Decizia nr. 779 din 22.11.2012

22.11.2012


envoyer l'article par mail title=

Către,

S.C. MEDIA STIL SRL
Str. Spiru Haret nr. 5, Vaslui, jud. Vaslui
C.U.I. 15001160

pentru postul de televiziune MEDIA TV
Str. Republicii nr. 176, Bârlad, jud. Vaslui

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 22 noiembrie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la respectarea de către postul de televiziune MEDIA TV a normelor privind desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile ce urmează a se desfăşura în data de 9 decembrie 2012.

Postul de televiziune MEDIA TV aparţine S.C. MEDIA STIL SRL (licenţa audiovizuală nr. TV 273.1/19.05.2004 şi decizia de reautorizare nr. 1100.1/08.03.2012).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 6 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 738 din 1 noiembrie 2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale.

Potrivit normei invocate :
"Art. 6. - (1) Pentru reflectarea desfăşurării campaniei electorale şi a activităţilor de propagandă electorală, radiodifuzorii pot realiza şi difuza numai următoarele tipuri de emisiuni :
a) de promovare electorală - în care candidaţii şi reprezentanţii competitorilor electorali îşi promovează propria candidatură, programele politice şi activităţile de campanie electorală ; în situaţia transmiterii în direct a unor activităţi de campanie, acestea se vor încadra în timpii de antenă acordaţi fiecărui competitor electoral ; la posturile private de radio şi de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, accesul, contra cost, al competitorilor electorali va respecta condiţiile art. 38 alin. (3) din Legea nr. 35/2008, cu modificările şi completările ulterioare ;"

În fapt, postul de televiziune Media TV a difuzat marţi, 13 noiembrie 2012, emisiunea „Studio electoral”. În cadrul acestei emisiuni, începând cu ora 18:04, a participat, în calitate de invitat, domnul Traian Petcu, director de campanie electorală al USL pe zona Bârlad. La finalul acestei emisiuni a fost difuzat un material audiovizual cu o durată de 6 minute şi 25 secunde. Montajul a conţinut imagini dramatice din viaţa românilor, dar şi înregistrări cu membri marcanţi ai PDL, cu preşedintele Traian Băsescu, dar şi cu personalităţi implicate în guvernările anterioare, înregistrări care conţineau declaraţii şi comentarii ale acestora, începând cu promisiunile electorale din campania din 2008 şi continuând cu declaraţii din timpul guvernării PDL. Emisiunea a fost marcată cu sintagma „dezbatere electorală”, iar materialul audiovizual a fost marcat cu sintagma „promovare electorală”.

Potrivit raportului de monitorizare, materialul audiovizual cu durata de 6 minute şi 25 de secunde a avut următorul conţinut :
"Voce off : Un grup de oameni care urăsc România a împins ţara în cea mai neagră mizerie pe care am cunoscut-o în toată istoria ei modernă. Prin minciună, înfometare şi nu de puţine ori teroare, au adus cea mai mare parte a populaţiei în pragul deznădejdii şi al disperării. Au reuşit în numai câţiva ani să împartă România în două : o Românie a lor şi o Românie a celorlalţi, a românilor.
Teodor Stolojan : Fiecare român o va duce mai bine. Salariul mediu în România va ajunge la 905 euro pe lună faţă de 490 euro în prezent iar pensia medie în România va ajunge la 405 euro pe lună faţă de 160 euro în prezent. Vom finaliza 836 km de autostrăzi.
Radu Berceanu : Avem un plan minuţios calculat, avem un program stabilit pas cu pas, măsură cu măsură, ban cu ban.
Adriean Videanu : Vom ajunge la un salariu mediu brut de 905 euro. Vom ajunge la o pensie medie de 405 euro.
Traian Băsescu : România nu trebuie să reducă salarii, România nu trebuie să reducă pensii. România nu trebuie să crească TVA-ul. Rămâne 19% aşa cum a fost şi până acum.
Voce off : Minţind cu neruşinare, un grup de profitori fără ideologie politică a ajuns să dirijeze destinele României.
Traian Băsescu : Toate salariile vor fi afectate cu 25%, inclusiv salariul minim pe economie. O reducere a pensiilor cu 15%. Ajutorul de şomaj se va reduce cu 15%.
Teodor Stolojan : Partidul Democrat Liberal are o misiune de mare responsabilitate, să se mobilizeze să câştige pentru…
Traian Băsescu : Pentru Traian Băsescu şi cu Emil Boc, Monica Macovei, Elena Udrea. Hai toţi încoace, hai toţi încoace.
Voce off : În anii guvernării PD-L, sănătatea a devenit ministerul morţii, din cauza subfinanţării. În timp de reprezentanţii actuali ai puterii îşi tratează problemele de sănătate în clinici private din occident, românii mor zilnic în spitale din cauza lipsei medicamentelor şi a personalului. Opt mii de cadre medicale au părăsit sistemul doar în ultimii ani. Învăţământul a devenit, în sfârşit, ceea ce a visat Traian Băsescu. Şcoala românească scoate tâmpiţi, adică unii care să-i voteze probabil partidul şi în 2012. Şcoala românească se prăbuşeşte în fiecare zi şi o dată cu ea se năruie şi viitorul acestei ţări, generaţiile ce au să vină. Poate cel mai năpăstuit de coasa lui Boc este satul românesc. Nici bătrânii nu-şi mai amintesc când a fost mai rău de atât. Dispreţuindu-i şi batjocorindu-i pe truditorii pământului, minştrii lui Emil Boc au tăiat orice subvenţie, orice ajutor dat de guvernele anterioare, acestor oameni. I-au lăsat în voia sorţii. Iar când soarta îi loveşte cu grindină, cu vijelii sau cu furia apelor, Elena Udrea împarte prin geamul limuzinei, ciocolată şi le trimite sinistraţilor pantofi cu toc.
Românii au ajuns la capătul răbdării. România îşi pune speranţele în noi. Mai avem o singură şansă : Partidul Social Democrat va readuce în curând în casele românilor bunăstarea şi siguranţa zilei de mâine. Împreună să recâştigăm România."

Ulterior, în ziua de 14 noiembrie 2012, a fost difuzată emisiunea de promovare electorală „Studio electoral”, la care a participat dl. dr. Octavian Marcu, candidat din partea Alianței România Dreaptă pentru funcția de deputat, iar la final a fost difuzat un material audiovizual cu o durată de 2 minute şi 38 secunde, prezentat de moderatoarea emisiunii ca fiind un spot electoral.

Redăm din raport :
« Moderator : Urmează câteva spoturi în cadrul aceleiaşi emisiuni electorale, după care vă aşteptăm şi mâine seară, tot aici la Media TV, începând cu ora 17:00. Ştirile, la revedere. »

Spotul electoral menţionat a avut următorul conţinut :
« Voce off : Atunci când România consumă mai mult decât produce, atunci când se importă cu 20% mai mult decât se exportă, atunci când doar unul din cinci români produce, totul e blocat şi fără perspectivă. Asta e România în care trăim iar această realitate va duce în curând la terminarea banilor atât pentru investiţii cât şi pentru sănătate, educaţie sau pensii. După ani grei de criză, după ce guvernele de dreapta s-au străduit să ţină România pe linia de plutire, în doar câteva luni, stânga populistă a creat o criză politică şi economică fără precedent. Dacă nu vrem să ajungem ca alţii, trebuie să facem lucrurile altfel. România are nevoie de premisele unei dezvoltări pe termen lung. România are nevoie de un sistem fiscal stabil şi predictibil, favorabil investiţiilor şi mediului privat, are nevoie de o clasă de mijloc puternică ce poate susţine ţara. România are nevoie de dreapta. Dar nu putem vorbi despre dezvoltare dacă nu avem un sistem de justiţie integru. Trebuie să apărăm România de grupurile de interese care îşi doresc să deţină controlul asupra justiţiei. Justiţia trebuie să fie independentă. România are nevoie de dreapta. Mai mult, pentru susţinerea dezvoltării este necesară şi atragerea fondurilor şi investiţiilor europene. România are nevoie de susţinere europeană. România are nevoie de dreapta. Dar pentru a putea vorbi despre deblocare, despre dezvoltare, pentru a putea vorbi despre o justiţie integră, România are nevoie de un motor care să o repornească. România are nevoie de o inimă care să o pună în mişcare, o inimă care arde pentru România. Alianţa România Dreaptă, Calea Dreaptă. »

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării imaginilor, membrii Consiliului au apreciat că materialele electorale difuzate de radiodifuzor în zilele de 13 şi 14 noiembrie 2012 şi calificate de acesta fie ca « publicitate electorală », s-a făcut cu nerespectarea dispoziţiilor referitoare la reflectarea campaniei electorale pe posturile de televiziune.

În esenţă, membrii Consiliului au constatat că ceea ce radiodifuzorul a considerat ca fiind, după caz, publicitate electorală ori spoturi electorale reprezintă, în realitate, emisiuni de promovare electorală, atât prin conţinut, cât şi prin durata de difuzare.

Acestea, însă, au fost difuzate fără a fi respectate prevederile art. 6 alin. (1) lit. a) din Decizia 738/2012, prevederi potrivit cărora emisiunile de promovare electorală sunt cele în cadrul cărora candidaţii şi reprezentanţii competitorilor electorali îşi promovează propria candidatură, programele politice şi activităţile de campanie electorală.

În ceea ce priveşte conţinutul materialului audiovizual difuzat în cadrul emisiunii „Studio electoral” de marţi, 13 noiembrie 2012, Consiliul a constatat că acesta nu s-a limitat la promovarea candidaturilor, programului politic ori activităţilor de campanie ale competitorului electoral, ci prin mesajele transmise prin „voce off” a depăşit cadrul destinat unei promovări electorale reale, acuzaţiile formulate la adresa unei formaţiuni politice şi a reprezentanţilor acesteia fiind de natură să afecteze competiţia electorală. Consiliul reiterează ideea potrivit căreia, asumându-şi reflectarea campaniei electorale în cadrul programelor sale, radiodifuzorul este obligat să respecte normele specifice desfăşurării campaniei electorale.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune intrarea de îndată în legalitate în privinţa emisiunilor cu caracter electoral, precum şi a spoturilor electorale difuzate de radiodifuzorul S.C. MEDIA STIL SRL pe perioada campaniei electorale.