Decizia nr.742 din 06.11.2012

06.11.2012


envoyer l'article par mail title=

privind obligarea radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. de a difuza, în ziua de 09 noiembrie 2012, timp de 10 minute, între orele 19.00-19.10, numai textul deciziei de sancţionare emise de C.N.A.

BUCUREŞTI, str. Gârlei nr. 1B, Clădirea Grivco Business Center, sector 1
CUI R 1599030

pentru postul de televiziune ANTENA 1
Şos. Bucureşti-Ploieşti, nr. 25-27, sector 1 BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 06 noiembrie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiilor înregistrate la CNA sub nr. 14738/18.10.2012, 14824/19.10.2012, 14867-14870/22.10.2012, 14951/23.10.2012, 15007/24.10.2012 cu privire la emisiunile „Acces direct”, ediţiile din 18, 19 şi 23.10.2012 şi „Un show păcătos” ediţiile din 17, 18, 22 şi 23.10.2012, difuzate de postul ANTENA 1.

Postul ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.4/25.01.1993, decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994 şi reautorizare nr. 025-3/14.06.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării unor ediţii ale emisiunilor „Acces direct” şi „Un show păcătos”, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile articolelor 3 alin. (1) şi 39 alin. (2) din Legea audiovizualului şi ale art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate din Legea audiovizualului :
- art. 3 alin. (1) : Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.
- art. 39 alin. (2) : Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Conform art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Analizând conţinutul emisiunilor “Acces direct” şi “Un show păcătos” care au constituit obiectul raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat grav dispoziţiile legale cu privire la protecţia minorilor şi a demnităţii umane în cadrul serviciilor de programe, drepturi ocrotite atât de legislaţia audiovizuală, cât şi de Legea fundamentală.

1. În ceea ce priveşte ediţiile emisiunii “Acces direct”, membrii Consiliului au constatat următoarele :

Postul de televiziune ANTENA 1 difuzează în direct, de luni până vineri, în intervalul orar 17.00-19.00, emisiunea “Acces direct”, prezentată de Simona Gherghe. Emisiunea gen news-magazine este încadrată şi marcată de radiodifuzor ca fiind o producţie ce poate fi vizionată de minorii de până la 12 ani numai cu acordul părinţilor (AP).

Emisiunile în care au fost constatate abateri de la legislaţia audiovizuală referitoare la protecţia copiilor şi a dreptului la demnitate umană au fost următoarele :

- Ediţia din 18 octombrie 2012 prezentată de Simona Gherghe a avut-o ca invitată pe d-na Mariana Zăvoranu.

Pe ecran au fost afişate următoarele titluri : EXCLUSIVITATE ; A început războiul greilor ; Vadim le desfiinţează pe Zăvorance ; Mariana Zăvoranu e foc şi pară pe Vadim ! ; M. Zăvoranu : „Nu ştiu când a spus adevărul acest distins domn” ; Vadim : „De câte ori ridică râtul la mine, le bat cap în cap !” ; M. Zăvoranu : „Îmi pare rău că am intrat în circul ăsta” ; M. Zăvoranu : „Cum poate Vadim să se înjosească aşa ?” ; Vadim : „O să mătur cu ele pe jos” ; M. Zăvoranu : „Oana are dovezi că Vadim a fost la vrăjitoare” ; M. Zăvoranu : „În 1977 Vadim era sluga lui Eugen Barbu” ; M. Zăvoranu : „La 4 ani, Vadim a căzut în cap de pe casă” ; M. Zăvoranu : „Am auzit că şi fetele lui îl dispreţuiesc total” ; M. Zăvoranu : „Omul ăsta tot timpul minte” ; M. Zăvoranu : „El bârfeşte mai rău ca femeile” ; M. Zăvoranu : „Nu ştiu ce are cu Oana” ; Vadim : „Oana voia să o omoare cu vrăjitoarele” ; M. Zăvoranu : „În tinereţe aveai ce să discuţi cu el” ; M. Zăvoranu : „Am vândut parfumuri, nu sandwich-uri” ; Vadim : „Oana se prostitua de când era elevă” ; M. Zăvoranu : „Vadim este invidios şi gelos” ; M. Zăvoranu : „Am suferit în viaţa mea din cauza invidiei”

În debutul acestei ediţii au fost prezentate câteva secvenţe cu imagini înregistrate din emisiunea “Un show păcătos” difuzată de postul ANTENA 1 în data de 17 octombrie 2012, în care invitatul Corneliu Vadim Tudor a încercat să lămurească unele aspecte cu privire la scandalul declanşat între el şi familia Zăvoranu, folosind un limbaj injurios, trivial, plin de invective şi de acuzaţii (cu deosebire de natură morală).

Deşi radiodifuzorul cunoştea conflictul dintre cele două părţi, fapt dovedit prin difuzarea fragmentelor din emisiunea “Un show păcătos”, acesta a ignorat în mod deliberat dispoziţiile legale, permiţând invitaţilor să facă comentarii cu conotaţii sexuale şi să folosească un limbaj injurios la ore la care copiii au acces la vizionare.

Cităm din raportul de monitorizare, conţinutul unor fragmente înregistrate din emisiunea “Un show păcătos” din 17 octombrie 2012 şi redate în emisiunea “Acces direct”, din 18 octombrie 2012, difuzată de la ora 17.00 :

„Corneliu Vadim Tudor : O altă lichea e această Zăvoranca. Amândoi bărbaţii le-au dat afară. Sunt două (BIP) ca să mă exprim elegant. De câte ori vor ridica râtul la mine, le bat cap în cap. Dovediţi că sunteţi femei. Deocamdată sunteţi nişte şomeroaice şi nişte (BIP). Ele m-au provocat. M-au provocat şi pe urmă nu mai ştiu cum să oprească furtuna.
Corneliu Vadim Tudor : Ele nu fac parte din lumea mea . Vreţi să intru eu în gunoiul vostru ? Îl răscolesc şi vi-l trântesc în cap. O mie cinci sute de ani am să mătur podelele cu ele pentru că vreau să scap societatea românească de...
Dan Capatos : Păi, ori vreţi să vă războiţi cu ele, ori nu mai vreţi.
Corneliu Vadim Tudor : ...de lichele şi de curve. Vorbesc cu tine dar nu ... (...)
Corneliu Vadim Tudor : ...se ceartă pe un cimitir şi nu ştiu din ce trăiesc. Vreau să feresc societatea românească de şerpi. Toate pe care le vezi acuma că sar la beregata mea s-au gudurat pe lângă mine şi după care au început să mă scuipe. Le-am tolerat o dată, de două ori şi a treia oară mi-am dat pantalonii jos şi le-am arătat ceva de speriat. Şarpele monetar.
Dan Capatos : Şarpele cu ochelarii sparţi.”.

După difuzarea acestor fragmente din emisiunea „Un show păcătos”, cu privire la acuzaţiile aduse de către dl. Corneliu Vadim Tudor la adresa Oanei şi Marianei Zăvoranu, în cadrul emisiunii „Acces direct” au fost făcute comentarii cu conotaţii sexuale, comentarii la care a achiesat şi prezentatoarea emisiunii.

Redăm din raportul de monitorizare :
„Simona Gherghe : Cred că mai mult ce avem pe sub pantaloni.
Mariana Zăvoranu : Păi, el nu prea are nimic aşa....
Simona Gherghe : Aoleu ! Asta-i jignire gravă. Bărbaţii sunt sensibili la subiectul ăsta.
Mariana Zăvoranu : O să demonstreze Oana unde merge domnul Vadim Tudor, acest distins domn, ca să facă ceva să o aibă mai ...
Simona Gherghe : Mai ?
Mariana Zăvoranu : Poftim ?
Simona Gherghe : Mai mare ?”

Prin conţinutul lor, aceste comentarii au fost de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a copiilor, ştiut fiind că aceştia îşi formează seturile de valori prin observare şi imitaţie, atât în raport de comportamentul părinţilor, dar şi de lumea înconjurătoare, prin intermediul altor persoane cu care vin în contact, al prietenilor, a familiei, a cărţilor, dar şi al radioului şi al televiziunii, atât de accesibile în momentul de faţă.

Redăm din raport :
„Mariana Zăvoranu : Da, da, da,... Era valetul lui... de ce, hai să ocolim aşa, nu vezi că tot ocolim şi câte un nebun ţi le spune aşa, ce-i dă prin cap. Nu. Chiar nu vreau să-l cruţ deloc. Pentru că sunt atât de indignată de toată măgăria asta, un porc bătrân...
Simona Gherghe : Aoleu, doamna Zăvoranu !
Mariana Zăvoranu : ...care nu-şi vede... E, asta-i bună ! Eu nu l-am făcut cum m-a făcut el pe mine şi pe Oana. Şi să nu îndrăznească să se mai ia de Oana, că are sânge stricat, că a făcut centură, că... Hai, măi, Simona, chiar aşa să-i dai drumul pe post unui nebun, nu este admisibil. Zău, nu este admisibil.”

Din nou au fost prezentate câteva secvenţe din emisiunea Un show păcătos pentru a fi comentate de doamna Mariana Zăvoreanu. (...)
Corneliu Vadim Tudor : Nu am ce discuta cu oameni sub condiţia mea.
Dan Capatos : Păi, nu trebuie să vorbiţi dumneavoastră cu ea. (...)
Corneliu Vadim Tudor : ...te bagi în troacă te manâncă porcii. Vin să vorbesc de toate jegurile sociale. Păi, mă crezi că am ceartă în familie. Îmi zic copiii, tati nu te mai duce. Cine-s (BIP) astea să le bagi tu în seamă. A vrut să intre în Parlament. Am primit-o. Dar dacă ea s-a simţit solidară cu fiica ei care a porcăit-o, se ducea la vrăjitoare s-o omoare ca să-i moştenescă cimitirul.
Dan Capatos : Dar e cimitir de oameni sau de animale, că nu mai ştiu ?
Corneliu Vadim Tudor : Păi, dar, văd că acuma e Fiscul pe capul lor. Băi, faceţi evaziune fiscală şi la morţi, băi, frate, măi ! Ce le mai luaţi ? Poate le luaţi şi dinţii din gură.”

Au fost difuzate secvenţe din emisiunea Un show păcătos în care dl. Corneliu Vadim Tudor o acuza pe Oana Zăvoranu că făcea sex pe bani încă de la 15 ani, plasată de un anume Fane Cârlig de la Bariera Vergului.

Invitata a răspuns acuzaţiilor, folosind un limbaj injurios la adresa d-lui Corneliu Vadim Tudor.

În raport de conţinutul prezentat, membrii Consiliului consideră că acesta nu poate reprezenta un model de educaţie în dezvoltarea armonioasă a minorului, ştiut fiind că educaţia este o dimensiune importantă a personalităţii copilului, iar conduita morală prezintă un factor deosebit în educare pentru că încorporează modul de adaptare la cerinţele şi relaţiile sociale.

Redăm din raportul de monitorizare :

Mariana Zăvoranu : Ce să spun ? Spune-mi şi mie ce să spun ca să mă disculp eu că fata mea până la vârsta de 18 ani şi jumătate a fost fată mare ? Cum poţi să crezi şi zici că să nu mă iau de chioampele lui. (...) de fii-sele lui nu se spune nimic ? Pentru că este el, e nebun şi-l lasă lumea în pace. Îţi spun eu că îi şi dă în cap cu câte ceva lu’ tac-su. Pentru că e nebun. Fetele sunt de partea maică-sii.
(...) ... mai bine să tac dracu’ din gură. Ia atâţia bani nemernicul ăsta ca să ce, ca să se ia de fii-mea şi de Moculeasca şi de toţi. Cum apare careva, cum se ia de ceva. (...) Mă-ntreabă porcul ăsta de unde trăiesc ?

Deşi a avut unele reacţii, moderatoarea emisiunii nu a intervenit ferm pentru a stopa limbajul injurios folosit de către invitată, pe alocuri chiar l-a întreţinut, fapt ce contravine prevederilor art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, care instituie în sarcina moderatorilor obligaţia de a nu permite invitaţilor să folosească un limbaj injurios.

Cităm din raport :
“Simona Gherghe : Ei, slugă ? Poate era ... (...)
Simona Gherghe : Aoleu, doamna Zăvoranu ! (...)
Simona Gherghe : Să nu... să nu punem ...” (...)

- Ediţia din 19 octombrie 2012 a emisiunii “Acces direct”, difuzată începând cu ora 17.00 şi moderată de Simona Gherghe, a avut-o ca invitată, din nou pe d-na Mariana Zăvoranu, iar în direct, a intervenit prin telefon dl. Corneliu Vadim Tudor.

Pe ecran au fost afişate următoarele titluri : EXCLUSIVITATE ; Confruntare pe viaţă şi pe moarte ; Război total între Vadim şi Mariana Zăvoranu ; Mariana Zăvoranu îl desfiinţează pe Vadim ; Şoc ! Explozie de înjurături ! ; Mariana : „Îi sparg capul lui Vadim, fir-ar @#% !#@< ; Vadim : „Dă-te-n @#% !# ! Nu vezi cum arăţi ?” ; Vadim către Mariana : „Dacă-ţi dau un dos de palmă...” ; Mariana către Vadim : „Tu furi de la Comisia Europeană !” ; Vadim către Mariana : „Nu mori în patul tău, mori la puşcărie” ; Mariana Zăvoranu, încolţită ; Îmbrâncită de bodyguarzii tribunului ; Mariana : „Vadim s-a ascuns ca o gâscă, după maşină” ; Vadim : „Mariana a vrut să mă calce cu maşina” ; Vadim : „Recunosc că am sărit calul” ; Vadim : „Mariana a căutat scandalul cu lumânarea” ; Vadim : „M-a hărţuit femeia de 115 kg” ; Vadim : „Noi n-am furat ca voi” ; Vadim : „Mariana minte mai rău decât respiră”

În această ediţie, radiodifuzorul a continuat discuţiile referitoare la scandalul iscat între dl. Corneliu Vadim Tudor şi d-na Mariana Zăvoranu, permiţând invitaţilor să folosească un limbaj injurios şi cu conotaţii sexuale, de natură a afecta dezvoltarea morală şi mentală a minorilor, precum şi dreptul persoanei la demnitate umană.

Astfel, în debutul acestei ediţii, moderatoarea Simona Gherghe a afirmat că limbajul folosit este unul extrem de dur şi că pentru a-i proteja pe telespectatori, mai ales pe copii, a luat toate măsurile, înţelegând prin aceasta să recomande părinţilor să nu le permită celor mici să vadă înregistrarea pe care postul o va difuza în continuare.

Procedând astfel, radiodifuzorul nu numai că nu şi-a îndeplinit obligaţia legală prevăzută de art. 3 alin. (3) din Legea audiovizualului, potrivit căreia responsabilitatea pentru conţinutul serviciilor de programe difuzate, îi revine în exclusivitate acestuia şi nu părinţilor, ci a înţeles să transfere această responsabilitate în sarcina acestora, persoane particulare care nu au nici o obligaţie în raport de conţinutul programelor audiovizuale difuzate decât în măsura în care acestea sunt difuzate la ore la care, în mod normal, copiii au acces restricţionat.

În acest context, a fost difuzat un material înregistrat, filmat seara într-o parcare, ai căror protagonişti au fost Mariana Zăvoranu şi Corneliu Vadim Tudor. Unele dintre replicile schimbate între cele două persoane au fost titrate pe ecran. Expresiile injurioase, licenţioase şi vulgare au fost acoperite, însă acestea au putut fi deduse de publicul telespectator, inclusiv de minorii care au vizionat această emisiune.

Înainte de prezentarea materialului filmat, moderatoarea a făcut următoarea precizare : „Noi am luat toate măsurile pentru ca niciun cuvânt obscen să nu pătrundă pe post. Cu toate acestea, eu v-aş sfătui, dacă aveţi copii prin preajmă, să îi duceţi în altă cameră.”

Deşi radiodifuzorul a considerat că a luat măsurile ce se impuneau pentru ca minorii ce vizionează emisiunea să fie protejaţi, un astfel de demers de avertizare a părinţilor excede prevederilor din legislaţia audiovizuală şi nu este de natură a-l exonera pe radiodifuzor de răspunderea pentru conţinutul programului audiovizual instituit de prevederile art. 3 alin. (3) din Legea audiovizualului.

Pe parcursul emisiunii a fost difuzat un material înregistrat cu menţiunea IMAGINI ŞOCANTE, filmat seara într-o parcare, ai căror protagonişti au fost Mariana Zăvoranu şi Corneliu Vadim Tudor. Unele replici schimbate între cei doi au fost titrate pe ecran. Expresiile injurioase, licenţioase şi vulgare au fost acoperite. Zona gurii a fost mascată de o bandă neagră pentru a împiedica citirea pe buze a expresiilor folosite.

Cităm din raport :
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : Lasă-mă în pace ! Lasă-mă, că te plesnesc de ... (...)
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : Du-te în... (BIP) Du-te în... Bodyguard (titrat pe ecran) : Vă rugăm frumos... Vă rugăm frumos... Vă rugăm frumos...
Mariana Zăvoranu : Stai domnule, că stau de vorbă cu un bărbat. Ce cauţi dumneata aici ? (...) (BIP) Du-te-n ... (BIP) de (BIP) ce eşti ! Băi... (BIP) Ce te iei tu de mine, mă ?
Corneliu Vadim Tudor : (scuipând) Ptiu ! (BIP) (...)
Mariana Zăvoranu : Lasă-mă-n pace că nu ştii ce face (BIP) asta ! Dacă mai se ia de fata mea, nu ştiu ce se-ntâmplă ! Îi sparg capul, fir-ar (BIP) care l-a făcut ! (BIP) El face circ cu fata mea şi cu mine ? Când am curvăsărit eu ? Ăsta care n-avea flecuri la pantofi ? (...) Măi, domnu’ parlamentar...
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : Du-te în... (BIP)
Mariana Zăvoranu : Măi... (BIP) parlamentarule european... (BIP) (...)
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : Cine e, mă... (BIP) asta să ... (BIP) Dă-te-n ... (BIP) Tu nu te vezi cum, mă, cum arăţi ? Băga-mi-aş... (BIP) Vrei să te iau ca pe Rahova ?... (BIP) De aici ! (BIP) Ăsta e ceasul tău ? Vrei ceas ? Dar o... (BIP) n-o vrei tu ? Du-te-n... (BIP)
Mariana Zăvoranu : Dă-i-o lu... (BIP) Fir-i-ai (BIP) să fii !
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : Luaţi-o, mă, pe asta de aici că o bag în asfalt ! Unde are mă, cimitirul... (BIP) Unde are mă... (BIP) cimitirul, mă ?
Mariana Zăvoranu : Am mai multe (BIP) fără să le fur ca tine. Dă-mi ceasul !
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : Ia, fă, ceasul în... (BIP) Să te îngrop ! Ăsta e ceasul... Ăsta e ceasul ei, da ? Ia, dă-i, că eu nu o ating pe ... (BIP) asta ! Ia vezi, dacă ăsta e ceasul tău !
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : Nu mi-ai dat... (BIP) niciun ceas !
Mariana Zăvoranu : Nu ţi-am dat ?
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : Era să-mi dai o blenoragie, dacă mă ... (BIP) cu tine ! Dar nu m-am pus la mintea ta ! Uită-te... cum arăţi !
Mariana Zăvoranu : Păi cu ce, mă, că ştii că eşti impotent. (...)
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : S-a culcat cu (BIP) pe bani !
Mariana Zăvoranu : Măi, domnu’... (BIP) Măi, parlamentarule, de (BIP) ce eşti !
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : Eu am un dublu comportament. Sunt crescut pe Rahova. Şi vă bat cap în cap ca pe dovleci ! De vă ies mucii din creier ! Că voi vreţi scandal ! Şi vă dau scandal de nu puteţi să-l duceţi, da ? N-ai... (BIP) dialog cu mine, băga-mi-aş ...(BIP) ! Analfabeta... (BIP) ! Ai tu dialog cu mine ? Câte clase ai... (BIP) analfabeto ! (...)
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : (scuipând) Ptiu ! Dă-te-n ... (BIP) mea de ... (BIP) bătrână !
Mariana Zăvoranu : Măi, e o laudă să fii (BIP). Nu toate femeile sunt (BIP). Sunt alea mai deştepte.
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : Aduceţi maşina aici, pentru că deja mă mănâncă palma şi aşa îi dau un dos de palmă...
Mariana Zăvoranu : Dacă nu-mi trimiţi ceasul şi bijuteriile care le-am dat (BIP) care i le-a dat lu’ schiloadele alea şi (BIP), (BIP)... Că ştii... Ştii (BIP) că una dintre ele e plecată... (Mariana Zâvoranu a fluturat mâna la cap)
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : Vezi că te prinde roata !
Mariana Zăvoranu : Te prinde pe (BIP), (BIP) ce eşti ! (...)
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : Vezi că e razia miliţiei prin oraş şi ia toate... (BIP) bătrâne ! (...)
Mariana Zăvoranu : Ia mâna tu după mine că-ţi dau un pumn de nu te vezi ! Ia mâna după mine !
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : E bolnavă... E în criză !
Mariana Zăvoranu : Uitaţi-vă, dacă vă place, un parlamentar care are treabă cu (BIP), cu (BIP)...
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : Ce... (BIP) nenorocito ! Ce ... (BIP) Tu nu te uiţi cum arăţi, că faci ... (BIP) cerebrală ! N-ai ce mânca ! A murit bărba’tău ! Nu mai are cine să fure ! Îţi dădea chiftele cu stricnină !
Mariana Zăvoranu : Lasă, mă, că furi tu de la Comisia Europeană...
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : Tu l-ai băgat la puşcărie ! Tu eşti securista ! L-ai băgat pe Bănicioiu la puşcărie ! Şi eu am să te bag pe tine ! Şi te bag şi în ... (BIP) (...)
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : Tu nu mori în patul tău ! Nu mori în patul tău ! Mori în puşcărie !
Mariana Zăvoranu : Da ? Da tu unde (BIP) mori ?
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : În ... (BIP) o să mor !
Mariana Zăvoranu : Banii care i-ai luat lu’ Cezar Marin, măi, şi are acte... Are acte adevărate. Te (BIP) pe tine de frică !
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : Bun ! Veniţi cu maşina mai încoace că vreau să plec... (BIP)
Mariana Zăvoranu : Să-mi dai ceasul că (BIP) şi toate bijuteriile.
Corneliu Vadim Tudor (titrat pe ecran) : Hai, (BIP) Ai 100 (BIP)... Niciun... (BIP) nu se mai uită la tine, că-l spurci ! Doi lei... (BIP) la tine. (...) S-a discutat cu Mariana Zăvoranu pe marginea celor întâmplate, aceasta precizând că în acea seară atât ea, cât şi Corneliu Vadim Tudor au fost la o emisiune, dar că acesta a ieşit în urma ei şi apoi au urmat cele înregistrate şi difuzate pe post.

În raport de conţinutul materialului difuzat, Consiliul apreciază că nu poate exista justificare legală sau jurisprudenţială pentru tolerarea unui astfel de limbaj injurios, folosit la ore la care copiii au acces neîngrădit la vizionare, respectiv între orele 17.00-19.00, ştiut fiind că vizionarea unui astfel de program de către minori poate fi deosebit de nocivă şi periculoasă pentru aceştia, având în vedere lipsa lor de maturitate, care le afectează capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor, precum şi curiozitatea sau tendinţa şi uşurinţa cu care aceştia pot imita faptele adulţilor.

De asemenea, membrii Consiliului consideră că pentru a întreţine atmosfera scandalului declanşat, radiodifuzorul în mod deliberat a difuzat materialul respectiv, fără să ţină seama însă de obligaţia legală instituită în sarcina sa în ceea ce priveşte asigurarea protecţiei minorilor în cadrul serviciilor de programe.

De asemenea, membrii Consiliului apreciază că acest material al cărui conţinut a abundat în expresii injurioase a fost de natură a leza demnitatea umană.

Or, în calitate de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul are obligaţia să asigure atât protejarea demnităţii umane, cât şi protecţia minorilor în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (3) lit. e) din Legea audiovizualului.

Atitudinea manifestată de radiodifuzor, per ansamblu, şi poziţia moderatoarei care a permis invitaţilor să folosească un limbaj injurios, a fost de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a copiilor şi lezarea demnităţii persoanei, drepturi protejate atât de legislaţia audiovizuală, cât şi de cele statuate de Legea fundamentală.

Procedând astfel, nu a fost îndeplinită obligaţia legală instituită în sarcina moderatoarei, care, deşi a avut unele reacţii, a manifestat aceeaşi atitudine lipsită de fermitate, în sensul că a permis desfăşurarea emisiunii cu încălcarea obligaţiilor ce-i revin conform prevederilor art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului.

Redăm din raportul de monitorizare, atitudinea moderatoarei în momentul în care invitaţii au folosit un limbaj injurios :
„Simona Gherghe : Nu mi s-a părut normal, nici cum aţi vorbit nici dumneavaostră, nici domnul europarlamentar Corneliu Vadim Tudor. Dealtfel, o să-i rog pe colegii mei ca, la un moment dat, să-l sune pe domnul Vadim să-şi spună punctul de vedere. (...) Eu sunt obligată de CNA... (...)
Mariana Zăvoranu : Şi de ce să încasez eu alte jigniri de la idiotul ăsta ?
Simona Gherghe : Nu, nu. Dac-o să jignească pe cineva, o să oprim pentru că v-am spus, nu vreau să jignească nimeni în emisiunea asta. (...)
Mariana Zăvoranu : El pe toată lumea arestează, el pe toată lumea face... De ce să aresteze, de ce să ameninţe, de ce să fie el... Nu vedeţi că parcă este o gogoaşă înfuriată ?
Simona Gherghe : Nu, vă rog. N-aş vrea să facem aprecieri că nici dumneavoastră nu v-a convenit când v-a jignit. (...)
Mariana Zăvoranu : Şi pe mine nu mă interesează dacă mă jigneşte, că doar eu nu mă duc la produs. (...)
Mariana Zăvoranu : Da de unde. Este o lepră. Numai din gură vorbeşte şi restul...
Simona Gherghe : Vă rog...”.

Cu menţiunea IMAGINI ŞOCANTE a fost redifuzată a parte din materialul filmat în parcare şi redat iniţial.

În emisiune, a intervenit prin telefon, dl. Corneliu Vadim Tudor care a menţionat că atunci când a plecat de la postul Kanal D, un jeep negru, Mercedes, a venit în trombă şi era să-l calce pe picioare, după ce i-a barat drumul, afirmând că a fost un atentat, o tentativă de omor la adresa lui. Ca replică la cele spuse de dl. Corneliu Vadim Tudor, d-na Mariana Zăvoranu a afirmat că-i pare rău că nu l-a omorât, folosind cuvinte obscene la adresa acestuia, fără ca moderatoarea să aibă vreo reacţie.

Cităm din raport :
„Mariana Zăvoranu : Nu, mă, vroiam să te iau pe tine, mă, că dacă puneam mâna pe tine, clar că te călcam în picioare, futu-ţi paştele mă-tii ! (...)
Simona Gherghe : Numai puţin, doamna Zăvoranu.
Mariana Zăvoranu : Care preşedinte, Simona ? Animalul ăsta nu e preşedinte ! Ăsta e un animal.
Corneliu Vadim Tudor : Dimineaţă la 11:30, o domnişoară, Gabriela Lupşa...
Simona Gherghe : Numai puţin ! Doamna Zăvoranu... (...)
Mariana Zăvoranu : Hai, măi, nene, că m-ai ameţit. Că tu ai 800 de procese. Cu toată lumea ia procese, mă, animalule dement !
Corneliu Vadim Tudor : Ce căutai azi-noapte la 12:00 în maşina care mi-a barat drumul şi nu mă lăsa să plec la copiii mei ?
Mariana Zăvoranu : Du-te dracu cu copiii tăi de animal ce eşti !
Simona Gherghe : Doamna Zăvoranu... (...)
Mariana Zăvoranu : Da, pupa-m-ai în ... (...)
Mariana Zăvoranu : Lasă, mă, că nu am mai mult ca tine care nu ţi-ai plătit niciodată taxele. Futu-ţi paştele mă-tii !
Simona Gherghe : Doamna Zăvoranu... Lăsaţi asta...”

Potrivit raportului de monitorizare, discuţia dintre cei doi protagonişti au continuat în aceeaşi manieră, aducându-şi reciproc acuze şi cuvinte injurioase, fără ca moderatoarea să stopeze folosirea unui astfel de limbaj.

După ce invitata Mariana Zăvoranu a părăsit studioul, dl. Corneliu Vadim Tudor a continuat să-i aducă acuze, afirmând, la un moment dat, că scapă societatea românească de lichele şi de prostituate, cu referire directă la Oana şi Mariana Zăvoranu.

Corneliu Vadim Tudor : E adevărat că mâncam din palma lor cum e adevărat că mi-a dat bijuterii, cum e adevărat că m-a ajutat, că nu eram nimeni, că eram un golan din Rahova. Acum voi sunteți niște pensionare, sunteți nimeni și eu sunt cine sunt. Și nu m-am oprit aici. Și am jurat că scap societatea românească de lichele și de prostituate.”

Pe parcursul acestei părţi a emisiunii, pe ecran splitat, au fost difuzate imagini din timpul scandalului ce a avut loc în parcare între Corneliu Vadim Tudor şi Mariana Zăvoranu.

În ediţia din 23.10.2012 au fost invitaţi : Mariana Zăvoranu (în legătură video directă), Costin Mărculescu (în legătură video directă), Cezar Marin – fost consilier a d-lui Corneliu Vadim Tudor (în legătură video directă), Oana Zăvoranu (prin telefon) şi Corneliu Vadim Tudor (prin telefon).

Pe ecran au fost afişate următoarele titluri : EXCLUSIVITATE ; Şoc ! Vadim a încercat să o violeze pe Oana ? ; Incredibil ! Oana Zăvoranu aruncă bomba ! ; Mariana :„Oanei i-a fost jenă să-mi spună despre acest incident” ; Mariana :„Mi-a fost scârbă când mi-a povestit Oana” ; Costin M : „Oana nu mi-a spus despre această tentativă a lui Vadim” ; Cezar Marin : „Oana mi-a povestit prin ce a trecut” ; Oana : „Sunt în stare să mă duc la detectorul de minciuni” ; Oana :„Vadim nu se mai poate controla” ; Oana :„M-a durut să-mi văd mama scuipată” ; Oana :„Abia am început şirul dezvăluirilor despre Vadim” ; Oana : „Vadim minte de îngheaţă apele” ; Oana :”Vadim, nu trebuia să-ţi baţi joc de mine” ; Oana : „Vadim m-a agresat la Senat”

În jurul orei 17.30, moderatoarea Simona Gherghe a prezentat subiectul referitor la acuzaţia de tentativă de viol, pe care Oana Zăvoranu i-a adus-o d-lui Corneliu Vadim Tudor.

În acest context, a fost difuzat un material înregistrat cu menţiunea : Voce Oana Zăvoranu – Acasă Tv cu următorul conţinut, titrat şi pe ecran :
„Oana Zăvoranu : Veneam la conferinţe de presă cu fuste scurte. Îi explicam că am multe tatuaje, culminând cu acea vizită la Senat, când m-am dus îmbrăcată cu ţinte şi cu geci de piele, să-i spun că aşa m-am gândit că ar fi o zi, în accepţiunea mea, la Senat, crezând că el se va oripila şi va spune : „OK. Gata ! La revedere !” Nu s-a întâmplat acest lucru ! Ceea ce nu ştiţi voi şi s-a întâmplat, este că Corneliu Vadim Tudor a încercat să mă violeze, pot să spun ! A tăbărât pe mine ! Nu, nu glumesc ! La propriu. A tăbărât pe mine, uitând de... (BIP) Nu era nimeni. El avea ... (BIP) Acelea de care vă povesteam eu. Nu s-a mai ferit, probabil nu s-a spart niciun... (BIP) Cred, sau i s-o fi spart prin buzunar . A început să îmi facă aşa... Zice : „Mă, dar tu eşti frumuşică rău de tot.” „Da ,zic, sunteţi drăguţ ! Dar ştiţi că eu de mică... că mama, că eu vă respect” „Şi eu te respect, dar hai să nu ne mai respectăm aşa de mult... „ „Eu vă respect ! V-am vorbit cu dumneavoastră ! Nu sunteţi genul meu ! Sunteţi bătân ! Vă văd ca pe tatăl meu, ca pe bunicul meu !” A încercat să mă ia în braţe ! A fost o uşoară fugăreală ! El a venit, aşa, spre mine, mie mi s-a făcut rău, efectiv ! Mi-a venit să vomit ! Şi zice : „Dar de ce fugi de mine ?” „Nu fug”, zic. „E târziu doar !” Niciodată nu ne-am iubit ! Niciodată nu ne-am iubit ! Da, îi plăcea de mine, este adevărat ! Acest lucru n-am vrut să-l spun pentru că am considerat că eu nu stau să deşert sacul cu gunoi la televizor. Eu vreau să vă spun că îi spuneam : „Domnul Vadim” Şi el de multe ori mi-a spus : „Spune-mi Vadim, Vadim !” Nu voiam ! Eu eram ca un magnet ! Ne pupam. Ajunsesem în stadiul în care oamenii voiau să îmi ia mie un interviu şi el zicea : „Da, vreau şi eu !” Omul, penibil... După care ne retrăgeam în biroul lui. Eu tot o dădeam cu... „Ştiţi, eu vă respect ! Vă respect !” El mă respecta foarte mult. Şi el, la rândul lui... până la un moment dat când... eu tot încercam să îl şochez. Ăsta este un... (BIP) Fără limite şi trebuie pus la punct şi am să îl pun la punct !”

După difuzarea acestui material au avut loc comentarii în studio cu invitata emisiunii, d-na Mariana Zăvoranu, pornind de la afirmaţiile fiicei sale, împrejurare în care aceasta l-a ameninţat pe dl. Corneliu Vadim Tudor, afirmând că ar vrea să-l trântească de nişte ziduri.

În legătură video directă, a intervenit Costin Mărculescu, un fost prieten al Oanei Zăvoranu, care a afirmat că Oana nu i-a povestit niciodată că ar fi fost agresată sexual de Corneliu Vadim Tudor şi nu crede că incidentul ar fi putut avea loc.

În dialogul avut cu Costin Mărculescu, invitata Mariana Zăvoranu a susţinut că Oana nu a făcut public incidentul cu Corneliu Vadim Tudor, în acel moment, pentru că nu a vrut să genereze un scandal, ştiindu-l pe Pepe foarte gelos. În legătură video directă a intervenit şi Cezar Marin, fost consilier al d-lui Corneliu Vadim Tudor, care a susţinut că Oana Zăvoranu îi relatase, încă de atunci, despre incidentul petrecut cu Vadim Tudor, în biroul acestuia de la Senat.

Întrebat de Simona Gherghe cum de este singurul om căruia Oana i-a mărturisit că ar fi fost victima unei agresiuni sexuale, Cezar Marin a afirmat că Oana i-ar fi zis că a mai povestit şi altor cunoscuţi acest lucru.

Costin Mărculescu a susţinut că discuţia nu are rost atâta timp cât povestea Oanei Zăvoranu nu poate fi demonstrată.

Prin telefon a intervenit Oana Zăvoranu care a încercat să răspundă acuzaţiilor aduse de dl. C.V. Tudor potrivit cărora s-ar fi prostituat de la vârsta de 14 ani pe Bariera Vergului.

„Oana Zăvoranu : Simona, de câte ori m-aţi auzit voi pe mine că mi-am permis să vă spun minciuni ? De câte ori m-a prins cineva pe mine cu vreo minciună ? Iar trebuie să vă propun testul cu detectorul de minciuni, ca să vedem cine minte ? Dar oare Vadim, acest V.C. Tudor, poate fi crezut că eu mă prostituez de la 14 ani pe Bariera Vergului ? Ca să-i răspund şi agariciului de Costin Mărculescu, care văd că ştie exact şi de câte ori trăgeam apa la closet şi tot ce făceam ştia el. Trebuie să înţeleagă Costin Mărculescu că sunt lucruri pe care le-am evitat şi faţă de Pepe. Întrucât Pepe a fost de faţă când am coborât într-o seară cu bluza sfâşiată de la o persoană foarte importantă. Nu mai are sens să o dau publicităţii, pentru că ştie ce istorie mi-a creat în altă parte, unde tot o persoană foarte importantă se dădea la mine şi aşa mai departe. Am vreun interes eu să creez aşa poveşti ? Crezi cumva că pentru mine nu-i o presiune ? Crezi că mie îmi convine, Simona, să-mi văd mama înjurată, scuipată, porcăită de un individ psihopat, cu Delirium Tremens ? ...
Simona Gherghe : Oana, te rog...”

În discursul său, Oana Zăvoranu a folosit un limbaj injurios, fără ca moderatoarea să intervină pentru a-şi îndeplini obligaţia legală, respectiv de a nu permite acesteia să folosească un astfel de limbaj.

Oana Zăvoranu : Nu ştiţi prin ce am trecut eu cu o anumită persoană... De vreme ce acea persoană nu a făcut nimic ca eu să fac public aceste lucruri, acele chestiuni au rămas strict între mine, Pepe şi acea persoană. Dacă acea persoană şi-o va lua în cap, la un moment dat, probabil, că mă voi război şi cu persoana aia. Eu nu doresc scandal cu nimeni. Să-şi vadă fiecare de treaba lui ! Să nu fiu făcută prostituată de la 14 ani. Să nu fiu făcută psihopată, schiloadă, că am peste o sută de operaţii estetice,... că sunt o arătare, că sunt râsul naţiunii, că sunt un păduche, că sunt un parazit. Că Doamne, nu-mi ajunge DEX-ul limbii române câte spume la gură a făcut acest individ. Şi nu i-a fost suficient. A început să vorbească şi de tatăl meu mort. L-a făcut puşcăriaş de drept comun. Pe mama a făcut-o chiftelăreasă şi bucătăreasă. Cât să mai suport eu această creatură monstruasă ?(...) Prin telefon a intervenit dl. Corneliu Vadim Tudor pentru a comenta despre acuzaţia de viol făcută de Oana Zăvoranu la adresa lui.

Acesta a negat acuzațiile şi a relatat că Oana a fost la el, la Senat, o singură dată, în 1998, pentru a interveni pentru ea la primarul Andrei Chiliman.

În acest context, dl. Corneliu Vadim Tudor a folosit un limbaj obscen şi injurios, de natură a afecta publicul minor.

Corneliu Vadim Tudor : (neinteligibil) te-ai futat cu Costin, te-ai futat cu toți golanii, cu Fane Cârlig de la Bariera Vergului... A vrut Vadim Tudor să te violeze ? (...)
Oana Zăvoranu : (…)Păi ce eu veneam în audiență la tine, măi, golanule ?! Care audiență măi, V.C.-ule ? (…)
Oana Zăvoranu : Senilului, că el după ce e psihopat, e și senil…
Simona Gherghe : Vă rog, vă rog, Oana, nu jigni.

Încercând să creeze aparenţa respectării prevederilor privind protejarea minorilor, moderatoarea i-a cerut Oanei Zăvoranu să aibă o atitudine civilizată, în sensul de a nu mai jigni, întrucât la acea oră, 18.00, copiii se uită la televizor.

Însă şi după acest moment, protagoniştii acestui scandal au folosit cuvinte injurioase, de natură a afecta minorii.

Cităm din raport, un scurt fragment :
Marioara Zăvoranu : Dacă nu ți-ar plăcea mahalaua și bârfa știi ce-ai face ? Ai închide telefonul, măgarule !
Corneliu Vadim Tudor : Că n-am mai râs de mult cu atâta poftă. Nici în o mie cinci sute de ani nu am încercat eu măcar să o pup (…)
Marioara Zăvoranu : Poate în cur.” (...)

Faţă de conţinutul prezentat, membrii Consiliului au apreciat că violenţa verbală şi calitatea limbajului utilizat în disputa întreţinută şi expusă nejustificat, detaliat şi repetat, de radiodifuzor nu consituie un model, un exemplu de relaţie interumană care să asigure educaţia sau divertismentul telespectatorilor, cu atât mai mult a celor minori.

Membrii Consiliului consideră că intervenţiile moderatoarei au fost pur formale şi nu au avut drept scop respectarea legislaţiei audiovizuale întrucât, dacă îşi propunea acest lucru, d-na Simona Gherghe (împreună cu ceilalţi membri ai echipei tehnice postului ANTENA 1) ar fi avut la îndemână orice mijloc tehnic de a stopa monologurile ori dialogurile dintre cei doi principali protagonişti (respectiv C.V. Tudor şi Mariana Zăvoranu).

În contextul prezentării pe parcursul mai multor ediţii ale emisiunii „Acces direct” a conflictului dintre unele persoane particulare, în legătură cu aspecte referitoare strict la viaţa lor privată, aspecte care nu intrau în sfera unui interes public justificat, membrii Consiliului au constatat că modalitatea în care postul ANTENA 1 a înţeles să prezinte publicului telespectator acest conflict a fost de natură să afecteze dezvoltarea armonioasă a minorilor, cărora li s-a prezentat ca fiind relevant şi important de evidenţiat un tip de comportament social deplorabil.

2. În afară de cele trei ediţii ale emisiunii „Acces direct”, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat normele privind protejarea demnităţii umane şi în emisiunea „Un show păcătos”, ediţiile difuzate în zilele de 17, 18, 22 şi 23.10.2012.

Postul de televiziune Antena 1 difuzeză, de luni până joi, în intervalul orar 22.30 – 01.00, în direct, emisiunea „Un show păcătos” prezentată de Dan Capatos. Coprezentatori : Cătălin Bordea - actor şi Silviu Andrei – DJ.

Emisiunea a fost difuzată cu semnul de avertizare 15, având caracter de Divertisment.

În cadrul ediţiei din 17.10.2012, invitatul emisiunii a fost dl. Corneliu Vadim Tudor.

Titluri afişate pe ecran : Scandalul anului începe ! Vadim atacat de Zăvo şi Moculeasca ; Vadim : „Fac multe exerciţii acasă” ; Moculeasca în atacă pe Vadim ; „Este un cioban cu lacune formidabile” ; Vadim : „I-am dat un salariu de 1500 de lei” ; Vadim : „Se leagă la cap fără s-o doară” ; Vadim : „Am o viaţă de familie exemplară” ; Vadim : „Am un dublu comportament” ; Vadim : „M. Zăvoranu să stea la chiftelele ei” ; Vadim : „Am să mătur podelele cu ele” ; Vadim : „Nu vorbesc cu nişte anonime” ; Vadim : „Locul lor e printre paporniţe” ; Vadim : „Mai bine îşi fpcea operaţie la creier” ; Vadim : „Pepe nu este un băiat de înşelat” ; Vadim : „Am vrut să îi fac bine Moculeascăi” ; Vadim : „Am vrut să îi dau 27000 de lei pentru apă” ; Vadim : „O să îi dau 2000 de lei pentru început” ; Vadim : „A făcut duş la sediul partidului” ; Vadim : „Moculeasca să spună ce ştie să facă” ; Vadim : „Am avut peste 1100 de femei” ; Vadim : „Mă culcam şi cu 4 femei pe zi” ; Vadim : „M-am culcat şi cu 3 femei deodată” ; Vadim : „Să nu mă mai provoace nimeni, că-s o fiară”

Pornind de la dialogul purtat între C.V. Tudor şi Mariana Moculescu ce a avut loc în emisiunea „Happy Hour” difuzată de postul PRO TV în aceeaşi zi de la ora 17.00, dl. Corneliu Vadim Tudor a explicat că a convenit cu dl. Cătălin Măruţă ca Mariana Moculescu să facă un reportaj cu camera ascunsă, pe centură. A fost difuzat un material înregistrat cu menţiunea sursa : protv.ro având următorul conţinut, titrat pe ecran :
Mariana Moculescu : Ce pamfletar măi, este un tolomac, măi, nu este un pamfletar ! E un cioban, păcat de cărţile citite... Comportamentul de zi cu zi, scuză-mă... are nişte lacune formidabile ! Este un oportunist... A spus despre Horia Moculescu că este cu trei clase peste bărbatul meu. Cum adică este cu trei clase Vadim peste Horia Moculescu ? Dar nu permit nimănui să se lege şi să facă comparaţii, un bărbat cu alt bărbat. Ce m-a angajat ? O Românie întreagă a râs şi a zis că e bătaie de joc. Cum adică să mă trimită acesta pe mine pe centură ? Eu nu ştiu, la 6 ani... el ce şcoală făcea ? Eu la 6 ani am intrat, în urma unui examen, la Liceul de Muzică. Eu nu ştiu, el la 6 ani poate era un copil cu muci uscaţi la nas în faţa blocului... Şi-apoi, pe 10 milioane... Eu vreau să-i dau aceşti bani înapoi ! Este un oportunist ! Nu i-ar fi ruşine, mă ia pe mine la telefon cu „fetiţo”... Eu am un copil mai mare decât fiică-sa. A început să ţipe la telefon să-mi spună mie : „Corneliu Vadim Tudor : Voi încercaţi să mă încălecaţi pe mine... Nu vorbi !” Eu îi spuneam : „Alo !”. El spunea : „Nu vorbi, nu vorbi, nu vorbi !”, dar ce, era Ceauşescu ? „Nu vorbi, nu vorbi !, vrei să închid telefonul, vrei să-mi schimb cartela ? „Nu vorbi, nu vorbi, nu înţelegi, că mă enervez, numai să-mi treacă supărarea...” „Sunt cu trei clase peste bărbatul tău ! Sunt cu trei clase peste Horia Moculescu.” Eu am vorbit sâmbătă cu Oana Zăvoranu. Nu vrei să ştii ce mi-a zis despre Vadim. Are înregistrări cu acesta când merge la... nu pot să dau încă detalii. Am văzut când a aruncat cu apă într-un executor judecătoresc, o doamnă. Ăla este un comportament de cioban. Handicapat este el, nu eu sunt handicapată ! Corneliu Vadim Tudor a scris o mulţime de poezii pupincuriste. Eu nu sunt sclavă dacă sunt angajată. În faţa unui nesimţit n-am niciun fel de calm. Ăsta este Satana, asta nu e vocea unui om normal.”.

Urmare acestor acuzaţii, invitatul a folosit expresii injurioase, iar împreună cu prezentatorii emisiunii au făcut aluzii cu tentă sexuală.

Deşi emisiunea a fost difuzată cu semnul de avertizare 15, ca fiind un program interzis minorilor sub 15 ani, conţinutul acesteia a fost de natură să lezeze demnitatea publicului telespectator care a asistat la grave derapaje verbale.

Cităm din raportul de monitorizare :
Corneliu Vadim Tudor : La handicapaţi.
Cătălin Bordea : A studiat surdina. (Râsete şi aplauze în studio)
Silviu Andrei : Sau a studiat ce-atârna.
Corneliu Vadim Tudor : La ce cânta ?
Silviu Andrei : La oboi.
Corneliu Vadim Tudor : La opulele. La flaut cu guşă. (Râsete şi aplauze în studio) Hai, mă, că mă faceţi să râd. Mă iau la întrecere cu toţi oligofrenii ?
Dan Capatos : Nu, haideţi să n-o jignim. (...)
Corneliu Vadim Tudor : Ea are o minte destul de puţină, se leagă la cap fără s-o doară pentru că eu am o muşcătură mortală. Sunt pâinea lui Dumnezeu cu oamenii civilizaţi, da biciul lui Dumnezeu, mai rău decât Attila, cu lichelele. Şi o altă lichea e această Zăvoranca. Se tot laudă de 6 luni că are înregistrări cu mine. Mă, fetiţo, eşti nebună ? Când ai fost ultima oară la un control medical ? Dă-le ! Că ţi le bag pe gât. Am avut eu intimitate cu tine sau cu distinsa coana mă-ta ? (Râsete şi aplauze în studio) Are cineva înregistrări ? Să le dea ! (...)
Corneliu Vadim Tudor : Minte. Minte, măi. O femeie dată afară cu şuturi în fund de bărba... Păi a dat-o bărbată-su afară... Amândoi bărbaţii le-au dat afară, sunt două rapandule, ca să mă exprim elegant.
Dan Capatos : Nu le jigniţi pentru că nu sunt... (...)
Moderatorul a intenţionat să intre în legătură telefonică directă cu Mariana Zăvoranu, însă invitatul s-a ridicat cu intenţia să părăsească platoul emisiunii spunându-i prezentatorului că nu au convenit astfel. În urma acestei discuţii, invitatul a folosit din nou cuvinte injurioase la adresa familiei Zăvoranu, moment în care invitatul şi-a îndeplinit formal obligaţia de a nu permite invitatului să folosească un limbaj injurios la adresa altor persoane.
Corneliu Vadim Tudor : Nu am ce discuta cu oameni sub condiţia mea. (...)
„Corneliu Vadim Tudor : Să am dialog cu Mariana Zăvoranu ! Să stea la chiftelele ei. (Râsete şi aplauze în studio) O inviţi mâine şi vorbeşti până face scurtă la fălci, da nu cu mine. Ele şi-au mâncat omenia, sunt două ţigănci...
Dan Capatos : Nu le jigniţi ! Da nu le jigniţi, vă rog. (...)
Corneliu Vadim Tudor : ... care se bălăcăresc, se ceartă pe un cimitir şi nu ştiu din ce trăiesc.”

Deşi conştient de faptul că un astfel de conţinut în care s-a folosit un limbaj injurios este sancţionat de legislaţia audiovizuală, moderatorul i-a propus invitatului să plătească amenda pe care o va primi.

„Dan Capatos : Atunci facem aşa... Gata. Facem altă convenţie acuma, în direct. Orice amendă se ia din cauza jignirilor care le spuneţi, o plătiţi dumneavoastră.”

- În ediţia din 18.10.2012 invitata emisiunii a fost Mariana Zăvoranu.

Pe ecran au fost afişate următoarele titluri : Vadim. Război total cu Zăvorancele. Scandal ca la uşa cortului ; Mărioara şi Oana vs Vadim ; Mărioara : „Când e omul ăsta normal ?” ; Mărioara : „Căzut în cap la 4 ani” ; Mărioara : „Vadim a fost la vrăjitoare” ; Mărioara : „Vadim le apără pe vrăjitoare” ; Mărioara :” Nu-mi este frică de Vadim” ; Mărioara : „Fiica mea nu are nevoie de serviciu” ; Mărioara : „Fane Cârlig nu există” ; Mărioara : „Vadim nu are atitudine de om politic” ; Mărioara : „Fac ceva pe balada lui” ; Marioara : „Îşi face imagine pe spinarea Oanei” ; Mărioara : „Vadim era valetul lui Eugen Barbu” ; Mărioara : „Dacă soţii mei trăiau nu apăream la Tv” ; Mărioara :”I-aş da două perechi de palme” ; Mărioara :”Vreau să mă transform în ţigancă” ; Mărioara :”Nu las capul în jos la orice prost” ; Oana : „Sunt o producătoare” ; Mărioara :”Oana face faţă şi singură” ; Mărioara :”Vreau să îi iau banii lui Vadim” ; Mărioara :”Vadim nu este un sfânt”.

După ce prezentatorul a anunţat că scandalul zilei şi zilelor trecute a fost cel dintre familia Zăvoranu şi Corneliu Vadim Tudor, pe de-o parte, şi Mariana Moculescu şi Corneliu Vadim Tudor, pe de altă parte, postul ANTENA 1 a difuzat un material înregistrat cu menţiunea sursa : protv.ro în cadrul căruia Corneliu Vadim Tudor şi Oana Zăvoranu şi-au adus reciproc acuzaţii şi şi-au adresat cuvinte injurioase.

Redăm din raport :
„Corneliu Vadim Tudor : Are dreptul moral ea să vorbească de Vadim Tudor când a spurcat patul conjugal ? Să intre în câmpul muncii, să-şi bage minţile în cap, să se spele că miros a ... (BIP) prin televizor.
Oana Zăvoranu : Este o ruşine, după părerea mea, a acestei societăţi.
Corneliu Vadim Tudor : Uite hal de muieri, uite şi p-asta cum arată. Astea sunt picioarele ei ? A avut poliomielită ? Da de ce nu le-ai pus în poziţia lor naturală ? În patru labe. Actriţă... În ce a jucat, mă ? În „Ciopârţilă cascador”, „Arici pogonici”, „Pupăza din tei”, în ce a jucat, mă ?
Oana Zăvoranu : Dar el este o ironie a sorţii. N-ai văzut că seamănă... zici că-i Stan şi Bran ?
(...) Corneliu Vadim Tudor : Ca dovadă că nu dădeam doi muci pe ea, eu nici nu ştiam cum o cheamă. I-am zis Oana Vasilescu. Stau ca Iisus între doi tâlhari.
Oana Zăvoranu : Omul este din alt film.
Corneliu Vadim Tudor : Jur pe sfânta Biblie că n-am fost în viaţa mea la nicio vrăjitoare şi că nu dau doi bani pe ele.
Oana Zăvoranu : El miroase, el aruncă cu mizerie din nas ! Una este să îl descrii pe el. Mai are curajul să aibă şi Biblia în mână ?
Corneliu Vadim Tudor : Ea zice mult, mă. Ea nu s-a rugat la Satana să o omoare pe mă-sa de 9 ori ? Nu ţii minte textele ? Mie mi-e milă, fata-i bolnavă de când a părăsit-o Pepe ca pe ultima otreapă, prinde muşte.
Oana Zăvoranu : Crede-mă pe cuvânt, că se descalţă aşa, că-i amorţesc picioarele şi trebuie să fugim toţi pentru că mor şi muştele. Omul are probleme de igienă. (...)
Corneliu Vadim Tudor : Voi nu întrebaţi din ce trăieşte ea ?... Din prostituţe că-i ... (BIP)
Oana Zăvoranu : Lasă, nu vorbim de aberaţiile astea cu prostituţia şi aşa mai departe.
Corneliu Vadim Tudor : A venit cu Pepe la ziua mea, cred că în 2006, libidinoasă, pupăcioasă, se gudura pe lângă mine. Băieţii lui Fane Cârlig, un interlop din Bariera Vergului,... o luau de la liceu şi o plasau pe bani pe acaestă maimuţă. (...)”.

Pe tot parcursul înregistrării au fost difuzate imagini cu Oana Zăvoranu, în diferite ipostaze, Mariana Zăvoranu, cât şi cu Corneliu Vadim Tudor.
„Dan Capatos : Ce-i al lui e-al lui. Dacă n-ar jigni atât de rău, poate că n-ar mai fi el.(...) Vedem ce are în repertoriu Mariana Zăvoranu.”

Faţă de această precizare, membrii Consiliului au considerat că moderatorul emisiunii a fost cel care, în goana după rating a postului, a întreţinut elementul scandalos al emisiunii, deşi, potrivit obligaţiilor instituite în sarcina sa, acesta avea obligaţia de a nu permite invitaţilor să folosească un limbaj injurios, de natură a afecta demnitatea umană.

În raport de acest conţinut ce a abundat în comentarii injurioase pe marginea unui scandal declanşat între familia Zăvoranu şi Corneliu Vadim Tudor, pe de o parte şi Mariana Moculescu şi Corneliu Vadim Tudor pe de altă parte, membrii Consiliului apreciază că nu există justificare legală pentru un radiodifuzor de a nu respecta normele legale în materia protecţiei drepturilor fundamentale ale omului, respectiv a dreptului la demnitate umană a publicului telespectator, faţă de care radiodifuzorul avea obligaţia de a manifesta o minimă responsabilitate în ceea ce priveşte modalitatea de expunere a unui subiect referitor la situaţia conflictuală dintre mai multe persoane particulare ce viza viaţa lor privată.

- Pe parcursul ediţiei din 22.10.2012 au fost făcute comentarii cu privire la scandalul izbucnit între Corneliu Vadim Tudor şi Mariana Zăvoranu de către invitatul Serghei Mizil, fiind difuzate fragmente cu înregistrarea din parcarea în care cei doi protagonişti au avut un schimb dur de replici.

Titlurile afişate pe ecran au fost : Războiul Vadim – Mărioara Zăvoranu ; Urlete, ameninţări şi înjurături ; Serghei : „Mărioara l-a agresat pe Vadim” ; Războiul Vadim – Mărioara explodează ; „Lasă-mă, că te pleznesc de...” ; „Vreau ceasul de aur înapoi”

- În ediţia din 23.10.2012 au fost invitaţi Costin Mărculescu şi Cezar Marin, în legătură video directă a intervenit Mariana Zăvoranu, iar prin telefon, Oana Zăvoranu.

Titluri afişate pe ecran : EXCLUSIVITATE ; Scandalul sexual al anului ; Vadim, acuzat de două tentative de viol ? ; Mărioara : „Mărculescu îmi este indiferent” ; Oana : „Noi ne-am încuiat în birou” ; A încercat Vadim să o violeze pe Oana ? ; Oana : „Nu-i permit să o scuipe pe mama” ; Mărioara : „N-am vrut să-l calc pe Vadim” ; Oana : „Ce dovezi are Vadim că m-am prostituat ?” ; Costin : „Vadim nu m-a înjurat niciodată” ; Oana : „Vadim m-a făcut urâtă şi schiloadă” ; Oana : „O să-mi pun penis” ; Cezar : „Vadim mi-a furat 70.000 de euro” ; Oana Zăvoranu îl acuză pe Vadim de viol ; Ce s-ar fi întâmplat în biroul tribunilui ? ; Oana : „Nu ne-am fugărit prin cameră” ; Oana : „Mi-a căzut cheia pe jos” ; Oana : „Nu ne-am luptat în birou” ; Oana : „M-a încuita în birou cu el” ; Pepe vorbeşte despre tentativa de viol ; „Nu cred nimic din ce spune Oana” ; Mărioara : „Şi Pepe ştie de tentativa de viol” ; Cezar : „De trei ori l-am dus la vrăjitoare” ; Oana : „Abia am început dezvăluirile despre Vadim”

Concluzionând în ceea ce priveşte conţinutul emisiunilor difuzate, conţinut în care s-a folosit un limbaj injurios şi cu conotaţii sexuale, Consiliul, în calitate de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, consideră că radiodifuzorul a încălcat grav obligaţiile legale instituite în sarcina sa, de respectare a drepturilor fundamentale ale omului şi de asigurare a protecţiei copiilor în cadrul serviciilor de programe.

În raport de conţinutul acestei emisiuni, membrii Consiliului au apreciat că prin maniera în care radiodifuzorul a înţeles să difuzeze unele fragmente înregistrate din emisiunea “Un show păcătos” în care au fost aduse grave atingeri demnităţii umane au fost încălcate dispoziţiile privind protecţia drepturilor fundamentale ale omului, drepturi ocrotite de Legea audiovizualului la art. 3 alin. (1), cât şi de Constituţia României la art. 1 alin. (3) şi art. 30 alin. (6).

Conform art. 1 alin. (3) din Constituţia României, demnitatea umană reprezintă una din valorile supreme ale statului de drept şi este garantată.

Art. 30 alin. (6) din Legea fundamentală prevede că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului, prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Deşi libertatea de exprimare constituie unul din fundamentele esenţiale ale unei societăţi democratice, este unanim admis că exerciţiul acestei libertăţi comportă îndatoriri şi responsabilităţi specifice în cazul jurnaliştilor şi radiodifuzorilor, aceştia având obligaţii generale de a respecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, între care demnitatea umană a cărei protecţie este circumscrisă dreptului la viaţă privată prevăzut de art. 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Atât Curtea Constituţională a României, cât şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului au statuat că între exerciţiul dreptului la liberă exprimare, pe de o parte, şi protecţia intereselor sociale şi ale drepturilor individuale ce aparţin altor persoane, pe de altă parte, trebuie să existe un echilibru, în caz contrar, abuzul în exercitarea libertăţii de exprimare implică necesitatea răspunderii juridice.

Astfel, alin. (2) a art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că exercitarea libertăţii de exprimare comportă îndatoriri şi responsabilităţi, putând fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege care constituie măsuri necesare într-o societate democratică pentru a garanta protecţia reputaţiei sau a drepturilor altora.

Curtea de la Strasbourg a statuat că exercitarea libertăţii de exprimare include obligaţii şi responsabilităţi, a căror întindere depinde de situaţie, iar garanţia oferită de art. 10 din Convenţie este subordonată condiţiei ca cei interesaţi să acţioneze cu bună credinţă, cu respectarea deontologiei jurnalistice.

Consiliul apreciază că libertatea de exprimare, ca principiu fundamental al statului de drept, este temelia principiilor morale şi presupune respectarea normelor de drept interne şi internaţionale care garantează tuturor persoanelor dreptul de a se manifesta potrivit propriilor opţiuni în relaţiile cu ceilalţi membri ai colectivităţii, cu condiţia ca alţi membri ai societăţii să nu fie lezaţi.

S-a stabilit că orice drept fundamental, consacrat ca atare de norme juridice interne sau internaţionale, are caracter legitim numai în măsura în care este exercitat cu bună credinţă, în limite rezonabile, cu respectarea drepturilor şi intereselor în egală măsură ocrotite ale celorlalte subiecte de drept.

Stabilirea de către legiuitor a acestor limite nu aduce nicio îngrădire dreptului în sine, ci, dimpotrivă, creează premizele valorificării sale în concordanţă cu exigenţele generale proprii unui stat de drept.

Or, în raport de conţinutul emisiunilor difuzate, Consiliul a apreciat că fapta radiodifuzorului este gravă, cu efecte deosebite asupra publicului minor, considerând că “libertatea de exprimare” manifestată prin opţiunea radiodifuzorului cu privire la conţinutul programului pus la dispoziţia publicului a fost de natură să lezeze alţi membrii ai societăţii, respectiv copiii.

Faţă de toate aceste aspecte, membrii Consiliului au propus şi au votat sancţiunea prevăzută de art. 95 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului, constând în obligarea radiodifuzorului de a difuza, timp de 10 minute, între orele 19.00-19.10, numai textul deciziei de sancţionare.

Sancţiunea a fost aplicată cu respectarea condiţiei prevăzute de art. 95 alin. (2) lit. a) din Legea audiovizualului, condiţie potrivit căreia aceasta putea fi aplicată numai gradual şi, numai după ce, în prealabil, radiodifuzorul a mai fost amendat de cel puţin două ori.

Astfel, membrii Consiliului au constatat că această condiţie este îndeplinită şi au ţinut cont de faptul că, până la această dată, radiodifuzorul a fost sancţionat în mod repetat pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la demnitatea umană şi protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe.

În conformitate cu dispoziţiile alin. (2) al art. 95ˆ2 din Legea audiovizualului, o eventuală contestaţie nu suspendă de drept sancţiunea.

Constatând că au fost îndeplinite condiţiile legale prevăzute de dispoziţiile art. 15 din Legea audiovizualului,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. ANTENA TV GROUP S.A. având licenţa audiovizuală nr. TV 012.4/25.01.1993, decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994 şi reautorizare nr. 025-3/14.06.1994 pentru postul de televiziune ANTENA 1 se sancţionează cu obligaţia de a difuza, în ziua de 09 noiembrie 2012, timp de 10 minute, sonor şi vizual, în intervalul orar 19.00 - 19.10, numai textul deciziei de sancţionare, pentru încălcarea prevederilor articolelor 3 alin. (1) şi 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum şi ale art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2 : Potrivit dispoziţiilor art. 95ˆ2 alin. (1) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată la secţia de contencios administrativ a curţii de apel.

Art. 3 : În conformitate cu dispoziţiile art. 93ˆ1 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 95 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a difuza, în ziua de 09 noiembrie 2012, timp de 10 minute, sonor şi vizual, în intervalul orar 19.00-19.10, următorul text :

“Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 1 cu obligaţia de a difuza, în ziua de 09 noiembrie 2012, timp de 10 minute, în intervalul orar 19.00-19.10, următorul text :

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat o serie de ediţii ale emisiunilor „Acces direct” şi „Un show păcătos”, difuzate de postul de televiziune ANTENA 1, în perioada 17-23 octombrie 2012, prin prisma prevederilor articolelor 1 alin. (3) şi 30 alin. (6) din Constituţia României.

Potrivit art. 30 alin. (6) din Constituţia României, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine, iar conform art. 1 alin. (3), demnitatea umană reprezintă una din valorile supreme ale statului de drept şi este garantată.

Conform art. 10 alin. (2) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, exercitarea acestor libertăţi ce comportă îndatoriri şi responsabilităţi poate fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare, într-o societate democratică, pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sănătăţii sau a moralei, protecţia reputaţiei sau a drepturilor altora, pentru a împiedica divulgarea de informaţii confidenţiale sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti.

Membrii Consiliului au constatat că emisiunile analizate au fost transmise cu încălcarea gravă a dispoziţiilor legale din domeniul audiovizualului referitoare la protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe, precum şi la respectarea unor drepturi fundamentale ale omului, respectiv demnitatea umană.

Astfel, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a acţionat în mod deliberat, expunând în mod repetat şi nejustificat o situaţie conflictuală dintre unele persoane particulare în legătură cu aspecte din viaţa lor privată, emisiuni în care a fost utilizat un limbaj injurios, trivial şi cu accente violente.

Membrii Consiliului au apreciat că un astfel de conţinut nu a fost unul accidental, întrucât din titlurile afişate pe ecran, precum şi din atitudinea moderatorilor emisiunilor, care au susţinut şi au amplificat tensiunea deja existentă în relaţia dintre protagoniştii conflictului, a rezultat în mod neechivoc intenţia radiodifuzorului de a prezenta, un material audiovizual de natură a-i asigura un rating ridicat cu preţul încălcării grave a prevederilor legale din domeniul audiovizualului.

În contextul prezentării pe parcursul mai multor ediţii ale emisiunii „Acces direct”, difuzată în intervalul orar 17.00-19.00, a conflictului dintre d-na Mariana Zăvoranu şi dl. Corneliu Vadim Tudor, în calitatea lor de persoane particulare şi în legătură cu aspecte referitoare la viaţa lor privată, aspecte care nu intrau în sfera unui interes public justificat, membrii Consiliului au constatat că modalitatea în care postul ANTENA 1 a prezentat publicului telespectator acest conflict a fost de natură să afecteze dezvoltarea armonioasă a minorilor, cărora li s-a prezentat ca fiind relevant şi important de evidenţiat un tip de comportament social deplorabil.

Potrivit prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Membrii Consiliului consideră că intervenţiile moderatorilor Simona Gherghe şi Dan Capatos au fost pur formale şi nu au avut drept scop respectarea legislaţiei audiovizuale întrucât, dacă îşi propuneau acest lucru, moderatorii ar fi avut la îndemână orice mijloc tehnic de a stopa monologurile ori dialogurile dintre cei doi principali protagonişti, respectiv Mariana Zăvoranu şi Corneliu Vadim Tudor.

Consiliul a constatat că violenţa şi calitatea limbajului utilizat în disputa dintre cele două persoane nu poate consitui un model de rezolvare a problemelor, un exemplu de relaţie interumană care să asigure educaţia telespectatorilor minori sau divertismentul publicului adult.

În ceea ce priveşte limbajul folosit în emisiuni, Codul de reglementare a conţinutului audiovizual instituie în sarcina moderatorilor obligaţia de a nu permite folosirea unui limbaj injurios, indiferent de intervalul orar în care este difuzat programul.

Astfel, potrivit art. 40 alin. (3) din norma invocată, moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

La stabilirea sancţiunii, Consiliul a avut în vedere că radiodifuzorul a continuat să difuzeze emisiuni în care au fost încălcate grav prevederile din domeniul audiovizualului privind protecţia copiilor şi a demnităţii umane, cu toate că, în perioada noiembrie 2011 – octombrie 2012 , i-au fost aplicate 7 amenzi , după cum urmează :

- prin Decizia nr. 659/15.11.2011 – cu amendă de 10.000 lei ;
- prin Decizia nr. 674/29.11.2011 – cu amendă de 12.000 lei ;
- prin Decizia nr. 7/10.01.2012 – cu amendă de 80.000 lei ;
- prin Decizia nr. 32/17.01.2012 – cu amendă de 60.000 lei ;
- prin Decizia nr. 158/27.03.2012 – cu amendă de 10.000 lei ;
- prin Decizia nr. 307/25.05.2012 – cu amendă de 200.000 lei ;
- prin Decizia nr. 714/11.10.2012 – cu amendă de 50.000 lei.

De asemenea, prin Decizia nr. 86/16.02.2012, postul ANTENA 1 a fost sancţionat cu obligaţia de a difuza timp de 10 minute numai textul deciziei de sancţionare pentru încălcarea dispoziţiilor privind drepturile fundamentale ale omului.

Faţă de împrejurarea că sancţiunile aplicate anterior, pentru încălcarea aceloraşi prevederi legale, nu şi-au produs efectul de prevenţie scontat şi nu au determinat radiodifuzorul să adopte o conduită de respectare a dispoziţiilor legale, constatând că emisiunile „Acces direct” şi „Un show păcătos” au fost de natură să prejudicieze în mod grav drepturile publicului telespectator, în special ale celui minor, Consiliul a decis aplicarea sancţiunii constând în obligarea postului de a difuza timp de 10 minute numai textul deciziei de sancţionare.”