Decizia nr. 673 din 11.06.2009

11.06.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A.,
BUCUREŞTI, Piaţa Presei Libere nr. 1 Corp A4, etaj 2, camera 28, sector 1

pentru postul de televiziune REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, corp A1 şi Nod A1-A2, corp C2, mezanin BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 11 iunie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat sesizarea nr. 8827/05.06.2009, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea « Realitatea de la ora 18.00 », difuzată de postul REALITATEA TV în data de 04 iunie 2009.

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 30.2/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 şi de reautorizare nr. 447.1-1/17.02.2005).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunii menţionate, Consiliul a constatat că radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. a încălcat prevederile art. 41 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, în cazul excepţiei prevăzute la art. 38 din acelaşi act normativ, radiodifuzorii pot difuza materialele audiovizuale numai însoţite de punctul de vedere al persoanei în cauză ; în situaţia în care persoana refuză să prezinte un punct de vedere, radiodifuzorul trebuie să precizeze acest fapt.

Art. 38 invocat mai sus prevede că este interzisă difuzarea de imagini şi sunete înregistrate cu microfoane şi camere de luat vederi ascunse, cu excepţia situaţiei în care materialele audiovizuale astfel obţinute nu puteau fi realizate în condiţii normale, iar conţinutul lor prezintă un interes justificat pentru public.

În fapt, în cadrul emisiunii « Realitatea de la ora 18.00 », difuzată de postul REALITATEA TV în data de 04.06.2009, a fost prezentată următoarea ştire, însoţită de un fragment dintr-o înregistrare făcută cu camera ascunsă :

"50 DE LEI PENTRU UN VOT

Melania Medeleanu : Voturi de vânaze. Jurnaliştii de la Academia Caţavencu au filmat o negociere pentru cumpărarea de voturi între câţiva membri ai PSD şi studenţi.
Negocierea a avut loc în sediul Partidului Social Democrat Sectorul 1, iar regulile erau clare : studenţii ar fi trebuit să intre în cabina de vot, să voteze pentru social-democraţi iar apoi să facă o poză pentru a avea proba. Dacă totul mergea strună, fiecare student primea 50 de lei. Filmuleţul integral îl puteţi viziona pe site-ul caţavencu.ro.

Au fost difuzate imagini ce au purtat simbolul „camera ascunsă” şi precizarea sursei, „caţavencu.ro”. Sunetul a fost însoţit de titraj.

Un bărbat cu tricou roşu : Deschideţi la pagina PSD-ului, ştampilă direct şi lângă ştampilă puneţi o legitimaţie. Faceţi poza cu telefonul, îl puneţi pe silenţios ca să nu mai fie niciun zgomot. Cum procedăm : 500 de mii de vot. Totul e legal, să ştii că nu facem ceva ilegal, înţelegi ? Pentru că noi te plătim pe tine ca să mobilizezi oamenii. Tu, practic, faci o campanie, dar o campanie în alt mod. În loc să dai un pix, un tricou sau un stilou, tu oferi bani pentru a-l... Puteţi să le daţi şi 400 de mii. Nu e problema mea cât le daţi voi."

Consiliul a considerat că modalitatea în care a fost prezentată această ştire, în ediţia de la ora 18.00, a fost de natură să contravină prevederilor art. 41 din Codul audiovizualului, în sensul că nu a fost difuzat un punct de vedere al Partidului Social Democrat, care a fost subiect al ştirii şi despre care s-a acreditat ideea potrivit căreia reprezentanţi ai acestei formaţiuni politice au promis unor persoane (în speţă studenţi) recompensarea unui vot în favoarea PSD cu suma de 50 lei.

Codul audiovizualului a stabilit, ca regulă, că difuzarea de imagini şi sunete înregistrate cu microfoane şi camere de luat vederi ascunse este interzisă. De la această regulă este prevăzută o excepţie, în sensul că astfel de înregistrări pot fi transmise cu respectarea cumulativă a două condiţii : materialele audiovizuale astfel obţinute nu puteau fi realizate în condiţii normale, iar conţinutul lor prezintă un interes justificat pentru public.

În situaţia existenţei unor înregistrări cu camera ascunsă care îndeplinesc cele două condiţii menţionate, radiodifuzorul are obligaţia ca, odată cu difuzarea materialului audiovizual respectiv, să prezinte şi un punct de vedere al persoanei în cauză, iar dacă persoana refuză să prezinte un punct de vedere, radiodifuzorul trebuie să precizeze acest fapt. Or, postul REALITATEA TV nu a procedat în acest fel, limitându-se ca, în ediţia de ştiri de la ora 18.00 din 04 iunie 2009, să prezinte numai materialul audiovizual filmat cu camera ascunsă, fără a prezenta niciun punct de vedere al PSD şi fără a preciza dacă reprezentanţii formaţiunii politice au refuzat să comenteze înregistrarea.

Sub acest aspect, Consiliul a constatat că, în aceeaşi zi, în emisiunea de dezbatere « Ora de foc », difuzată în intervalul orar 21.50 - 22.53, postul REALITATEA TV a reluat şi a dezvoltat subiectul ştirii « 50 de lei pentru un vot », difuzată în emisiunea « Realitatea de la ora 18.00 ».

După difuzarea imaginilor filmate cu camera ascunsă existente pe site-ul catavencu.ro, la ora 22.14, dl. Adrian Ursu, moderatorul emisiunii de dezbatere menţionate, a precizat : "Bogdan Niculescu Duvăz, purtător de cuvânt al Partidului Social Democrat a trimis, chiar înainte de a intra în emisie, un comunicat din partea organizaţiei Partidului Social Democrat în care ia atitudine în legătură cu filmuleţul pe care l-aţi văzut.

Vedem replica Partidului Social Democrat şi intrăm imediat în dialog cu Cătălin Prisăcariu, şef departament investigaţii Academia Caţavencu, cei care au realizat filmuleţul pe care l-aţi văzut mai devreme. Comunicatul PSD, mai întâi !« În aceste condiţii, Consiliul a apreciat că postul REALITATEA TV avea obligaţia de a respecta prevederile din legislaţia audiovizuală şi în emisiunea »Realitatea de la ora 18.00« . Or, postul a difuzat ştirea »50 de lei pentru un vot" împreună cu imagini filmate cu camera ascunsă, fără a fi solicitat un punct de vedere PSD, ceea ce contravine prevederilor din legislaţia audiovizuală.

Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu somaţie publică.

În conformitate cu dispoziţiile art. 162 alin. (2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru postul de televiziune REALITATEA TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei CNA nr. 52/2003, S.C. REALITATEA MEDIA S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

« Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul REALITATEA TV cu somaţie publică, întrucât, în emisiunea »Realitatea de la ora 18.00", transmisă în 4 iunie 2009, a difuzat o ştire ilustrată cu un material audiovizual filmat cu camera ascunsă, ştire care nu a fost însoţită de punctul de vedere al persoanei ce a constituit subiectul acesteia, fapt ce contravine prevederilor art. 41 din Codul audiovizualului.

Potrivit dispoziţiilor invocate, în situaţia existenţei unor înregistrări cu camera ascunsă, radiodifuzorul are obligaţia ca, odată cu difuzarea materialului audiovizual respectiv, să prezinte şi un punct de vedere al persoanei în cauză, iar dacă persoana refuză să prezinte un punct de vedere, radiodifuzorul trebuie să precizeze acest fapt."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.