Decizia nr. 763 din 20.11.2012

20.11.2012


Trimiteteţi articolul prin email title=

privind amendarea cu 20.000 lei a S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L.,
cu sediul în PLOIEŞTI, str. Democraţiei nr. 28A, Spaţiul de lucru nr. 2, Construcţia C1, parter, jud. Prahova, CUI 14954665,

pentru postul ROMÂNIA TV
BUCUREŞTI, Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 20 noiembrie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamanţiilor înregistrate cu nr. 14571/15.10.2012, 14577/16.10.2012, 16432/16.11.2012 şi 16479/16.11.2012, cu privire la emisiunile „România de la ora 12.00” din 15.10.2012, „Ştirile Serii” din 13.11.2012 şi „România 60 de minute” din 15.11.2012, difuzate de către postul de televiziune ROMÂNIA TV.

Postul de televiziune ROMÂNIA TV aparţine radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., (licenţa audiovizuală nr. S-TV 281.3/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 şi reautorizare nr. 1779.1-2/01.11.2011 eliberată la data de 28.02.2012).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. a încălcat prevederile art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 34 alin. (1) şi art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a prevederilor articolelor 9 alin. (2) lit. b) şi 10 lit. d) şi f) din Decizia nr. 738 din 1 noiembrie 2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale.

Potrivit dispoziţiilor invocate:

Legea audiovizualului
- art. 3 alin. (1): Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Codul audiovizualului
- art. 34 alin. (1): Orice persoană are dreptul la propria imagine.
- art. 40 alin. (3): Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Decizia CNA nr. 738/2012
- art. 9 alin. (2): În cadrul emisiunilor de promovare electorală şi al emisiunilor de dezbateri electorale radiodifuzorii trebuie să se asigure că invitaţii respectă următoarele obligaţii:
b) să nu facă afirmaţii care pot aduce atingere demnităţii umane, dreptului persoanei la propria sa imagine şi la respectarea vieţii sale private, sau să aducă atingere moralei publice;
- art. 10 Moderatorii emisiunilor au următoarele obligaţii:
(...) d) să asigure menţinerea dezbaterii în sfera de interes a campaniei electorale şi a tematicii stabilite;
(...) f) să intervină atunci când, prin comportamente sau exprimări, participanţii la emisiuni pun în pericol ordinea constituţională, ordinea publică, siguranţa persoanelor şi a bunurilor, fac afirmaţii care pot aduce atingere demnităţii umane sau moralei publice, nu probează eventualele acuzaţii cu incidenţă penală sau morală aduse unui alt candidat sau reprezentant al unui competitor electoral, incită la ură sau discriminare pe considerente de rasă, etnie, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală; în cazul în care invitaţii nu se conformează solicitărilor, moderatorul şi, după caz, producătorul emisiunii pot decide întreruperea microfonului sau oprirea emisiunii.

În fapt, în ziua de 15.10.2012, postul de televiziune ROMÂNIA TV a difuzat o ediţie specială a emisiunii de ştiri „România de la ora 12.00”, ediţie al cărei subiect l-a constituit adeziunea d-lui George Becali la PNL. Pentru a dezbate subiectul în cauză, au fost invitaţi în studio domnii Radu Carp, politolog, şi Dragoş Frumosu, preşedinte Sindalimenta, iar din faţa sediului PNL, în cadrul unei transmisiuni în direct, dl. Becali.

În cadrul intervenţiei avute, dl. George Becali, deranjat de anumite comentarii făcute în studio de unul dintre invitaţii emisiunii, respectiv de dl. Radu Carp, a folosit un limbaj injurios, adresându-i acestuia o serie de invective, fără ca moderatoarea emisiunii, d-na Iulia Nagy, să adopte o atitudine fermă de natură a stopa un astfel de limbaj.

Redăm din raportul de monitorizare: „George Becali: Doamna, vă rog să îmi spuneţi cum îl cheamă pe acel domn, nu ştiu, unul mai tânăr aşa, cu păr mai puţin, cum îl cheamă, care e lângă d-voastră? E un domn lângă d-voastră acolo, nu ştiu cum îl cheamă, eu nu ştiu de unde îi găsiţi? Cum să spui asemenea prostii şi asemenea tâmpenii, să audă lumea? Auzi cică Becali vrea imunitate, păi bă băiatule dacă eşti atât de dobitoc că nu ştii, imunitatea în PE e de 10 ori mai puternică decât imunitatea îm parlamentul naţional. Deci imunitatea în PE, eu chiar dacă sunt condamnatt nu poate nimeni să se atingă de mine pentru că se cere după aceea să se ridice imunitatea, durează 6-7 luni de zile sau poate să nu o ridice dacă în parlamentul naţional îţi ridică imunitatea imediat dacă e o hotărâre definitivă şi irevocabilă de condamnare, ţi-o ridică a doua zi, mă băiatule, cum poţi să vorbeşti asemenea prostii, cine naiba te cheamă pe tine la televizor că după ce că eşti şi prost, mai eşti şi urât şi chelios, hai pa.
(...) Iulia Nagy: Am auzit domnule George Becali şi pentru că aţi fost în direct să dăm şi dreptul la replică, vă rugăm...
George Becali: Băi nu înţeleg, ăsta după ce că e prost, nu are nici faţă, măcar chemaţi unul care e mai frumos, nu ştie, e prost, dar e frumos, se îmbracă frumos, măi dar îmbrăcat urât e, urât e, prost e, nimic ... păi dacă nu îl jigneşti vine la televizor şi apoi iar minte ..
Iulia Nagy: Puteţi să îl întrebaţi tot ce vreţi...”

În data de 13.11.2012, începând cu ora 20.00, postul de televiziunea REALITATEA TV a difuzat emisiunea de dezbatere „Ştirile Serii”, moderată de d-na Laura Chiriac. Invitaţi în studio au fost dl. Daniel Barbu, candiat USL, dl. Codrin Ştefănescu, candidat USL, d-na Andreea Pora, jurnalist, dl. Bogdan Chiriac, jurnalist şi dl. Valeriu Tabără, membru PDL. Emisiunea a fost marcată cu menţiune „Dezbatere electorală”.

Subiectul dezbătut în emisiune a fost o ştire presupus publicată pe site-ul Ziua News despre posibilitatea ca dl. George Becali să ocupe un fotoliu de ministru în guvernul Ponta.

Pe parcursul dezbaterii subiectului, a intervenit telefonic dl. Becali care a avut un schimb de replici cu jurnalista Andreea Pora. În cadrul intervenţiei sale telefonice, dl. George Becali a folosit un limbaj jignitor la adresa d-nei Andreea Pora, fără ca moderatoarea să aibă o atitudine fermă, în sensul de a nu-i permite să se exprime astfel la adresa unei persoane, despre care a afirmat că e „ciocănitoarea Pora”.

Exemplificăm din raportul de monitorizare: „George Becali: Nu intru eu cu Andreea Pora în discuţie, Becali să intre în discuţie cu ciocănitoarea Pora!!
Laura Chiriac: Vă rog să nu numiţi aşa, să nu numiţi aşa...
George Becali: Nu vorbesc cu ciocănitoarea Pora. Păi dar ea e ciocănitoarea Woody, cum să vorbesc frumos...
Laura Chiriac: Domnule Becali, mie mi-a plăcut mult ciocănitoarea Woody, desen animat când eram copil, dar asta nu e o emisiune de desene animate, oamenii de aici au nume, prenume, Andreea Pora e jurnalist, are nume, prenume, Andreea Pora e jurnalist...
George Becali: Este ciocănitoarea Woody...
Laura Chiriac: Domnule Becali, haideţi vă rog frumos, dacă spuneţi că sunteţi gata să fiţi ministru al Agriculturii aşa vă veţi adresa, ciocănitoarea Woody...??”

În data de 15.11.2012, postul de televiziunea REALITATEA TV a difuzat, între orele 17.00 - 18.00, emisiunea de dezbatere „România 60 de minute”, moderată de d-na Sorina Matei, tema emisiunii fiind reprezentarea României la lucrările Consiliului Europei de la Bruxelles.

Invitaţi în studio au fost d-na Adriana Săftoiu, reprezentant USL, dl. Costică Canacheu, candidat ARD, dl. Ştefan Pirpiliu, candidat ARD, şi dl. Cătălin Croitoru, candidat USL.

Titlurile afişate pe ecran au fost: „CE A NEGOCIAT PONTA CU BĂSESCU”; „CINE VARSĂ LACRIMI LA BRUXELLES”.

Pe parcursul discuţiilor a intervenit telefonic dl. George Becali care şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la tema emisiunii, moment în care a intrat într-un dialog cu unul dintre invitaţii emisiunii, d-na Adriana Săftoiu, la adresa căreia a folosit un limbaj insultător. Deşi moderatoarea emisiunii, d-na Sorina Matei, a admis că dl. George Becali a avut o atitudinea jignitoare la adresa unui invitat, totuşi aceasta nu a avut un comportament de natură a-l determina pe dl. Becali să adopte un limbaj adecvat la adresa d-nei Adriana Săftoiu.

Redăm din raportul de monitorizare: „George Becali: Dacă aş avea în familia mea o femeie ca tine aş exila-o. Ar fi cea mai mare ruşine a familiei mele să existe o femeie ca tine în familia mea care stă prin scări de blocuri.
Moderatoarea: Domnu Becali vă rog frumos să nu jigniţi!
Adriana Săftoiu: Ba da ăsta este rostul emisiunii. De fiecare dată când este chemat Becali aici se ajunge.
George Becali: Păi ce să-ţi fac , dacă te-a mâncat limba! Ce să-ţi fac?
(...) George Becali: Pufuleţ! Vai pufuleţ te-ai supărat! Tu aveai bărbat acasă şi erai pufuleţul lui Traian Băsescu!
(...) George Becali: Până unde ai fost tu! Nu merg până unde ai fost tu că dacă merg până unde ai fost tu este jenant!
(...) George Becali: Asta e o femeie specială. Asta e o femeie specială e mai deşteapă ca celelalte! Eu nu mă cert cu proastele. Asta e deşteaptă!”

Membrii Consiliului au constatat că, prin difuzarea acestor emisiuni, în care un invitat a utilizat, în mod repetat, un limbaj injurios şi denigrator, al unuia dintre invitaţii emisiunilor, radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului potrivit cărora prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Analizând emisiunile, membrii Consiliului au considerat că un astfel de limbaj, folosit de unul dintre invitaţi la adresa unor persoane, este contrar şi dispoziţiilor articolelor 34 şi 40 din Codul audiovizualului.

Obligaţia radiodifuzorilor de a difuza emisiunile, indiferent de genul programului (ştiri, dezbateri, divertisment), cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului, se concretizează şi prin folosirea unui limbaj civilizat, precum şi a unei atitudini decente.

Potrivit dispoziţiilor legale, în situaţia în care opiniile exprimate de un invitat nu sunt prezentate prin folosirea unui limbaj adecvat unui program audiovizual, pentru a proteja dreptul la imagine a persoanei, moderatorul sau prezentatorul unui program de televiziune are obligaţia să nu permită folosirea de către invitaţi a unui limbaj injurios, intervenind ferm în vederea stopării unui astfel de limbaj.

Or, atitudinea adoptată de moderatorii emisiunilor monitorizate nu a fost de natură a stopa folosirea unui limbaj insultător de către dl. George Becali, ci mai degrabă una permisivă şi de stimulare a acestuia, afectând astfel dreptul la imagine a persoanei, fapta fiind cu atât mai gravă cu cât, radiodifuzorul cunoscând comportamentul previzibil al d-lui George Becali, nu şi-a îndeplinit obligaţia legală prevăzută de art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului.

Dispoziţiile legale invocate prevăd obligaţia de a nu permite folosirea unui limbaj injurios, iar nu aceea de a negocia cu invitatul limbajul ce urmează a fi folosit.

De asemenea, potrivit dispoziţiilor art. 34 alin. (1) din Codul audiovizualului, orice persoană are dreptul la propria imagine, aceste norme fiind valabile şi aplicabile oricărui conţinut audiovizual, fără excepţii şi fără distincţii, indiferent de genul emisiunii.

Consiliul consideră că moderatorii emisiunilor aveau obligaţia de a găsi metode adecvate pentru ca dialogul între invitaţii să fie unul civilizat, având în vedere că moderatorul/realizatorul de emisiuni audiovizuale este prezumat de lege ca fiind un arbitru echilibrat şi imparţial, astfel încât, prin comportamentul său, acesta să fie un garant al desfăşurării emisiunii în limitele cadrului legal reglementat. Însă, intervenţiile moderatorilor nu au avut niciun efect în planul conţinutului programului audiovizual difuzat, în sensul ca dl. George Becali să înceteze să mai folosească un limbaj vulgar şi jignitor

Membrii Consiliului au apreciat că, faţă de caracterul electoral al emisiunilor „Ştirile Serii” din 13.11.2012 şi „România 60 de minute” din 15.11.2012, în emisiunile în cauză au fost încălcate şi dispoziţiile articolelor 9 alin. (2) lit. b) şi 10 lit. d) şi f) din Decizia nr. 738/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale, care prevăd, în principiu, aceeaşi obligaţie a moderatorilor de a interveni în mod ferm în astfel de situaţii precum cele constatate de Consiliu.

Având în vedere aceste considerente, ţinând cont şi de faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat pentru încălcarea dispoziţiilor referitoare la dreptul persoanei la imagine şi demnitate, membrii Consiliul au propus amendarea acestuia cu suma de 20.000 de lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 144 din Decizia C.N.A. nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, ale art. 18 din Decizia nr. 738/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale ale art. 90 alin. (1) lit. h), alin. (2) şi (4) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE:

Art. 1: Radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 281.3/09.06.2011, al deciziei de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 şi reautorizare nr. 1779.1-2/01.11.2011, este sancţionat cu amendă în cuantum de 20.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 34 alin. (1) şi art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a prevederilor articolelor 9 alin. (2) lit. b) şi 10 lit. d) şi f) din Decizia nr. 738/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale.

Art. 2: În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3: Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text:

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ROMÂNIA TV cu amendă de 20.000 lei întrucât, atitudinea formală, lipsită de fermitate, de care au dat dovadă moderatorii emisiunilor „România de la ora 12.00”, din 15.10.2012, „Ştirile Serii”, din 13.11.2012, şi „România 60 de minute”, din 15.11.2012, a permis unuia dintre invitaţi să folosească un limbaj injurios la adresa unor persoane, fapt de natură să afecteze dreptul la imagine a acestora.

Potrivit art. 34 şi 40 din Codul audiovizualului, orice persoană are dreptul la propria imagine, iar moderatorul are obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.