Decizia nr. 697 din 29.11.2011

06.12.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A
- pentru postul de televiziune REALITATEA TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 29 noiembrie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiei înregistrate la CNA cu nr. 14180/17.10.2011, cu privire la emisiunea „Realitatea de la 09.00” difuzată în data de 02 octombrie 2011 de postul Realitatea TV. Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 30.1/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 şi reautorizare nr. 447.2/25.10.2011).

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând emisiunile, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. a încălcat dispoziţiile art. 34 alin. (1) şi art. 65 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate : - art. 34 alin. (1) – “Orice persoană are dreptul la propria imagine.”

  • art. 65 : „În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor ; b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală ;”

În fapt, în data de 02 octombrie 2011, în cadrul ediţiei informative „Realitatea de la 09.00”, postul de televiziune REALITATEA TV a difuzat o ştire cu titlul „LEGE ÎMPOTRIVA CULTELOR RELIGIOASE”.

În debutul ştirii, prezentatoarea a afirmat că deputatul PD-L, Alin Popoviciu a vrut să legalizeze activitatea vrăjitoarelor, a cerut castrarea violatorilor şi doreşte ca adepţii cultelor să nu mai poată refuza pentru ei sau pentru familiile lor transplantul de organe şi transfuzia de sânge.

Corespondentul Raluca Pantea a vorbit despre faptul că, cităm din raportul de monitorizare : „... deputatul Alin Popoviciu s-a inspirat din cazul unei femei din Baia Mare care a fost accidentată şi a cărei viaţă a fost pusă în pericol deoarece familia care făcea parte dintr-un cult religios a refuzat orice tratament, orice transfuzie de sânge. Medicii susţin că deseori sunt legaţi la mâini, nu pot face nimic pentru aceste persoane care fac parte din diverse culte religioase şi refuză orice tratament medical, transplant sau tranfuzie de sânge şi consideră binevenită o astfel de propunere legislativă. Alin Popoviciu susţine că prin acest demers al său, doreşte ca aceste culte religioase care pun viaţa în pericol a pacienţilor să fie scoase în afara legii.”

Prin telefon, deputatul Alin Popoviciu a declarat că ideea iniţierii unui astfel de proiect a fost determinată de difuzarea unei ştiri televizate, în cadrul căreia se aducea la cunoştinţă faptul că o fetiţă se zbătea între viaţă şi moarte pentru că părinţii nu voiau să i se facă o transfuzie de sânge, întrucât legea interzice ca o persoană, indiferent de cultul căreia îi aparţine să nu fie tratată, dacă se impune acest lucru.

Prin voce din off s-a afirmat că victima despre care a vorbit deputatul de Timiş aparţine unui cult care le interzice membrilor să primească transfuzii de sânge, nefiind un caz singular.

A fost difuzat un interviu cu dl. Dan Luscalov, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, care a declarat că sunt pacienţi transplantaţi ce aparţin cultului Martorii lui Iehova, care au semnat, înainte de operaţie, că nu sunt de acord cu primirea transfuziilor de sânge. Tot din off au fost făcute comentarii cu privire la faptul că, cităm din raportul de monitorizare : „Unul dintre cei mai cunoscuţi adepţi ai cultului Martorii lui Iehova e Ioan Ovidiu Sabău, fost component al echipei naţionale de fotbal : Sabău a ratat campionatul mondial din 1994 şi campionatul european din 1996 din cauza unor accidentări. În lumea fotbalului, explicaţia pentru problemele sale musculare e că ar fi refuzat vitaminizarea impusă de medici, deoarece contravine convingerilor sale religioase. În întreaga lume sunt aproximativ 7, 5 milioane de Martori ai lui Iehova. Transfuziile de sânge nu sunt singurele lucruri pe care adepţii acestui cult nu le acceptă. Ei refuză să voteze, să facă stagiu militar, să îşi serbeze ziua de naştere şi să sărbătorească Paştele sau Crăciunul.” Ştirea a fost ilustrată şi cu imagini din interiorul unui lăcaş de cult, unde se aflau mai multe persoane. Unele dintre acestea interpretau cântece religioase. Pe tot parcursul ştirii, pe fundal s-au putut auzi cântecele religioase respective.

O ştire cu conţinut asemănător a fost difuzată şi în ediţiile informative din ziua respectivă, de la orele 10.00, 11.00 şi 12.00.

Analizând atât reclamaţia, cât şi conţinutul ştirii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile privind asigurarea unei informări corecte a publicului, precum şi dreptul la imagine a persoanei. Astfel, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a prezentat o informaţie corectă şi obiectivă, în sensul că între subiectul ştirii prezentate şi imaginile difuzate din interiorul unui lăcaş de cult care au însoţit comentariile nu a existat o conexiune reală, deoarece ştirea a conţinut informaţii despre adepţii cultului Martorii lui Iehova care nu acceptă transfuziile de sânge, în cazul unor operaţii, iar imaginile care au însoţit această ştire au fost filmate în Biserica Creştină Penticostală ELIM din Timişoara.

Or, potrivit prevederilor art. 65 din Codul audiovizualului, în emisiunile de ştiri, radiodifuzorii trebuie să manifeste rigoare şi acurateţe în prezentarea ştirilor, iar între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală.

De asemenea, difuzarea imaginilor cu persoanele filmate în Biserica Creştină Penticostală ELIM din Timişoara, care au însoţit comentariile ştirii, a fost de natură a prejudicia dreptul la imagine al acestora, drept ocrotit de Codul audiovizualului.

Faţă de aceste considerente, în temeiul prevederilor art. 144 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi ale art. 91 alin. (1) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru postul de televiziune REALITATEA TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune REALITATEA TV cu somaţie publică pentru încălcarea dispoziţiilor privind asigurarea unei informări corecte a publicului, întrucât între subiectul ştirii prezentate în emisiunea „Realitatea de la ora 09.00” din 02 octombrie 2011 şi imaginile filmate în interiorul unui lăcaş de cult care au însoţit comentariile din ştire nu a existat o conexiune reală, în sensul că ştirea a conţinut informaţii despre adepţii cultului Martorii lui Iehova, iar imaginile ce au însoţit această ştire au fost filmate în Biserica Creştină Penticostală ELIM din Timişoara. De asemenea, difuzarea imaginilor cu persoanele filmate în Biserica Creştină Penticostală ELIM din Timişoara care au însoţit ştirea, a fost de natură a prejudicia dreptul la imagine al acestora, drept ocrotit de Codul audiovizualului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.