Decizia nr. 73 din 3.02.2009

03.02.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ABC PLUS MEDIA - S.A.,
cu sediul în Oradea, Str. Teatrului nr. 1-2, jud. Bihor
C.F. 13988880

pentru postul de televiziune - NAŢIONAL TV
Str. Fabricii nr. 46, sector 6, BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 3 februarie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea informativă difuzată în data de 10 ianuarie 2009, de la ora 18.30, de postul de televiziune Naţional TV.

Postul NAŢIONAL TV aparţine radiodifuzorului S.C. ABC PLUS MEDIA - S.A. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 33/11.07.2001 şi decizia de autorizare nr. 524.0/08.09.2003).

Analizând raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, membrii Consiliului au constatat că S.C. ABC PLUS MEDIA - S.A. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 27 alin. (4) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (2), difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare ori datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.

Conform art. 27 alin. (4) din Codul Audiovizualului, subiectele sau evenimentele cu teme sexuale pot fi prezentate înainte de ora 22.00 numai în situaţia în care imaginile şi comentariile care le însoţesc nu afectează copiii.

În fapt, postul de televiziune Naţional TV a difuzat în data de 10.01.2009, în cadrul emisiunii informative de la ora 18.30, ştirea cu titlul „Anchetă finalizată”, cu următorul conţinut :

Prezentatoare : „Arhiepiscopia Tomisului a pus capăt anchetei în cazul preotului care a fost filmat la începutul lui 2004 în timp ce întreţinea relaţii sexuale extraconjugale. Florin Ciutoiu care slujea la biserica de lemn Sfântu Andrei din Cernavodă a fost protagonistul unei înregistrări pornografice postate pe internet în octombrie 2008. Reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului spune că nu poate lua vreo măsură atât timp cât preotul Ciutoiu s-a autosuspendat”.
Voce din off : „În toamna anului trecut înaltele feţe bisericeşti au bănuit că ar fi vorba despre o înscenare. La acea vreme s-a presupus că în acest caz ar fi implicaţi alţi doi sau trei preoţi, unul chiar din sânul Arhiepiscopiei Tomisului care i-au întins o cursă slujitorului Domnului. Florin Ciutoiu a susţinut că în seara în care a comis păcatul cu o femeie necunoscută ar fost sub influenţa unor substanţe halucinogene turnate de un răuvoitor în băutură. Arhiepiscopia Tomisului nu poate lua însă vreo măsură câtă vreme preotul Ciutoiu s-a autosuspendat. În cazul în care acesta va avea de gând să reînceapă să slujească consistoriul eparhial se va reuni şi îl va judeca în baza dovezilor pe care singur va trebui să le aducă. Deocamdată se pare că enoriaşii nu-i simt lipsa lui Ciutoiu, atâta vreme cât la biserica de lemn Sfântul Andrei a fost adus un alt preot”.

În cadrul ştirii, care a avut o durată de 1 minut şi 8 secunde, după introducerea făcută de prezentatoare, începând cu secunda 25 şi până la finalul acesteia, pe ecran s-au derulat imagini ale unui act sexual, blurate necorespunzător.

Vizionând în şedinţă publică conţinutul programului menţionat, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a utilizat în mod responsabil şi suficient mijloacele tehnice de care dispune pentru o blurare corespunzătoare a imaginilor ce au însoţit ştirea, imaginile prezentând în mod evident actul sexual, astfel încât difuzarea acestora în cadrul programului de ştiri a fost de natură să afecteze copii.

Consiliul a apreciat, de asemenea, că ilustrarea cu imagini a unui astfel de subiect, cu evidente conotaţii sexuale, impunea difuzarea ştirii cu respectarea intervalului orar prevăzut de articolul de 27 alin. (4) din Codul audiovizualului, precum şi cu respectarea dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din legea audiovizualului, respectiv după ora 22.00.

Astfel, membrii Consiliului au constatat că emisiunea a fost transmisă cu încălcarea dispoziţiilor invocate, întrucât, atât subiectul, cât şi imaginile prezentate şi durata acestora, au fost de natură să afecteze dezvoltarea mentală şi morală a copiilor.

Pentru aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 90 alin. (3) şi art. 91 alin. (1) şi (2) Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. ABC CLAS MEDIA S.A. pentru postul de televiziune NAŢIONAL TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A nr. 52/2003, radiodifuzorul S.C. ABC Clas Media SA pentru postul de televiziune Naţional TV are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul NAŢIONAL TV cu somaţie publică, întrucât în cadrul ediţiei informative din ziua de 10 ianuarie 2008, de la ora 18.30, oră la care copiii au acces neîngrădit la vizionarea programelor audiovizuale, a difuzat o ştire însoţită de imagini prezentând un act sexual, fapt ce contravine prevederilor art. 27 din Codul audiovizualului.

Potrivit dispoziţiilor invocate, subiectele sau evenimentele cu teme sexuale pot fi prezentate în emisiunile de ştiri, înainte de ora 22.00, numai în situaţia în care imaginile şi comentariile care le însoţesc nu afectează copiii”.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.