Decizia nr. 682 din 18.12.2013

23.12.2013


envoyer l'article par mail title=

 privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. LIDAS PROD S.R.L.
 Zimnicea, Str. Cuza Vodă, bl. 17B, ap. 18, jud Teleorman CUI RO380449

 pentru următoarele localităţi : Turnu Măgurele (jud. Teleorman), Giurgiu (jud. Giurgiu) şi Turda (jud. Cluj)

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 18 decembrie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Serviciul Inspecţie cu privire la în reţelele de comunicaţii electronice din localităţile Turnu Măgurele (jud. Teleorman), Giurgiu (jud. Giurgiu) şi Turda (jud. Cluj), aparţinând distribuitorului de servicii S.C. LIDAS PROD S.R.L.
 Distribuitorul de servicii S.C. LIDAS PROD S.R.L. deţine următoarele avize de retransmisie :

  • nr. A7582.1/02.10.2012 pentru localitatea Turnu Măgurele ;
  • nr. A6989/14.04.2009 pentru localitatea Giurgiu ;
  • nr. A7320/08.02.2011 pentru localitatea Turda.

 Analizând rapoartele prezentate de Serviciul Inspecţie, membrii Consiliului au constatat că societatea a încălcat prevederile art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, întrucât a retransmis servicii de programe fără a fi înscrise în oferta de servicii şi fără a solicita acordul Consiliului înainte de modificarea structurii acesteia, iar alte programe, deşi înscrise în oferta aprobată de Consiliu, nu erau retransmise.
 Potrivit dispoziţiilor art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului, distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.
 În urma controalelor programate, efectuate de inspectorii C.N.A. în luna noiembrie 2013, s-a constatat că în reţelele de comunicaţii electronice deţinute de societate în localităţile menţionate, programele erau retransmise cu încălcarea prevederilor legale invocate, după cum urmează :

 1) controlul din 07.11.2013 - în localitatea Turnu Măgurele, jud. Teleorman, erau retransmise în pachetul analogic, în plus faţă de oferta de servicii aprobată de Consiliu, următoarele 22 de programe : VIASAT EXPLORER, MINIMAX, DISCOVERY CHANNEL, DOLCE SPORT 1, DOLCE SPORT 2, BOLLYWOOD TV, NATIONAL GEOGRAPHIC, ANIMAL PLANET, CARTOON NETWORK, AXN, PAPRIKA, CARTOONITO, HISTORY CHANNEL, DIVA UNIVERSAL, FILM CAFE, MGM, AXN WHITE, MOOZ TV, VH1, U TV, CNBC, FISHING AND HUNTING.
 De asemenea, un număr de 9 programe, deşi apobate de Consiliu, nu erau retransmise, respectiv : MUSIC CHANNEL, TRANSILVANIA LIVE, LOOK TV, HIT MUSIC CHANNEL, ALFA SI OMEGA TV, MUSIC MIX, TRINITAS TV, KIDSCO, SUPER 1 TV.
 În uma controlului, s-a mai constatat că distribuitorul de servicii nu a respectat nici prevederile art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, întrucât nu retransmitea programele TVR Craiova şi TV 5, deşi acestea erau înscrise în oferta de servicii.
 Potrivit dispoziţiilor invocate, distribuitorii care retransmit servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice au obligaţia de a include în oferta de sevicii şi de a retransmite serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune (cum este programul TVR Craiova), dar şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte (aşa cum este programul TV 5).

 2) controlul din 08.11.2013 - în localitatea Giurgiu, jud. Giurgiu, erau retransmise în pachetul analogic, în plus faţă de oferta de servicii aprobată de Consiliu, următoarele 26 de programe : PRO TV, DISCOVERY CHANNEL, UNIVERSAL CHANNEL, FILM CAFE, BOLLYWOOD TV, NATIONAL GEOGRAPHIC WILD, SPORT.RO, DIVA UNIVERSAL, CARTOON NETWORK, MOOZ TV, GAMES, MEGA MAX, MINIMAX, MGM, HISTORY CHANNEL, PAPRIKA TV, ANIMAL PLANET , PV/TV, AXN, AXN WHITE, CBS REALITY, A ONE, NATIONAL GEOGRAPHIC, CARTOONITO, DOLCE SPORT 1, SPERANTA.
 De asemenea, un număr de 7 programe, deşi aprobate de Consiliu, nu erau retransmise, respectiv : TVR NEWS, KIDSCO, TV HIT MUSIC CHANNEL, MUSIC CHANNEL, TV H 2.0, TRANSILVANIA LOOK, TRANSILVANIA L !VE.
 În uma controlului, s-a mai constatat că distribuitorul de servicii nu a respectat nici prevederile art. 82 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, întrucât nu retransmitea programul TVR News, deşi acesta era înscris în oferta de servicii, şi nici programul MDI Târgovişte, program regional.
 Potrivit dispoziţiilor alin. (1) al art. 82, distribuitorii care retransmit servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice au obligaţia de a include în oferta de sevicii şi de a retransmite serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune (cum este programul TVR News), iar potrivit alin. (2), distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există ; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei. Or, societatea nu retransmitea programul regional MDI Târgovişte.

 3) controlul din 11.11.2013 - în localitatea Turda, judeţul Cluj, erau retransmise în pachetul analogic, în plus faţă de oferta de servicii aprobată de Consiliu, următoarele 21 de programe : ACASĂ TV, PRO CINEMA, SPORT.RO, PROTV, DISNEY JUNIOR, DIVA UNIVERSAL, AXN, DISCOVERY CHANNEL, ANIMAL PLANET, DUNA TV, EUROSPORT, PVTV, TLC, BOLLYWOOD TV, FILM CAFE, TV1000, M2, VIASAT EXPLORER, CREDO TV, NATIONAL GEOGRAPHIC, U TV.
 De asemenea, un număr de 11 programe, deşi aprobate de Consiliu, nu erau retransmise, respectiv : TVR INTERNAŢIONAL, THE MONEY CHANNEL, MYNELE TV, KIDS CO, TVR NEWS, TV 5, THE HIT MUSIC CHANNEL, MUSIC CHANNEL, TVH2.0, WEST TV, ERDELY TV.
 În uma controlului, s-a mai constatat că distribuitorul de servicii nu a respectat nici prevederile art. 82 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, întrucât nu retransmitea programele TVR News şi TV 5, deşi acestea erau înscrise în oferta de servicii, şi nici programele regionale WEST TV şi ERDELY TV, înscrise în oferta de servicii.
 Potrivit dispoziţiilor alin. (1) al art. 82, distribuitorii care retransmit servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice au obligaţia de a include în oferta de sevicii şi de a retransmite serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune (cum este programul TVR News), dar şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte (aşa cum este programul TV 5), iar potrivit alin. (2), distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există ; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei. Or, societatea nu retransmitea programele regionale WEST TV şi ERDELY TV.
 Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au decis amendarea distribuitorului de servicii cu suma de 10.000 lei, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. j) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1. Distribuitorul de servicii S.C. LIDAS PROD S.R.L. se sancţionează cu amendă de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor articolelor 74 alin. (3) şi 82 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru localităţile :

  • Turnu Măgurele, Aviz de retransmisie nr. A 7582.1/02.10.2012 ;
  • Giurgiu, Aviz de retransmisie nr. A 6989/14.04.2009 ;
  • Turda, Aviz de retransmisie nr. A 7320/08.02.2011.

 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 36/2008, aveţi obligaţia de a transmite, în reţelele de comunicaţii electronice din localităţile Turnu Măgurele, jud. Teleorman, Giurgiu, jud. Giurgiu şi Turda, jud. Cluj, în mod continuu, timp de 7 zile, pe canalul alocat fiecărui program care a constituit obiect al sancţiunii, următorul text :

 „Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat distribuitorul de servicii S.C. LIDAS PROD S.R.L. cu amendă de 10.000 lei, întrucât, în reţelele de comunicaţii electronice din localităţile Turnu Măgurele, jud. Teleorman, Giurgiu, jud. Giurgiu şi Turda, jud. Cluj, a retransmis programe fără a fi înscrise în oferta de servicii şi fără a solicita acordul C.N.A. cu privire la modificarea structurii acesteia, iar alte programe, deşi înscrise în oferta aprobată de Consiliu, nu erau retransmise, fapte ce contravin prevederilor art. 74 din Legea audiovizualului.
 De asemenea, distribuitorul de servicii a fost sancţionat şi pentru încălcarea dispoziţiilor art. 82 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului, deoarece nu a retransmis unele programe ale Societăţii Române de Televiziune, unele programe regionale şi nici programul TV 5, a căror retransmisie este obligatorie."