Decizia nr. 75 din 03.02.2009

03.02.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L.
cu sediul în BUCUREŞTI, B-dul Hristo Botev nr. 23, sector 3
CUI 15994676

pentru postul de televiziune OTV
B-dul Magheru nr. 28-30, et. 6, sector 1
BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 3 februarie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia monitorizare cu privire la emisiunea “În direct cu numerologul” difuzată în perioada 19 – 25 ianuarie 2009 de postul de televiziune OTV.

Postul de televiziune OTV aparţine radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 78.1/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr. 620.0/01.04.2004).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizonării emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 29 alin.(1) lit.i) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 80 alin. (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit art. 29 alin. (1) lit. i) din Legea audiovizualului, una din condiţiile pe care trebuie să o respecte comunicările comerciale audiovizuale este ca acestea să nu promoveze, direct sau indirect, practici oculte.

Conform art. 80 alin. (3), nu pot fi difuzate emisiuni interactive în care publicul apelează la vrăjitori şi ghicitori sau la alte activităţi interzise prin lege.

În fapt, în perioada de 19 – 25.01.2009, în intervalul orar 12.15-14.15, postul de televiziune OTV a difuzat emisiunea „În direct cu numerologul”, cu menţiunea „DIRECT" şi a fost prezentată de domnul Iliuţă. Emisiunea a avut un caracter interactiv, în timpul căreia mai mulţi telespectatori au intervenit telefonic pentru a afla răspunsuri la diverse probleme legate de viaţa lor personală, cum ar fi : sănătate, bani, viaţa sentimentală.

Astfel, telespectatorii care au sunat în emisiune au adresat întrebări prezentatorului, comunicându-i acestuia datele personale (prenumele, data naşterii). Acesta formula răspunsuri la problemele semnalate de persoanele care sunau în emisiune, prezicându-le diverse rezolvări, de la caz la caz.

Pe tot parcursul emisiunii, pe ecran, a fost afişat, sub formă statică, următorul text : „www.esotv.ro, ASTROLOGII NOŞTRI VĂ AŞTEAPTĂ 24 ORE DIN 24 (EXPERŢII DISPONIBILI ÎN ACEST MOMENT), 090 390 3900, 1,19 €/MIN, TVA inclus, CONECTARE GARANTATĂ LA UN EXPERT."

Fiecărui “expert” i s-a atribuit câte un cod numeric pentru a fi apelat de către telespectatorii interesaţi de aceste servicii. Numele acestor “experţi” şi codurile acordate sunt publicate atât pe ecran, pe timpul desfăşurării emisiunii, cât şi pe site-ul www.esotv.ro.

De asemenea, în partea de jos a ecranului, printr-un crowl au fost derulate, în mod permanent, următoarele informaţii : „Sunaţi şi aflaţi viitorul ! (...) ; costul unui apel telefonic este de 1,19 EUR/apel de pe telefon mobil si 1,19 EUR/apel de pe telefon fix.. Numărul de telefon 0900 90 10 10 va putea fi accesat de abonaţii ROMTELECOM conectaţi la centrale digitale(...). Astrologii sunt la dispoziţia Dvs. şi în afara emisiunii !. Oricând puteţi să-i contactaţi la numărul de telefon 090 390 3900 (1,19 euro/min, TVA inclus). Alte informaţii puteţi obţine şi la adresa de web www.esotv.ro. Viitorul şi sănătatea sunt întodeauna importante ! Astrologii pot fi contactaţi şi în afara emisiunii, în orice moment al zilei, la numărul de telefon 090 390 3900 (1,19 euro/min, TVA inclus). Telezodiac vă stă la dispoziţie şi după emisiune contactând astrologii noştri la numărul de telefon 0900 90 10 10 (1,19 euro/apel, TVA inclus). Alte informaţii puteţi obţine şi la adresa de web www.esotv.ro."

Având în vedere modalitatea în care s-a desfăşurat această emisiune, membrii Consiliului au constatat că nu au fost respectate prevederile art. 29 alin. (1) lit. i) din Legea audiovizualului, precum şi ale art. 80 alin. (3) din Codul audiovizualului.

Potrivit prevederilor invocate din Legea audiovizualului, una din condiţiile pe care trebuie să o respecte comunicările comerciale audiovizuale este ca acestea să nu promoveze, direct sau indirect, practici oculte.

Astfel cum rezultă din raportul de monitorizare, pe tot parcursul desfăşurării emisiunii „În direct cu numerologul", din perioada 19 - 25.01.2009, radiodifuzorul a pus la dispoziţia publicului informaţii cu privire la condiţiile şi modalitatea de a contacta diverşi astrologi (numere de telefon, costuri, codurile de identificare ale acestora).

De asemenea, Codul audiovizualului dispune că nu pot fi difuzate emisiuni interactive în care publicul apelează la vrăjitori şi ghicitori sau alte activităţi interzise de lege, astfel cum s-a întâmplat în cadrul ediţiilor emisiunii „În direct cu numerologul", din perioada monitorizată.

Or, o emisiune cu un astfel de conţinut, în care o persoană pretinde că ghiceşte, într-o formă sau alta, viitorul, contravine prevederilor din legislaţia audiovizuală, întrucât una din condiţiile pe care trebuie să o respecte comunicările comerciale audiovizuale este ca acestea să nu promoveze, direct sau indirect, practici oculte.

Membrii Consiliului au avut în vedere protejarea intereselor publicului, deoarece o astfel de persoană care pretinde că ghiceşte, într-o formă sau alta, viitorul, profită de buna-credinţă şi de credulitatea unor telespectatori, care, din cauza unor probleme personale cărora nu le găsesc o rezolvare imediată, sunt tentaţi să creadă în preziceri, aşteptând ca acestea să se producă, aşa cum le-au fost prezentate în emisiune.

În temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, coroborat cu art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (3) şi art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. pentru postul de televiziune OTV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18:00-22:00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune OTV cu somaţie publică şi a stabilit intrarea de îndată în legalitate, întrucât în perioada 19 - 25 ianuarie 2009 a difuzat emisiunea interactivă „În direct cu numerologul” în care publicul a apelat la serviciile unei persoane care pretindea că ghiceşte viitorul prin diferite metode precum numerologie, clarviziune sau intuiţie, promovând astfel, practici oculte, fapte ce contravin prevederilor art 29 din Legea audiovizuală şi 80 din Codul audiovizualului.

Potrivit dispoziţilor invocate, nu pot fi difuzate emisiuni interactive în care publicul apelează la vrăjitori şi ghicitori sau la alte activităţi interzise prin lege, iar comunicările audiovizuale nu trebuie să promoveze, direct sau indirect, practici oculte.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.