Decizia nr. 733 din 09.07.2009

09.07.2009


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.,
cu sediul în Bucureşti, B-dul Dimitrie Pompei nr. 9-9A, Clădirea 20, etaj 8, sector 2, CUI 4747298

pentru postul de radio KISS FM
BUCUREŞTI, Splaiul Independenţei nr. 202 A etaj 12, sector 6

Întrunit în şedinţă publică în data de 9 iulie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la ediţia emisiunii „Cronica cârcotaşilor” şi a emisiunii „Matinal senzaţional”, difuzate în zilele de 23 şi 25 iunie şi, respectiv, 2 iulie 2009, de postul KISS FM.

Postul de radio KISS FM aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R 022.4/28.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 070.0-1/04.10.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a audierii emisiunilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 28 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe ale art. 211 alin. (1) lit.) b din Decizia CNA nr. 604/2009 de modificare a Deciziei nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, modificată, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare ori datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.

Art. 28 alin. (1) din Codul audiovizualului prevede că, producţiile şi videoclipurile muzicale bazate pe violenţă fizică, psihică ori sexuală sau care folosesc un limbaj vulgar ori licenţios pot fi difuzate doar cu respectarea criteriilor de clasificare şi a restricţiilor orare de difuzare. Conform art. 211 alin. (1) din Decizia CNA nr. 604/2009 :

“Pot fi difuzate numai în intervalul orar 23,00 - 6,00 producţiile audiovizuale care prezintă, în mod repetat :
(…) b) scene de sex sau cu conotaţie sexuală, limbaj obscen ;”

În fapt, în ediţia emisiunii „Cronica cârcotaşilor” din ziua de 23 iunie 2009, începând cu ora 09:13, postul de radio KISS FM a difuzat un material prin care a fost parodiată o apariţie a domnului Nati Meir la un post de televiziune, material în care a fost folosit un limbaj licenţios, neadecvat orei de difuzare, oră accesibilă minorilor.

Exemplificăm din raportul de monitorizare : „Huidu (rep.sel.03.00) : Îl avem şi pe Nati pe telefon... (...) Dar de ce plângeţi dl Nati ce-aţi păţit ?
Voce în rolul lui N.M. : Sunt la tribunal să fac plângere penală sau pentru penala aia, nu ştiu cum se spune... (...) Măi femeie, (...) du-te dracului şi nu te mai băga în treburi de la politicieni...
(...) Voce în rolul N.M. : Minte domnule, eu am şase copii, eu n-am băut nici măcar o bere, eu nici măcar mâna pe cocoşel nu pun când fac pipi. Cum să zică aşa ceva ? Eu nici la fund nu mă şterg, cum să zică aşa ceva ?!
(...) Voce în rolul N.M. : Nu mi-aduc nimic aminte, măi tâmpito ce eşti ! Nu eşti membră PC şi nici PNL. Tu eşti membră Wasserman !!... Vreau să spun şi eu ceva domnule Şerban ! În încheiere, poate înţelege. Măi tâmpito, măi Clearance ! ( ?) Să mă pupi în popou, na !”

În ediţia emisiunii „Cronica cârcotaşilor” din ziua de 25 iunie 2009, radiodifuzorul a difuzat, după un scurt comentariu referitor la ştirile din presă despre nunta Ancuţei, fiica regelui romilor din Costeşti, o piesă muzicală care să se potrivească cu evenimentul prezentat.

Redăm din conţinutul raportului de monitorizare :

Hai, da-dumale
Margareto ’ntoarce-te
Oo, da-dumale
Margareto ’ntoarce-te
Intoarce-te aşa la mine
Amândoi s-o frigem bine
Întoarce-te asa la mine
Amândoi s-o frigem bine
Refen :
Dum-daga-dumalaga-dai-dumalala
Dum-daga-dumalaga-dai-dumalala
Dai-dumalaga-dai-dumalala
Rig-daga-dumalaga-dai-dumalala

Bălălău e mandatar
La Intercontinental
Vinde carne fără oase
La gagicile frumoase
Hai, dumba-dumba-dumba
Si-o vinde cu trei lei ciunga
Hai, dumba-dumba-dumba
Si-o vinde cu trei lei ciunga
Refren
Nu te uita ca sunt mica
Ca scot gardul din pamant
N ?!?!?! ca sunt bruneta
Ditamai baro talento
Hai-dur-lun-dai-dan-lur-lun (...)-lur-lun-dala (Bis)
Refren.

În data de 2 iulie 2009, în intervalul orar 07.00-10.00, postul KISS FM a difuzat emisiunea „Matinal senzaţional”, moderată de domnul Dan Marcu, doamna Oana Paraschiv şi „ungurul Bulan”. În cadrul emisiunii, începând cu ora 07.24, a fost transmisă piesa muzicală „Imnul Yahoo messenger” ale cărei versuri au avut un conţinut indecent.

Redăm un fragment din raportul de monitorizare :

Dacă ai nevoie de mine, lasă-mi un mesaj,
După... după ce-mi afli numărul.
Ce păcat, ţi-ai trăit viaţa pe net,
Am zis că eşti draguţă, da’ acum regret,
Pune-te bine cu mine si te scot la un şerbet,
Poate ne împrietenim şi mă legi la un şiret,
La stângul ? Nu, la dreptul !
Păi STF, SMS am zis că DND !
Eşti chior sau nu ai văzut că am la status BRB ?
Îmi zice o gagică plină de băşini pe MESS :
Îţi dau IGNORE că eşti pe interes, păi…
Dacă tot ai bani nu vrei să îi împarţi cu mine ?
Merit să fiu plătit că-mi pierd timpul cu tine !
Că aşa îmi căutam alta pe haifaiv (H15)
Şi poate aia vroia să ne vedem şi live…
Mulţi se chinuie să vă agaţe pe MIRC,
Deci, ascultaţi prinţeselor ce am să vă zic :
Refren :
 :)) Două puncte, paranteză paranteză,
De nu porneşti web-ul o să cred că ai proteză,
De ce nu tastezi cu mine vrei să-ti dau un BUZZ ?!
Porneşte, fă, web-ul că vreau să mă amuz,

 :)) Două puncte, paranteză paranteză,
De nu porneşti web-ul o să cred că ai proteză !
DE ce nu tastezi cu mine, vrei să-ţi dau un BUZZ ?!
Porneşte, fă, web-ul că vreau să mă amuz.

Pe strofa a doua o să zic şi de bărbaţi,
De ăia care se cred miezul dar sunt cârnaţi,
Că pe net viaţa lor tare roz e…
…au femei si maşini , dar doar în poze !
Un pachet de ţigări e ca premiul la Loto,
Sunt oameni ce zâmbesc doar în albumul foto,
Băieţi ce nu au parte de femei,
Plictisiţi de dreapta, fac parade gay,
Alţii mai deştepţi se apucă de hacker-eală,
Sparg un ROOT şi uită de viaţa reală,
Se cred mari zmei, dar, bă, băieţi,
Oricine e şmecher între 4 pereţi !
Dar alergaţi şi voi după femei ca după tren.
Deci, vă rog, nu daţi MASS cu acest REFREN
Refren.

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au considerat că respectiva parodie, care a conţinut expresii vulgare, a depăşit limitele decenţei şi ale umorului subtil.

De asemenea, Consiliul a constatat că, prin difuzarea acestor melodii, la o oră la care copiii au acces neîngrădit la audierea programelor, radiodifuzorul a încălcat normele legale în materie de protecţie a minorilor în cadrul serviciilor de programe, întrucât, în cadrul pieselor muzicale menţionate, au fost folosite expresii licenţioase, explicit sau lesne de dedus, de natură a afecta dezvoltarea morală şi mentală a copiilor.

Au fost încălcate dispoziţiile art. 28 alin. (1) din Codul audiovizualului care prevăd că producţiile şi videoclipurile muzicale care folosesc un limbaj vulgar ori licenţios pot fi difuzate doar cu respectarea criteriilor de clasificare şi a restricţiilor orare de difuzare.

Difuzarea de programe audiovizuale cu un astfel de conţinut la ore la care copiii au acces neîngrădit la audierea programelor (respectiv intervalele orare 6.30-10.00 şi 11.00-15.00), aduce atingere dezvoltării copiilor şi adolescenţilor, care, din cauza lipsei de maturitate psihică, asimilează acest gen de comportament şi vocabular ca pe unul firesc.

Potrivit legislaţiei audiovizuale, în speţă art. 211 din Decizia CNA nr. 604/2009, radiodifuzorul ar fi putut difuza o producţie audiovizuală cu un astfel de conţinut numai în intervalul orar 23,00 - 6,00 ţinând cont de criteriile generale prevăzute de legislaţia din domeniu, îndeosebi cele cu privire la reperele morale pe care personajele le oferă copiilor sau adolescenţilor, precum şi tipologia limbajului.

În scopul asigurării protecţiei copiilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora.

Astfel, protecţia minorilor se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces la audiţia programelor respective.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a difuza programele audiovizuale cu respectarea principiului interesului superior al copilului.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 28 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe ale art. 211 alin. (1) lit.) b din Decizia C.N.A. nr. 604/2009 de modificare a Deciziei nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 90 alin.(1) lit.) g şi alin. (2), ale art. 91 alin.(1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. având licenţa audiovizuală nr. R 022.4/28.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 070.0-1/04.10.1994, pentru postul de radio KISS FM, se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 28 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe ale art. 211 alin. (1) lit.) b din Decizia C.N.A. nr. 604/2009 de modificare a Deciziei nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.


Către,

S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.,
Bucureşti, B-dul Dimitrie Pompei nr. 9-9A, Clădirea 20, etaj 8, sector 2, CUI 4747298

pentru postul de radio KISS FM
BUCUREŞTI, Splaiul Independenţei nr. 202 A etaj 12, sector 6

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 733/09.07.2009 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. pentru postul de radio KISS FM din Bucureşti, şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de radio KISS FM cu amendă în cuantum de 5.000 lei, întrucât în cadrul emisiunilor matinale „Cronica cârcotaşilor” şi „Matinal senzaţional”, transmise în zilele de 25 iunie şi, respectiv, 2 iulie 2009, a difuzat două piese muzicale ale căror versuri au avut un conţinut vulgar, cu conotaţii sexuale.

Postul KISS FM a fost sancţionat şi pentru faptul că, în cadrul emisiunii matinale „Cronica cârcotaşilor”, difuzate în 23 iunie 2009, într-un interval orar accesibil tuturor categoriilor de public, inclusiv minorilor, a fost difuzat un material-parodie în care a fost folosit un limbaj licenţios. Transmiterea emisiunilor cu un conţinut neadecvat orei de difuzare este de natură a afecta dezvoltarea psihică şi morală a minorilor şi contravine dispoziţiilor art. 39 din Legea audiovizualului.

Pentru încălcarea aceloraşi prevederi legale, postul de radio KISS FM a mai fost sancţionat în anul 2009 cu 2 amenzi în cuantum total de 12.500 lei.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.