Decizia nr. 81 din 09.02.2012

10.02.2012


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.A,

cu sediul în Bucureşti, B-dul Ficusului nr. 44A, Corp B, etaj 4, sector 1, CUI 15081313

pentru postul RADIO ZU

Bucureşti, str. Maior Gheorghe Şonţu nr. 8, sector 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 9 februarie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la ediţiile emisiunii „Morning Zu”, difuzate în zilele de 5, 21 şi 22 decembrie 2011, de postul RADIO ZU.
 Postul RADIO ZU din Bucureşti aparţine radiodifuzorului S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.A. (licenţa audiovizuală nr. R427.3/26.04.2004, decizia de autorizare nr. 1002.0/22.12.2005 şi de reautorizare nr. 1002.1/27.02.2009).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a audierii înregistrărilor, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

În zilele de 5, 21 şi 22 decembrie 2011, postul RADIO ZU a difuzat, în cadrul emisiunii matinale « Morning ZU », o piesă muzicală, precum şi o farsă care au avut un conţinut licenţios şi conotaţii sexuale, reperele morale oferite astfel copiilor fiind de natură să contravină obligaţiei radiodifuzorului de a asigura protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe.

Astfel, în emisiunea « Morning ZU » din 05.12.2011, începând cu ora 7.30 a fost difuzată rubrica « Farsa zilei » în cadrul căreia autorul farsei, dl. Daniel Buzdugan, a contactat telefonic o doamnă căreia i-a comunicat că a câştigat la tombolă o maşină japoneză „Coyota Yaris”. În continuare, dl. Daniel Buzdugan a precizat că respectiva maşină are „erecţia şi pe stânga şi pe dreapta”, întrebând-o „pe ce parte aţi dori să fie erecţia ?”. Farsa a fost difuzată, în reluare, şi la orele 08.31 şi 09.31.

Redăm un fragment din raportul de monitorizare : „D. Buzdugan : Doamnă, este vorba despre o maşină 4 x 4 , o maşină de teren, o Coyota Yaris... Victima : Nu-mi vine să cred ... E adevărat ? D. Buzdugan : E vorba de o Coyota Yaris, e maşină Japoneză, aţi auzit de Coyota Yaris, nu ? Victima : Da, am auzit. (...) În final victima îi mulţumeşte directorului firmei : D. Buzdugan : Am o rugăminte la dv, aşa o cer regulamentele, şi trebuie să ne supunem. Clientul nostru, firma Coyota, vrea să adresaţi un cuvânt de mulţumire... să mulţumiţi firmei Coyota pentru această maşină (...). Victima : Îi mulţumesc încă o dată firmei japoneze Coyota pentru maşina Coyota Yaris (...) D. Buzdugan : Ce simţiţi în clipa asta ? Victima : Ce pot să simt decât o imensă bucurie, vă daţi seama că o bucurie, nu se întâmplă decât o dată în viaţă să primeşti un asemenea cadou, poate nici nu se întâmplă. D. Buzdugan : Doamnă, având în vedere că aceste maşini japoneze sunt făcute pentru Anglia, e un lot special făcut pentru Anglia, ele sunt cu erecţia şi pe stânga şi pe dreapta. Dumneavoastră pe ce parte aţi dori să fie erecţia ? Victima : Păi pe stânga să fie, pentru România, nu ?Cred că mi-e foarte greu să conduc o maşină cu erecţia pe dreapta. Eu vă mulţumesc... D. Buzdugan : Vă spun că a fost o farsă ! , Daniel Buzdugan sunt. Victima : Aaa !...Toată bucuria mea.. Şi culmea, chiar am crezut, pentru că întâmplarea face că am cumpărat un frigider, nici un moment nu m- am gândit că nu ar putea fi adevărat.” În ediţia emisiunii „Morning Zu” din ziua de 21 decembrie 2011, postul RADIO ZU a difuzat piesa în limba engleză „Because I got high”, piesă ale cărei versuri au avut un conţinut licenţios. Pe parcursul difuzării acesteia, realizatorii emisiunii, domnii Mihai Morar şi Daniel Buzdugan, au cântat pe versurile acesteia. Redăm un fragment din conţinutul piesei muzicale : Refren M.Morar : Doar cu Mihai !

I was gonna make love to you but then I got high M.Morar : Auzi ce spune ! I was gonna eat yo pussy too but then I got high Now I’m jacking off and I know why, yea heyy, D. Buzdugan : Mihai, dă-mi şi mie, un foc să fumez bradul ăsta !!... I-auzi ce spune !!

Refren :

I messed up my entire life because I got high D. Buzdugan : Hai, în genunchi, în genunchi ! I lost my kids and wife because I got high Now I’m sleeping on the sidewalk and I know why (why man ?) M.Morar : I-auzi, vărule !... D. Buzdugan : Vărule, Moş Crăciunule !” Versurile prezentate spre exemplificare au următoarea traducere : „Am vrut să fac dragoste cu tine, dar apoi m-am drogat Am vrut să-ţi *** păsărica, dar apoi m-am drogat Acum, mă masturbez şi ştiu de ce

Mi-am încurcat toată viaţa mea, pentru că m-am drogat Mi-am pierdut copiii şi soţia, pentru că m-am drogat Acum, eu dorm pe trotuar şi ştiu de ce, de ce omule ?.”

În data de 22 decembrie 2011, în intervalul orar 07.00-10.00, postul RADIO ZU a difuzat emisiunea „Morning Zu", realizată de domnii Mihai Morar şi Daniel Buzdugan. În cadrul emisiunii, dl. Daniel Buzdugan a prezentat o anecdotă cu conotaţii sexuale, nepotrivită în raport de ora de difuzare a emisiunii. Exemplificăm din raportul de monitorizare : „D. Buzdugan : ...O nimfomană super-bogată, dă un anunţ într-un ziar naţional. „Nimfomană, ofer un milion de parai, coco, celui care îmi va oferi o sută de orgasme într-o noapte”. A doua zi se prezintă la ea un american, „Bună seara, doamnă, sunt foarte rău, o să vă rup în două”. Americanul începe treaba, 10 ori, 20 de ori, până când nu mai poate. A treia zi vine un rus. „Cucoană fii pregătită de ce-i mai rău, beau o vodcă şi te sparg, te rup”. O dată, două ori, zece ori, 20 de ori, 30 de ori.... gata, cade ăla lat. La un moment dat vine un cioban ardelean, sună la uşă la doamna şi spune : „Domniţă dragă, mai e valabil anunţul acela” ? „ Normal că este, da”. „No, bine, am venit şi eu să te dezmierd un pic, dar am o problemă”. „Da, spune care e problema” ? „Nu ştiu, de fel, a număra”. „Nu-ţi fă probleme, la fiecare”... M.Morar : Aşa, o să te anunţ eu.. D. Buzdugan : „O să te anunţ eu”. „Trecem cu o linie albă, frumos cu cretă pe podea ca să vedem”. „No bine dară, hai să trecem la treabă”. Şi începe ciobanul ardelean să tragă la vâsle de 70 de ori, 90 de ori şi la un moment dat, nimfomana se sperie şi zice : „Bă, dar cum să-i dau eu lui ăsta, un milion de parai, am şi obosit, nu mai pot”, zice, ...începe să trişeze, „91, 91, 93, 93, 93”, la care ciobanul : „Domniţă, da’ nu vă supăraţi, 93 n-a mai fost odată ? Parc-o mai fost odată”. „Nu, mă ţărane”. „No, coniţă, ştiţi cum facem ? Că ne-am cam încurcat. Ştergem tăt şi o luăm de la capăt”.”

Având în vedere conţinutul ediţiilor exemplificate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, întrucât, în raport de ora matinală de difuzare, acestea au avut un conţinut de natură a afecta dezvoltarea morală sau mentală a copiilor.

Potrivit acestor norme, toţi radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a publicului minor, iar difuzarea emisiunilor cu un asemenea conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât interesul superior al copilului să nu fie prejudiciat. În scopul asigurării protecţiei copiilor în cadrul serviciilor de programe, legiuitorul a prevăzut că transmiterea unor astfel de programe care, prin conţinutul lor, pot afecta dezvoltarea mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, aceştia nu au acces la audierea programelor respective. Or, emisiunea „Morning Zu" este una matinală care se adresează tuturor categoriilor de public, inclusiv copiilor, şi care este transmisă la ore la care aceştia au acces neîngrădit la audierea programelor, respectiv în intervalul orar 07.00-10.00.

Conform normelor legale din domeniul audiovizualului, protecţia minorilor se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care minorii nu pot avea acces la programele respective. Având în vedere aceste aspecte, radiodifuzorul avea obligaţia de a lua toate măsurile legale astfel încât, prin difuzarea producţiilor audiovizuale respective, copiii să nu fie prejudiciaţi din punct de vedere al dezvoltării lor morale sau mentale.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus somarea radiodifuzorului pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Supusă la vot, propunerea de somare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.A. titularul licenţei audiovizuale nr. R427.3/26.04.2004, deciziei de autorizare nr. 1002.0/22.12.2005 şi de reautorizare nr. 1002.1/27.02.2009, pentru postul RADIO ZU, se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. GRUPUL MEDIA CAMINA (GMC) S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00 - 14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul RADIO ZU cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la protecţia copiilor, întrucât în ediţiile emisiunii „Morning Zu”, din 5, 21 şi 22 decembrie 2011, au fost difuzate producţii audiovizuale cu un conţinut licenţios şi conotaţii sexuale într-un interval orar accesibil minorilor. Potrivit art. 39 din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a copiilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, aceştia nu pot auzi emisiunile respective ”.