care CJ face un parteneriat cu o televiziune locală sunt sigur că în momentul ăla parteneriatul ăla reprezintă mult mai mult decât simpla difuzare a şedintelor de CJ şi sunt sigur că va exista şi o apropiere a acelei televiziuni faţă de conducerea CJ. Şi îmi permit în sensul ăsta să dau o dinamică politică, dacă vreţi, acestei chestiuni. ..........

M.M.G. : Dar poate trece fără votul consilierilor judeţeni ? Poate trece o hotărâre ?

M.F. : Nu !

M.M.G. : Şi cum s-a ajuns la această situaţie ? Înţeleg că a fost luată univoc de preşedintele CJ ?

M.F. : Mi-e foarte greu să vă spun. Dar, odată ce consilierii liberali nu au fost consultaţi pe această temă, probabil că e o decizie strict a preşedintelui CJ...............

M.F. : .....Nu ştiu dacă putem generaliza şi să-l numim un eşec acest proiect, dar cu siguranţă îl putem numi un abuz asupra banilor cetăţenilor acestui judeţ. E mult spus, ştiu ! E un jaf, dacă vreţi, la drumul mare !

M.M.G. : E practic pâine şi circ ! Circul îl avem, probabil micii şi cu pâinea or să apară în parc nu ştiu când, probabil la iniţiativa aceluiaşi preşedinte de CJ....

M.M.G. : Cam cât de crasă poate fi nesimţirea, şi-mi permit să spun lucrul acesta, că dl. D.Benea să precizeze într-un ziar local faptul că el ar fi acceptat ca o televiziune din Bacau să difuzeze în mod gratuit acest lucru, când avem aici puse cap în cap adresele noastre către dumnealui !? Cam cât ar trebui să mai mintă dl. D.Benea pentru ca cineva să inţeleagă !? Şi mă refer aici la băcăuani.

M.F. : Eu nu-mi permit să-l fac nesimţit pe dl. Benea…

M.M.G. : Îmi permit eu pentru că dl.Benea m-a făcut pe mine nesimţit într-o altă emisiune…

Membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat reglementările Codului audiovizualului potrivit cărora, în cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat nici dispoziţiile art. 71 alin. (1), potrivit cărora, postul avea obligaţia legală să prezinte şi punctul de vedere al reprezentanţilor Consiliului Judeţean, având în vedere că subiectul dezbătut era unul de interes public, întrucât numai astfel puteau fi reflectate în mod corect problemele prezentate şi numai în acest mod se putea asigura principiul imparţialităţii şi echilibrului în cadrul serviciilor de programe.

Respectarea principiului imparţialităţii este o condiţie esenţială în desfăşurarea unui program audiovizual, date fiind importanţa şi impactul major pe care le are televiziunea asupra publicului telespectator.

Membrii Consiliului au apreciat că, având în vedere tema discutată în emisiune, era necesară contactarea reprezentanţilor Consiliului Judeţean pentru prezentarea unui punct de vedere cu privire la cele discutate în emisiune, iar în cazul în care cei solicitaţi refuzau să-şi precizeze opinia, acest fapt trebuia să se menţioneze pe post.

De asemenea, Consiliul a reţinut că, ignorând obligaţiile ce-i revin potrivit Codului audiovizualului, precum şi calitatea de arbitru imparţial şi echidistant pe care ar trebui să o manifeste, dincolo de exprimarea unor opinii jurnalistice, moderatorul emisiunii a înţeles, printr-o atitudine subiectivă şi partizană, să aducă acuzaţii morale şi penale la adresa unei persoane, transformându-se împreună cu invitatul său în acuzator.

În această situaţie, publicului i-a fost prezentată opinia unei singure părţi, acesta fiind privat de o a doua opinie, fapt de natură a afecta echilibrul şi obiectivitatea informaţiilor prezentate.

În consecinţă, membrii Consiliului au constatat că emisiunea a fost difuzată cu încălcarea prevederilor Codului audiovizualului, motiv pentru care au decis sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.

Pentru toate aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia CNA nr. 178/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din acelaşi act normativ, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. LIGONE INTERNAŢIONAL S.R.L. pentru postul 1 TV Bacău şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul SC LIGONE INTERNAŢIONAL S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul 1 TV Bacău cu somaţie publică, întrucât în cadrul emisiunii “În ring cu birocraţia” difuzată în data de 22.09.2008, au fost făcute acuzaţii, nedovedite, la adresa unor persoane şi instituţii, fără a fi prezentat şi un punct de vedere al acestora în legătura cu cele imputate, fapt ce contravine prevederilor Codului audiovizualului.

Potrivit dispoziţiilor acestui act normativ, în cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, radiodifuzorul fiind obligat să solicite un punct de vedere al persoanei acuzate, asigurând prin aceasta respectarea principiului audiatur et altera pars.

Totodată, conform reglementărilor audiovizuale, dezbaterea unor probleme de interes public trebuie să se facă cu respectarea principiului asigurării imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.