Decizia nr. 680 din 15.06.2009

11.06.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L.

  • pentru postul de televiziune rtt

S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L.
Str. Traian Grozăvescu nr. 8, BRAŞOV, Jud. BRAŞOV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 11 iunie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie, în baza reclamaţiei înregistrate la C.N.A. sub nr. 6713/30.04.2009, cu privire la emisiunea ,,Jurnal RTT’’, difuzată de postul rtt în ziua de 29 aprilie 2009.

Postul de televiziune rtt aparţine radiodifuzorului S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 071/09.12.1993 şi decizia de autorizare nr. 086.1/04.03.2003).

În urma analizării raportului, Consiliul a constatat că radiodifuzorul S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 117 alin. (1) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate : « Calupurile publicitare trebuie separate clar, sonor şi vizual, de programele audiovizuale, prin coperte neutre. » În fapt, ediţia informativă „Jurnal RTT”, difuzată în 29 aprilie 2009, de la ora 20.00 şi reluată joi, 30 aprilie 2009, a conţinut ştirea intitulată : „La Braşov a fost inaugurată prima Academie de Hospitabilitate din România”.

Redăm din raportul de monitorizare al Serviciului Inspecţie :

„Academia Americană de Hospitabilitate cu sediul la Braşov, pregăteşte 100 de studenţi pentru posturile de manager de hoteluri şi restaurante de 5 stele ...”
„Pentru a deveni student al Academiei Americane de Hospitabilitate din Braşov, trebuie în primul rând să ai peste 18 ani, să cunoşti bine limba engleză, să ai diplomă de bacalaureat şi 12.000 de lei noi pentru achitarea taxelor şcolare pentru cei doi ani de studiu”
„La finalul celor 2 ani de studiu, Academia de Hospitabilitate, absolvenţii vor lucra în hoteluri de lux din Statele Unite şi Europa, pentru efectuarea practicii, cheltuielile fiind suportate de către instituţia de învăţământ.”
„Bucătari premiaţi internaţionali, maeştrii emeriţi în ale bucătăriei, predau la Academia de Hospitabilitate, abecedarul meniurilor de succes”
„Într-o oarecare măsură însuşi preşedintele Statelor Unite ale Americii, are legătură cu Academia Americană de Hospitabilitate, de la Braşov, directorul Academiei este originar din acelaşi sat din Kenya în care s-a născut tatăl celui mai puternic om al planetei, Barack Obama”

Având în vedere modalitatea în care s-a desfăşurat această ediţie de ştiri, Consiliul a constatat că a fost depăşit cadrul de informare a publicului telespectator cu privire la tema abordată, emisiunea transformându-se, fără a fi încadrată ca atare de către radiodifuzor, într-o emisiune publicitară în care au fost promovate serviciile oferite de Academia de Hospitabilitate.

Consiliul a apreciat că această promovare a fost făcută în alte condiţii decât cele prevăzute de legislaţia audiovizuală care reglemenetează publicitatea pe posturile de radio şi de televiziune.

Procedând astfel, radiodifuzorul nu a respectat cadrul general de difuzare a publicităţii, respectiv prevederile art. 27 alin. (1) din Legea audiovizualului şi art. 117 alin. (1) din Codul audiovizualului, potrivit cărora, publicitatea ar fi trebuit să fie difuzată grupat, uşor de identificat prin marcaje corespunzătoare şi separată de alte părţi ale serviciului de programe prin semnale optice şi acustice.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au considerat că ştirea prezentată în cadrul emisiunii informative din 29 aprilie 2009 s-a difuzat cu încălcarea prevederilor legale privind regimul difuzării publicităţii.

În temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. pentru postul de televiziune rtt şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

« Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune rtt cu somaţie publică, întrucât în emisiunea »Jurnal RTT" din 29 aprilie 2009, a fost prezentată o ştire care a depăşit cadrul unei informări a publicului, transformându-se în publicitate în favoarea unor servicii, difuzată în alte condiţii decât cele reglementate de prevederile art. 117 din Codul audiovizualului.

Potrivit dispoziţiilor invocate, calupurile publicitare trebuie separate clar, sonor şi vizual, de programele audiovizuale, prin coperte neutre."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.